Τροπολογία της τελευταίας στιγμής για την αύξηση των μελών του ΕΣΡ
Την έγκριση του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και της Ένωσης Κεντρώων αποκόμισε η τροπολογία που αυξάνει τα μέλη του ΕΣΡ από επτά σε εννέα.
Τροπολογία της τελευταίας στιγμής κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς με την οποία αυξάνονται από επτά σε εννέα τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής.
Ο ίδιος επικαλέστηκε την επιδίωξη της κυβέρνησης να επιτευχθούν -στο πλαίσιο της προβλεπόμενης αυξημένης πλειοψηφίας των 4/5 που απαιτείται- «ευρύτατες συναινέσεις» ώστε «να ενσωματωθούν προτάσεις των κομμάτων» για τα μέλη του ΕΣΡ.
Ωστόσο, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης με εξαίρεση την Ένωση Κεντρώων η οποία τοποθετήθηκε θετικά.
Μάλιστα η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία η οποία θα γίνει την Τρίτη στις 13.00, δηλαδή μετά την προγραμματισμένη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία, ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Ν.Δένδια ο οποίος έκανε λόγο για «γύφτικο παζάρι του αισχίστου είδους» και δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν είναι αυτό το έδαφος πάνω στο οποίο θα κτιστεί η συναίνεση».
Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Ν.Βούτση ο οποίος είπε ότι «η συζήτηση είναι επί της ουσίας και όχι για το αν θα είναι επτά ή εννέα τα μέλη».
«Αν η Βουλή δεν θέλει να διευκολύνει την κυβέρνηση ή εμένα ας μην προχωρήσουμε. Όμως το θέμα είναι η ουσία», σημείωσε, λέγοντας ότι έχουν περάσει δυόμισι μήνες από την ψήφιση του νόμο για το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και δεν έχει οριστεί το νέο ΕΣΡ.
Εκτός της ΝΔ αντέδρασε και το Ποτάμι με τον Γ.Αμυρά να λέει ότι «το ΕΣΡ είναι ο κομπάρσος στην αδειοδότηση» και ότι «η αποφασιστική αρμοδιότητα είναι στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό». Ρώτησε δε τον κ. Παππά «με ποιο σκεπτικό είπατε ότι οι άδειες θα δοθούν σε λιγότερα από πέντε κανάλια; Γιατί δεν περιμένατε;».
Όσον αφορά την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θ.Παπαθεοδώρου διερωτήθηκε: «Πότε ανακαλύψατε ότι χρειάζεται ενίσχυση το ΕΣΡ; Σήμερα τελευταία στιγμή ή πριν δυο μήνες όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο;».
Κριτική άσκησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης ο οποίος διερωτήθηκε αν «αυτό είναι δημιουργικός τρόπος;». «Δεν καταλαβαίνουμε αυτή την πρακτική», τόνισε και έκανε λόγο για «συνωστισμό ενδιαφερομένων για το ΕΣΡ».