Νομοθετική πρωτοβουλία για την αδειοδότηση των καναλιών χωρίς το ΕΣΡ ετοιμάζει η κυβέρνηση
Μετά την αποτυχία να βρεθεί συναινετική λύση - Πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης - «Λάδι στη φωτιά» η τροπολογία Παππά για αύξηση των μελών του ΕΣΡ που πέρασε με έκπληξη ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με πληροφορίες έτσι, δεν αποκλείστηκε από κυβερνητικές πηγές να υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος από το υπουργικό συμβούλιο.
Ενδεικτική ήταν και η αναφορά του προέδρου της Βουλής αμέσως μετά το τέλος της άκαρπης ψηφοφορίας.
«Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να εισηγηθεί πώς αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και να φέρει σχετική ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
Σημειώνεται ότι την πρόταση υπερψήφισαν μόνο οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τους 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν οι 7 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.
Τρεις βουλευτές από ΚΚΕ και Ποτάμι δήλωσαν «παρών».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής είχε παρουσιάσει την εισήγηση του με τα 9 πρόσωπα που θα συγκροτούσαν το νέο ΕΣΡ και τα οποία ήταν:
Πρόεδρος: Λαοκράτης Βάσσης, συγγραφέας
Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος
Μέλη: Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Κόλλιας, Λίλιαν Μήτρου, Γιώργος Πλειός και η Δήμητρα Παπαδοπούλου που ήταν μέλος του προηγούμενου ΕΣΡ καθώς και οι δημοσιογράφοι, Φανή Πετραλιά, Γιάννης Τζανετάκος.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, επέμεινε στην πρόταση του κόμματός του να επαναφέρει η κυβέρνηση τουλάχιστον, όπως είπε, τις αρμοδιότητες από το υπουργείο Επικρατείας στο ΕΣΡ, σε ό,τι αφορά στις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι απαραίτητο καθώς εμείς επιθυμούμε σφόδρα να τελειώσει αυτή η κατάσταση της ασυδοσίας».
Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, δήλωσε από την πλευρά του κάθετα αρνητικός στην πρόταση, καθώς όπως υποστήριξε, «η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει μια μικρή τομούλα στο θέμα των ΜΜΕ σαν πλαστικός χειρούργος ενώ έχει να κάνει με ένα μεγάλο ασθενή και χρειάζονται γενναίες αποφάσεις».
«Εμμένουνε στη θέση μας για παρών. Το ίδιο ψηφίσαμε και παλαιότερα και η εμπειρία μας επιβεβαίωσε. Η στάση μας δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Όλοι εδώ ζούμε, αντιλαμβανόμαστε το ρόλο των ΜΜΕ, και των κρατικών καναλιών, σε αυτό το σύστημα κάτω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Τα δείγματα που έχουμε επιβεβαιώνουν ότι έχουμε ίδια κατάσταση», σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Την ανησυχία του για τον κίνδυνο να κλείσουν πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει.
«Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε βιασμό, καταψηφίζουμε, δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που νωρίτερα είχε θέσει δύο προϋποθέσεις:
- Να ενημερωθούν τα μέλη της Διάσκεψης των προέδρων για το περιεχόμενο της αλληλογραφίας, αν υπάρχει, μεταξύ καναλαρχών πανελλαδικής εμβέλειας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και
- Nα καταθέσει ο υπουργός Επικρατείας το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
«Ουδεμία από αυτές τις επιστολές δεν αφορά sτις αρμοδιότητες του υπουργού αλλά αφορά το αν η ΕΡΤ δύναται να είναι πάροχος δικτύου, πέραν του δικού της, προς τρίτους για προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, απαντώντας στον κ. Λοβέρδο σχετικά με την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, χαρακτήρισε μεν θετικό βήμα την πρόταση του υπουργού Επικρατείας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να αποφασίσει η Βουλή για τον αριθμό των αδειών, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ευρύτερη συναινετική λύση ως προς τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν για να έχει «εχέγγυο αξιοκρατίας».
Τέλος, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, έκανε λόγο για υποκριτική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης η οποία, όπως είπε, συνεργεί στην συνέχιση της ανομίας και της ασυδοσίας.
«Δεν τιμά κανένα η παρούσα κατάσταση. Με κανάλια που κοιμήθηκαν με περιφερειακή άδεια και ξύπνησαν με πανελλαδική άδεια. Τι μήνυμα θα στείλουμε; Ότι νομιμοποιούμε ένα καθεστώς χωρίς ποτέ οι ιδιοκτήτες καναλιών να έχουν πληρώσει για τις άδειες. Το αφήνουμε στο διηνεκές χωρίς να έχουν πληρώσει;», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας στα σχόλια που ακούστηκαν.
Παράλληλα, ο κ. Παππάς κάλεσε όλα τα κόμματα «να μην αφήσουν την ευκαιρία για ευρεία συναίνεση να πάει χαμένη», τονίζοντας ότι «υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις να προχωρήσει η συγκρότηση του ΕΣΡ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Υπογράμμισε ακόμα ότι, η διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε άλλες σκοπιμότητες να ακυρώσουν την διαδικασία αυτή».
Όπως και να έχει, η πρώτη κόντρα Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι γεγονός και αφορά τις τηλεοπτικές άδειες - Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρέθηκαν νωρίτερα σε θέσεις μάχης, με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, βάσει της οποίας αυξάνεται, από 7 σε 9, ο αριθμός των μελών της του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο θα επιφορτιστεί με τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.
Κι ενώ προγενέστερα ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν ότι θα εξασφάλιζε την απαραίτητη συναίνεση της ΝΔ για το ζήτημα του ΕΣΡ, ενόσω στα πράγματα βρισκόταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ώστε να μπει για πρώτη φορά τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να πληρώσουν επιτέλους οι γνωστοί «νταβατζήδες» καναλάρχες αυτά που τους αναλογούν, τα πράγματα φαίνεται ότι λάμβαναν τελείως διαφορετική τροπή.
Από τη μια πλευρά, κυβερνητικοί κύκλοι κατηγορούν πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να μπλοκάρει τη διαδικασία χορήγησης των νέων ραδιοτηλεοπτικών αδειών, για λόγους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Στο Μαξίμου μάλιστα, αφήνουν υπονοούμενα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παίζει» το παιχνίδι συγκεκριμένων καναλαρχών.
Από την άλλη, η ΝΔ αντικρούει τις αιτιάσεις της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας, διά στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, του Νίκου Δένδια, ότι «η συγκυβέρνηση μετέτρεψε την προσπάθεια οικοδόμησης συναίνεσης σε “γύφτικο παζάρι” του αισχίστου είδους».
Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωνε ξεκάθαρα σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνον θα καταψηφίσει την τροπολογία για την αύξηση των μελών του ΔΣ του ΕΣΡ από 7 σε 9, αλλά κατέθεσε και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και παράλληλα προανήγγειλε ότι δεν συναινεί στην κυβερνητική προσπάθεια.
Και κάπως έτσι, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με 165 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 19 παρών, η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που προβλέπει τη διεύρυνση της σύνθεσης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, από επτά στα εννιά μέλη.
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ, όπως αναμενόταν, καταψήφισαν ΝΔ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.
Από την πλευρά τους, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».
Στο μεταξύ, κύκλοι της ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά που την κατηγόρησε για κωλυσιεργία, καλώντας την να συναινέσει στην τροπολογία ώστε η Βουλή να αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι: «Η ΝΔ εμμένει στην αλλαγή του νόμου και κατά συνέπεια στην αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ».
Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, είχε δώσει ένα σαφές δείγμα των προθέσεων του κόμματος καταγέλλοντας την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την προσπάθεια οικοδόμησης συναίνεσης σε «γύφτικο παζάρι του αισχίστου είδους».
«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει Πολωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας χθες, Δευτέρα (18/01/2016), προαναγγέλλοντας ότι η ΝΔ θα βάλει «φρένο» στις προσπάθειες του Νίκου Παππά να αποκτήσει «υπερεξουσίες» επί του ζητήματος της χορήγησης των αδειών.
Επίθεση Παππά: Νέα ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες αν δεν συναινέσει η ΝΔ
Ευθύνες στη ΝΔ για την καθυστέρηση στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών καταλόγισε ο υπουργός Επικρατείας.
«Αν συναινέσει η Ν.Δ., η Βουλή θα αποφασίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας με δημοσιογράφους, λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλή επί της τροπολογίας για το ΕΣΡ.
Ο κ. Παππάς κάλεσε την Ν.Δ. να συναινέσει στην τροπολογία, ενώ επεσήμανε ότι με την ως τώρα στάση της «κωλυσιεργεί».
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση για διεξαγωγή διαγωνισμού απορρέει από τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Παππάς η Ν.Δ. υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός διότι «η αγορά χωράει άπειρα κανάλια».
Συνεχίζοντας την κριτική του ο υπουργός Επικρατείας κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι προφασίζεται υποτιθέμενες υπερεξουσίες της κυβέρνησης σε σχέση με το διαγωνισμό παρόλο που η μοναδική απόφαση που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης είναι ο αριθμός των αδειών.
Την καλεί δε να αποδείξει ότι «δεν παίζει το παιχνίδι συγκεκριμένων συμφερόντων».
«Εάν παρόλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς», σημειώνει ο κ. Παππάς κλείνοντας.
«Η συνέχεια στο Κοινοβούλιο»
Το τελευταίο πάντως επεισόδιο «έγραψε» το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για ομηρία του Κυριάκου Μητσοτάκη από διαπλεκόμενα συμφέροντα διαπλοκής.
«Ο κος Μητσοτάκης, όμηρος των διαπλεκομένων συμφερόντων και των εργολάβων της τηλεοπτικής ενημέρωσης, αρνείται τη συναινετική συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στόχος του είναι να ακυρώσει τον διαγωνισμό, ώστε να μην πληρώσουν όσοι καλόμαθαν τόσα χρόνια στην δωρεάν χρήση των δημόσιων συχνοτήτων, ενώ λεηλατούσαν τη κοινωνία. Με το “Καλημέρα”, μάς αποδεικνύει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, καταλήγοντας, ότι «η κυβέρνηση όμως δεν πρόκειται να αγνοήσει τη λαϊκή εντολή. Στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα μπει τάξη πολύ σύντομα. Η συνέχεια στο Κοινοβούλιο»…