Κοτζιάς: Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της ανάπτυξης μιας δημοκρατικής ΕΕ με κοινά σύνορα
Σε μία εφ’ όλη της ύλης συνέντευξή του για τα εθνικά θέματα στην εφημερίδα Αγορά, ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζει μεταξύ άλλων για το θέμα της συνοριοφυλακής: «Οι αλλαγές των Συνθηκών γίνονται με διαφορετικές διαδικασίες από ό, τι οι αλλαγές των Κανονισμών, όπως εκείνου της Frontex. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει, είναι να κρυφτεί μια αλλαγή της Συνθήκης, που απαιτεί ομοφωνία και Διακυβερνητική Διάσκεψη, πίσω από την αλλαγή ενός Κανονισμού. Νομίζω ότι όλοι θα το αντιληφθούν».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ Γερμανίας, Τουρκίας και Ελλάδας στη Χίο και αν επιθυμεί την παρουσία της ΕΕ σε αυτήν, ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζει πως: «Είναι ανάγκη να κάνουν μια ιδιαίτερη συζήτηση: η χώρα απ’ όπου έρχονται οι πρόσφυγες στην Ε.Ε., η κύρια χώρα υποδοχής τους και η χώρα όπου καταλήγουν οι περισσότεροι. Αυτή μπορεί να διεξαχθεί σε ένα ελληνικό νησί υποδοχής, όπως η όμορφη Χίος, και να γίνει επίσκεψη στην άλλη πλευρά, στη Σμύρνη. Ασφαλώς σε μια τέτοια συζήτηση, που θα αφορά στις ροές προσφύγων, είναι καλό να συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο».
Για τα Σκόπια…
Ποια είναι η θέση του υπουργού Εξωτερικών για την περίπτωση που τα Σκόπια επιδιώξουν την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς με το προσωρινό τους όνομα;
«Η γείτονα χώρα πρέπει, επιτέλους, να εκπληρώσει την απαίτηση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Να συμβάλει στην επίλυση του ονοματολογικού με τόλμη, συνέπεια, περισσότερη διάθεση για ουσιαστικό διάλογο και να επιδείξει την ικανότητα της κουλτούρας έντιμων συμβιβασμών. Το να κάνει αίτηση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς δεν λέει τίποτα. Η ουσία είναι με τί όνομα θέλει να το κάνει, με ποιους όρους και προϋποθέσεις. Αν, δηλαδή, η υπόθεση ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή έχει για εκείνην προτεραιότητα, ή θα συνεχίσει να υποτάσσεται στον ανιστόρητο προκλητικό αλυτρωτισμό. Εμείς θα καταγράψουμε τις εξελίξεις και θα δράσουμε πάντα με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και την ιστορική αλήθεια».
Για το Κυπριακό…
Συμμερίζεται ο Νίκος Κοτζιάς την διεθνή αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 2016;
«Η φιλοσοφία μου είναι αυτή της ιστορικής αισιοδοξίας. Ταυτόχρονα, βέβαια, είμαι ρεαλιστής και πραγματιστής. Υπάρχει, βέβαια, και μια λανθασμένη υπεραισιοδοξία που χρησιμοποιείται ως όπλο υποκατάστασης της ουσίας των διαπραγματεύσεων ή για να κρυφτούν προβλήματα και αντιφάσεις. Τον κύριο Άϊντε θα τον δω την πρώτη εβδομάδα του καινούργιου χρόνου. Δεν πρέπει να ξεχάσει ούτε για μια στιγμή ότι είναι εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE και οφείλει κάθε κίνησή του να αποσκοπεί στην υλοποίηση των αποφάσεών του».
Για την Παλαιστίνη…
Θα αναγνωρίσει η κυβέρνηση Παλαιστινιακό κράτος;
«Ως Υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζω αυτό το ψήφισμα και ως Βουλευτής θα το ψηφίσω. Πρόκειται για μια κίνηση συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστικής στήριξης της θέσης μας ότι η λύση του Μεσανατολικού έγκειται στη δημιουργία δύο κρατών που θα ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια. Όπου οι δύο πλευρές θα αναγνωρίσουν εκατέρωθεν τα δικαιώματα και τις ιδιομορφίες της άλλης πλευράς. Η Ελλάδα επιδιώκει και διαμεσολαβεί ανάμεσα στις δύο πλευρές και κάθε διπλωματική της κίνηση συμβάλλει σε μια τέτοια κατεύθυνση».
Και για τα… εντός συνόρων
Στην ερώτηση αν μπορεί να αντέξει η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 στην ψήφιση και υλοποίηση του μνημονίου, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε πως: «Αν ήθελε ο λαός μας άλλα κυβερνητικά σχήματα, θα τα είχε επιλέξει. Βέβαια, όλοι μας γνωρίζουμε ότι διαπλοκή και ξένα συμφέροντα επιθυμούν άλλες λύσεις από εκείνες που έδωσε ο λαός μας. Δικό μας κυβερνητικό καθήκον είναι να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, χωρίς πολλές κουβέντες, με ηρεμία, νηφαλιότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Να υλοποιήσουμε τις συμφωνίες με τους θεσμούς, των οποίων τη λογική κάθε άλλο παρά ενστερνίζομαι και, ταυτόχρονα, να προωθήσουμε το δικό μας πρόγραμμα κοινωνικής ανακούφισης και δικαιοσύνης, καθώς και ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας. Ως προς το τελευταίο, έχουν γίνει ορισμένα βήματα, όμως έχουμε ακόμα πολλή δουλειά».