Εκλογές ΝΔ: Δαμάζοντας το «τέρας του χρέους» μετά την κάλπη

Απομένει μόλις ένα εικοσιτετράωρο προτού ανοίξουν οι κάλπες που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο τηςΝέας Δημοκρατίαςκαι στη Συγγρού επικρατεί αγωνία.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΑ «ΓΑΛΑΖΙΑ» ΧΡΕΗ - ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Ένα συναίσθημα που δεν αφορά μόνον αυτή καθαυτή την τεχνική διαδικασία των εκλογών της Κυριακής αλλά και το τι φέρνει η επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με εσωτερική στάση πληρωμών και με ορατό τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας.

Και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι γνωρίζουν πως, πέρα από το μείζον ζήτημα της διατήρησης της κομματικής ενότητας, η οικονομική διάσωση της παράταξης αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας, καθότι αφορά την επιβίωσή της.

Τα «θαλασσοδάνεια» που κατά καιρούς συνήπτε η ΝΔ έχουν αφήσει πίσω τους μια γιγαντιαία «τρύπα» χρέους που με βάση του πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς τιμάται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο που, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν στη ΝΔ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχουν καταβληθεί τα χρωστούμενα ενοίκια για το κτήριο της λεωφόρου Συγγρού.

Όπως επίσης, μόνο συμπτωματικό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι μερικές εβδομάδες πριν από το εκλογικό φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, μία από τις εταιρείες που είχε προμηθεύσει τα γραφεία του κόμματος με φωτοτυπικά μηχανήματα, πήρε πίσω το ένα από αυτά, επειδή η ΝΔ δεν το είχε πληρώσει!

Τα πράγματα δεν είναι διόλου αστεία. Και πώς να είναι όταν το «μαύρο» κομματικό χρήμα ζει και βασιλεύει ελέω… διαπλοκής; Κι εδώ βρίσκεται η αρχή ενός δαιδαλώδους συστήματος, που καταφέρνει – με αρκετή επιτυχία – να αποκρύψει οικονομικές υποχρεώσεις, ισολογισμούς, έσοδα και δαπάνες και κυρίως τα χρέη του.

Ισολογισμοί – «φαντάσματα»…

Εξίσου ασυμπτωματική είναι και η λέξη «κοντά» που χρησιμοποιήθηκε πιο πάνω για το χρέος της ΝΔ, αφού κατά έναν περίεργο τρόπο σχεδόν κανένα από τα κόμματα που απαρτίζουν το ελληνικό κοινοβούλιο (σ.σ. εξαιρείται το Ποτάμι) δεν παρέχουν σαφή και αναλυτική εικόνα για τα οικονομικά τους πεπραγμένα.

Αν οι πολιτικοί ταγοί ήταν καθαροί δεν θα έκρυβαν τους ισολογισμούς, τα έσοδα, τα έξοδα και τα χρέη των κομμάτων τους.

Στην αρχή κάθε έτους, τα πολιτικά κόμματα, μεταξύ αυτών και η ΝΔ, υποχρεούνται βάσει νόμου να δημοσιεύουν τους οικονομικούς ισολογισμούς του προηγούμενου οικονομικού έτους, με σκοπό να διασφαλίζουν την οικονομική τους διαφάνεια – ιδίως σε μια εποχή που το στοιχείο αυτό συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση δημόσιας πολιτικής. Η κοινή λογική θα υποστήριζε ότι όλοι οι ισολογισμοί όλων των κομμάτων θα ήταν άμεσα διαθέσιμοι και προσβάσιμοι στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στους ιστοτόπους των κομμάτων.

Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ διαφορετικά: Κατά κανόνα τα κόμματα επιλέγουν συνήθως να δημοσιεύσουν τα οικονομικά τους δεδομένα σε έντυπες εφημερίδες. Κι αν η εφημερίδα διαθέτει ηλεκτρονική έκδοση, τότε όλα είναι απλά με μια σύντομη περιήγηση στο Διαδίκτυο.

Σε διαφορετική περίπτωση απαιτείται απλώς τύχη, είτε να έχει αγοράσει κανείς το φύλλο, όπου έχει δημοσιευτεί ο εκάστοτε ισολογισμός, είτε να καταφύγει σε κάποιο αρχείο εφημερίδων.

Αν μπει κανείς στον πειρασμό να αναζητήσει τους ισολογισμούς των κομμάτων θα διαπιστώσει ότι δεν δημοσιεύονται σε κανέναν κρατικό φορέα!

Ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε η Βουλή έχουν συγκεντρωμένα τα οικονομικά στοιχεία των κομμάτων. Ούτε καν στο Εθνικό Τυπογραφείο, που είναι υπεύθυνο για την έκδοση των Φύλλων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης δεν δημοσιεύει ισολογισμούς κομμάτων.

Για να δει κανείς τα οικονομικά των κομμάτων πρέπει να είστε συνδρομητής στο αρχείο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου. Μιλάμε, δηλαδή, για το άκρον άωτον της διαπλοκής: Το πολιτικό σύστημα δημοσιεύει τα οικονομικά του στο «συντεχνιακό» όργανο των εκδοτών και όχι με απλό και ξεκάθαρο τρόπο στις ιστοσελίδες του εκάστοτε κόμματος!

Και αυτήν ακριβώς την πρακτική ακολουθεί, δυστυχώς, και η ΝΔ, με αποτέλεσμα να είναι διάχυτος ο φόβος για την επόμενη ημέρα της παράταξης.

Ενδεικτικά, από μια απλή παράθεση στοιχείων των ισολογισμών της Ν.Δ. προκύπτει ότι το 2002 η Ν.Δ. έλαβε δάνεια 31 εκατ. ευρώ, για να αποπληρώσει χρέη 26,5 εκατ. ευρώ παρελθόντων ετών. Το 2004, 57 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει οφειλές 30 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 τα χρέη της εμφανίζονται αυξημένα κατά 50%, στα 70 εκατ. ευρώ. Στις 31/12/2012, τα υπόλοιπα δανείων διαμορφώνονταν στα 146,3 εκατ. ευρώ, παρά ταύτα στον επόμενο ισολογισμό φαίνονται αυξημένα κατά 14,6 εκατ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι επιτελείς της Συγγρού συνήψαν νέο δάνειο ή δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τα χρεολύσια όσων ήδη υφίσταντο.

Και μέσα σ’ όλα αυτά: Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΝΔ είναι ότι διαθέτει 210 υπαλλήλους, ενώ οι υπηρεσίες του κόμματος δεν χρειάζονται περισσότερους από 100 υπαλλήλους, πολλοί εκ των οποίων δεν πληρώνονται στην ώρα τους.

Σημειώνεται ότι όταν ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, τα χρέη άγγιζαν τα 100 εκατομμύρια, ενώ μόνο για το πολυτελές κτίριο της Συγγρού η ΝΔ πληρώνει ενοίκιο 50.000 ευρώ τον μήνα.

Και… κόλπα με τους ισολογισμούς

Αντίστοιχα, στον ισολογισμό του οικονομικού έτους 2014 του κόμματος αναφέρεται: «Χρηματικά διαθέσιμα 31.12.2013 Συνολικό ποσό: 327.238,01 ευρώ». Μέσα, όμως στο 2014, τα συνολικά έσοδα του κόμματος έφτασαν λίγο πιο πάνω από τα 29 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα και το γενικό σύνολο των δαπανών του κόμματος αγγίζει το ίδιο ποσό. Η εικόνα μοιάζει θολή, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και ξεκάθαρη. Τι κάνει, λοιπόν, η ΝΔ: παίρνει ένα δάνειο ίσο με το ποσό της πραγματικής διαφοράς εσόδων-δαπανών, ένα δάνειο που να της επιτρέπει να παρουσιάζει ισοσκελισμένα έσοδα και δαπάνες.

Εάν αφαιρέσουμε 29.073.146,52 – 12.127.115,27, τότε βγαίνει το ποσό που αναγράφεται στην κατηγορία «διαφορά εσόδων δαπανών και αποπληρωμών δανείων»: 16.946.031,25 ευρώ. Αυτό είναι, λοιπόν το πραγματικό χρέος της ΝΔ μόνο για τη συγκεκριμένη χρονιά.

Πώς τοποθετούνται οι υποψήφιοι για τα χρέη

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ερωτηθείς για τα υπέρογκα χρέη που έχει αυτή τη στιγμή η ΝΔ, τόνισε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος θα προβεί άμεσα σε εξορθολογισμό των δαπανών και θα δημοσιοποιήσει όλα τα στοιχεία για τα οικονομικά του κόμματος. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουμε ΑΦΜ και να φορτώσουμε τα χρέη στους Έλληνες πολίτες», επισήμανε.

Στο ερώτημα τι θα κάνει με τα χρέη του κόμματος στην περίπτωση που εκλεγεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Το 60% της κρατικής επιχορήγησης κατευθύνεται υποχρεωτικά και δια νόμου στην εξυπηρέτηση των χρεών του κόμματος, το υπόλοιπο 40% καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες οι οποίες κατά την άποψή μου είναι εξαιρετικά υψηλές. Εγώ έχω πει ότι θα λειτουργήσω τη ΝΔ με μια πολύ λιτή μορφή, με πολύ μειωμένες λειτουργικές δαπάνες, φεύγοντας από ένα βαρύ και ακριβό κτίριο, πηγαίνοντας σε μια πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας και με έναν οργανικό βραχίονα πολύ πιο λιτό και με πολύ λιγότερο στελεχιακό δυναμικό... Αυστηρή λιτότητα στη ΝΔ. Πρέπει να σεβόμαστε τα χρήματα του φορολογούμενου».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε αναφερθεί στην άθλια οικονομική κατάσταση του κόμματος. «Θα ζητήσω διαγραφή του χρέους. Είναι τελείως αδύνατον η ΝΔ να εξυπηρετήσει το χρέος της. Θα γίνει αυστηρός οικονομικός έλεγχος», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει πει ότι σε περίπτωση εκλογής του στη θέση του προέδρου του κόμματος, θα μπει τάξη στα οικονομικά της ΝΔ.

Το γνωρίζουν όλοι και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: το χρέος της ΝΔ απειλεί να τινάξει στον αέρα ένα κόμμα με ιστορία 41 ετών. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον επόμενο πρόεδρο της «γαλάζιας» παράταξης – όποιος και αν είναι αυτός εν τέλει – θα είναι η αναδιάρθρωση των οικονομικών της.

Στον αντίποδα, το ολέθριο σφάλμα, σε αυτή την περίπτωση, αποκρυσταλλώνεται σε μία και μόνον λέξη: στρουθοκαμηλισμός...

Σχετικές ειδήσεις