Εγκρίθηκε ο διορισμός του συζύγου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην εταιρία «φάντασμα»
Η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ ΚΚΕ Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, δήλωσαν «παρών».
Είχαν προηγηθεί οι έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση, κυρίως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έκαναν λόγο μεταξύ άλλων, για εταιρία «φάντασμα, χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο», καταλογίζοντας πολιτικές σκοπιμότητες στη δημιουργία της.Απαντώντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, υπεραμύνθηκε της ανάγκης συγκρότησης της επιχείρησης, την ώρα, όπως είπε, που διαπιστώνονται μεγάλες και ταχύτατες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα.
«Υπάρχει ένας ενεργειακός οργασμός. Ο ΤΑΡ έχει επανεκκινήσει και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα 10 μεγαλύτερα έργα στον κόσμο. Είναι ακόμη ο IGB, ο East Med, οι έρευνες στη Δυτική Ελλάδα, όπου την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τα τρία τελευταία οικόπεδα, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ισραήλ. Ταυτόχρονα η ΕΕ επιδιώκει διασυνδέσεις.
Επίσης στο πλαίσιο αυτό είναι η Ελλάδα σε συζητήσεις με τη Ρωσία για ένα πολύ μεγάλο αγωγό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης. Παράλληλα, τόνισε ότι «παρά τα πραγματικά εμπόδια ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, που δείχνουν ότι μπλοκάρουν τις εξελίξεις, το έργο άρχισε να ενδιαφέρει και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία». Ο υπουργός προσέθεσε δε, ότι «γίνονται άτυπες συζητήσεις με την ιταλική πλευρά που θέλει όχι μόνο να γίνει ο αγωγός, αλλά και να συμμετάσχει και στην κατασκευή του».
Ο υπουργός χαρακτήρισε άστοχες τις επικρίσεις που ακούστηκαν, κυρίως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και υπερβολικούς τους χαρακτηρισμούς για «εταιρία φάντασμα». «Δεν πρέπει να χάνουμε το μέτρο, η αμετροέπεια είναι κακό χαρακτηριστικό», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.
«Έχω ένσταση επί της αρχής για τη σύσταση της εταιρείας. Πιστεύω ότι η ΔΕΠΕΝΕ δεν θα έχει αντικείμενο. Δεν βλέπω την προστιθέμενη αξία της», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και προσέθεσε:
«Δεν στέκομαι στα χρήματα που θα δοθούν, αλλά στην έλλειψη προστιθέμενης αξίας. Για τις έρευνες υδρογονανθράκων υπάρχει άλλη δημόσια εταιρεία που εποπτεύει. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα έργο που είναι παγωμένο και δεν θα γίνει λόγω της έντασης των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ το τι θα κάνουν οι προτεινόμενοι τους επόμενους μήνες. Φτάνουν οι υπάρχουσες δομές στην Ελλάδα. Εξέλιπαν οι λόγοι για να συγκροτηθεί η ΔΕΠΕΝΕ. Δεν είναι κακό να κάνουμε πίσω όταν βλέπουμε ότι χτυπάμε τοίχο».
«Διορίζουμε διοίκηση σε μία εταιρεία που δεν έχει ακόμα καταστατικό», υποστήριξε από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης ενώ επέκρινε το γεγονός ότι εξαιρέθηκε η ΔΕΠΕΝΕ από τις εταιρείες που έχουν πλαφόν στις αμοιβές της διοίκησης.
«Πρόκειται για εταιρεία σκάνδαλο που η ύπαρξή της αποτελεί σκάνδαλο», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο προτεινόμενος πρόεδρος της ΔΕΠΕΝΕ, ανέφερε ότι το κράτος θα πληρώσει συνολικά 1 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια διευκρινίζοντας ότι η δόση θα είναι 330.00 ευρώ το χρόνο και αν το κράτος δει ότι δαπανάται πάνω από το 50% των πόρων για λειτουργικές δαπάνες, μπορεί να παρεμβαίνει και να σταματά τη χρηματοδότηση. Παράλληλα εκτίμησε ότι το λειτουργικό κόστος της εταιρίας θα είναι 100.000-150.000 ευρώ το χρόνο.