LIVE - Νταβός: Η συζήτηση για «Το μέλλον της Ευρώπης»

Σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι και αυτή την ώρα η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Νταβός της Ελβετίας υπό τον τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης», στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέναντι στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

LIVE - Νταβός: Η συζήτηση για «Το μέλλον της Ευρώπης»
2'

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τριπλή κρίση» στην Ελλάδα. «Στόχος μας να κάνουμε την Ελλάδα μέρος της λύσης. Σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουμε το θάνατο προσφύγων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, πρέπει να συμφωνήσουμε να μοιράσουμε το βάρος. Χρειάζεται ένας αξιόπιστος μηχανισμός για τη μετεγκατάσταση από την Τουρκία των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο σε μερικές. Πρέπει να υπάρξει αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα νησιά στις χώρες καταγωγής των προσφύγων. Αυτή είναι η μόνη λύση», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στο Cnn.gr

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι με υποδείξεις αλλά θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ευρώπη. Να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει. Να λύσει το πρόβλημα όποιος το έχει στην αυλή του; Η πρωτοφανής προσφυγική κρίση μας αφορά όλους. Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργεί α λα καρτ».

Όταν ο Σόιμπλε συμφώνησε με τον Τσίπρα...

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση του Β. Σόιμπλε, ο οποίος έσπευσε να συμφωνήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε να την ανατρέψουμε. Όπως είπε και ο κ. Τσίπρας είναι λάθος να κάνουμε την Ευρώπη ένα απόρθητο φρούριο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι πρόβλημα δικό μας και της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε. Σε κάθε συνάντηση των ΥΠΟΙΚ λέω ότι πρέπει να επέμβουμε οικονομικά σε όλες αυτές τις περιοχές που έχουν πρόβλημα και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μίλησε και για αλληλεγγυη με τις χώρες υποδοχής», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Τσίπρας: Η Ελλάδα αντικατοπτρίζει τα προβλήματα ολόκληρης της Ευρώπης

«Να σταματήσει αυτό το καθεστώς της διαρκούς αβεβαιότητας. Η Ελλάδα αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα ολόκληρης της Ευρώπης. Για να προχωρήσει πρέπει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες με τις χώρες του Βορρά. Κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, το πρόβλημα της ανεργίας. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία. Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και κοινωνική συνοχή», απάντησε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στο Cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή