Βουλή: Ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης στον Βασίλη Οικονόμου
Άδικη και άνανδρη χαρακτήρισαν τα κόμματα του Κοινοβουλίου την επίθεση που δέχτηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Για «άνανδρη επίθεση κουκουλοφόρων» στο βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου μίλησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, εκφράζοντας την συμπαράστασή του στον κ. Οικονόμου και επισημαίνοντας «δεν πρέπει να επιστρέψουμε ξανά σε καταστάσεις πολιτικής βίας και το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός καταδίκασε την άδικη και βίαιη επίθεση στον κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας «η θέση μας, πρέπει να είναι σαφής και αμετάκλητη σε τέτοιου είδους βία».
Εκ μέρους του Ποταμιού ο Γρηγόρης Ψαριανός, άφησε αιχμές για τις ευθύνες «κάποιων προοδευτικών» που επέδειξαν συμπεριφορές οι οποίες εξέθρεψαν φαινόμενα βίας, επισημαίνοντας πως «είναι καιρός να μετανιώσουν». «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα αγωνιστών της Αριστεράς να μετέρχονται τρόπους και μεθόδους που μετέρχονταν παλιότερα ταγματασφαλίτες, χίτες, γερμανοτσολιάδες, δωσίλογοι, στον προνομιακό χώρο της ακροδεξιάς; Αυτά τα φαινόμενα επί δεκαετίες, «μαύρες» δεκαετίες της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, μπορούν να μεταφερθούν στο χώρο της προοδευτικής παράταξης ή της Αριστεράς; Η Κυβέρνηση της Αριστεράς μήπως στην περίοδό της ως Αντιπολίτευση ενθάρρυνε ή εξέθρεψε ή ανέχθηκε τέτοια φαινόμενα;» ρώτησε ο κ. Ψαριανός. «Ποτέ», παρενέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Θεωνάς για να επανέλθει ο βουλευτής του Ποταμιού λέγοντας: «Ποτέ; Μήπως ακούστηκαν συνθήματα στις πλατείες από αριστερούς με κόκκινες σημαίες «κρεμάστε τους στο Γουδή, κάψτε τους, τσακίστε τους»; Μήπως άγιοι πατέρες έχουν πει «αυτούς διαπομπέψτε τους, φτύστε τους γιατί δεν είναι χριστιανική η συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής τους»;».
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος είπε: «Η βία φέρνει βία, έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι, κι όταν πραγματικά ένα μεγάλο κομμάτι νεολαίας στενάζει στην ανεργία, που μάλλον δεν είναι υπεύθυνο γι' αυτό, περιθωριοποιείται, στα άκρα. Και δεν θέλω να χαρακτηρίσω ποια άκρα. Είναι και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Και, δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι σε μεγάλο βαθμό έχουν νοιώσει μια μορφή βίας, για την οποία μάλιστα δεν ευθύνονται, και που την εκδηλώνουν, βέβαια, με αυτόν τον άγαρμπο τρόπο που εννοείται ότι δεν νομίζω να συμφωνεί κάποιος και το καταδικάζουν όλοι». Η τοποθέτησή του προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της ΝΔ και του Ποταμιού: «'Αρα είναι δικαιολογημένοι;» ακούστηκε να τον ρωτά ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Δαβάκης είπε: «Δεν μπορεί να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ! 'Αμα δίνει δικαίωμα, να τρώει ξύλο, δηλαδή»; «Δεν λέω αυτό. Δεν δικαιολογώ κανένα. Είναι καταδικαστέα η σωματική βία απ' όπου κι αν προέρχεται αλλά υπάρχουν τεράστια κοινωνικά αίτια που στέλνουν κόσμο στα πολύ αριστερά ή ακροδεξιά κινήματα» απάντησε ο κ. Παπαχριστόπουλος.
Το θέμα του ξυλοδαρμού του Βασίλη Οικονόμου, επικράτησε και κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής, που επεξεργάζεται το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης φώναξε προς την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής «είστε δολοφόνοι και να γραφτεί στα πρακτικά ότι το λέω εγώ».
Αφορμή στάθηκε αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της ΧΑ, Χρ. Παππά, ότι είναι σύμφωνος για καταδίκη της επίθεσης στον κ. Οικονόμου εκ μέρους της Επιτροπής, αλλά διερωτήθηκε γιατί δεν καταδικάζει την επίθεση στον βουλευτή Χατζησάβα, και την δολοφονία των μελών της ΧΑ από το Ν. Ηράκλειο. Προηγουμένως στην Ολομέλεια, είχε πει ότι ο κ. Οικονόμου «θερίζει ότι έσπειρε ως πολιτική ανεμοδούρα σε όποιο κόμμα κι αν πήγε».
Στην απαίτηση του Χρ. Παππά να διαγραφούν τα όσα είπε ο κ. Κατσώτης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, «να μην διαγραφεί τίποτα, να γραφεί στα πρακτικά ότι το λέει ο Κατσώτης ότι είναι δολοφόνοι».