Οι 11 προτεραιότητες του Τσίπρα και οι «κόκκινες» γραμμές

Τις 11 προτεραιότητες της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2016 παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς.

ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΑΤΕ Η ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΓΡΑΜΜΕΣ... ΡΟΖ!

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης και καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου, κάλεσε τους υπουργούς να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους και να θέσουν χρονοδιαγράμματα.

Παράλληλα επανέλαβε ότι το Ασφαλιστικό αποτελεί απαραβίαστη κόκκινη γραμμή στέλνοντας μήνυμα στους δανειστές και στο λαό ότι δεν πρόκειται να περικοπούν κύριες συντάξεις.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γρήγορα μετατρέπονται σε ροζ διακεκομμένες, γι΄αυτό κρατάμε μια επιφύλαξη για την εγκυρότητα των λεγομένων του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο των επόμενων έξι μηνών, παρουσιάζοντας τις 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες του κυβερνητικού προγράμματος που έρχονται άμεσα. Ανέφερε ότι οι δύσκολοι αγώνες είναι ενόψει και πως δεν υπάρχουν διακοπές για την κυβέρνηση: «Θα είμαστε εδώ και θα δουλεύουμε».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2016 σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι 11 νομοθετικές δράσεις του α' εξαμήνου 2016

1) Εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα γιατί θέλει να προχωρήσει συναινετικά, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι ακόμα κι αν δεν υπάρξει συναίνεση «εμείς θα προχωρήσουμε».

2) Η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου τον Ιανουάριο. Θα επιδοτεί κατά προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με αιχμές τους τομείς της νέας τεχνολογίας και τις καινοτομίες, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και τις εξωστρεφείς παραγωγικές δραστηριότητες. Εντός του Ιανουαρίου θα μετεξελιχθεί το ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο με στόχο να λειτουργήσει ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.

3) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, που προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης, επιλογής προϊσταμένων και νέο πλαίσιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

4) Η ψήφιση των ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και η προώθηση μεγάλης μεταρρύθμισης στον χώρο της Υγείας, με τη θεσμοθέτηση ενός νέου καθολικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

5) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που προγραμματίζεται να γίνει τον Φεβρουάριο.

6) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Έρευνα που αλλάζει τους τρόπους χρηματοδότησής της, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο.

7) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγή των ιδιωτικών και δημόσιων έργων, που αλλάζει ριζικά το τοπίο των έργων. Κρίσιμο κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι και η επανεκκίνηση όλων των μεγάλων δημόσιων έργων.

8) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανάθεση και εκτέλεση των δημόσιων συμβάσεων, που εισάγει τον σαφή διαχωρισμό των δημόσιων έργων από τις προμήθειες και τις μελέτες τεχνικών έργων από την παροχή υπηρεσιών. Και ένα ενιαίο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων με ηλεκτρονικά συστήματα δημοπρασιών, παρακολούθησης και διαφάνειας.

9) Η κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων.

10) Έκδοση της ΚΥΑ μέχρι τον Φεβρουάριο για τον καθορισμό των προδιαγραφών που πρέπει να έχει το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών και εκροών και το σύστημα εντοπισμού GPS στα πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων, «ώστε να είμαστε σε θέση να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά και το λαθρεμπόριο των καυσίμων», όπως είπε ο Αλ.Τσίπρας.

11) Ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής θα έρθει κατά προτεραιότητα προς ψήφιση τον Ιανουάριο, ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα μεταβιβάζοντάς τα σε τράπεζες του εξωτερικού. «Αν δεν το κάνουν έχουμε τους τρόπους να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν και με το παραπάνω» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, ωστόσο δεν μας είπε ποια θα είναι η στάση των δανειστών. Το παράδειγμα της απόσυρσης του παράλληλου προγράμματος που αποδεικνύει τόσο την προχειρότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης όσο και την υποταγή της στις προσταγές των δανειστών είναι πρόσφατο.

Καλύτερα λοιπόν ο κ. Τσίπρας πρώτα να ρωτήσει τους δανειστές για τις «κόκκινες» γραμμές και μετά να κάνει δηλώσεις γιατί... θα εκτεθεί!

Σχετικές ειδήσεις