Γιατί οι Ευρωπαίοι μας απειλούν με έξοδο από τη Σένγκεν
ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ – ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΒΟΥΛΟΙ ΠΕΤΟΥΝ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι Ευρωπαίοι πετούν, για μια ακόμη φορά, το μπαλάκι στην Ελλάδα θεωρώντας την υπεύθυνη για την αδυναμία αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.
Πού ήταν άραγε οι Ευρωπαίοι τόσα χρόνια που η Ελλάδα ζητούσε βοήθεια για τη φύλαξη των συνόρων της;
Πού είναι σήμερα οι δράσεις των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Έκλεισαν τα σύνορά τους και διαμηνύουν ότι η Ελλάδα αδυνατεί να χειριστεί την κατάσταση... Αυτή είναι η Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης! Ακολουθούν πιστά τη λογική του «μακριά από την αυλή μου και όπου θέλει ας είναι» πετώντας το... μπαλάκι στη ρημαγμένη από τις πολιτικές τους Ελλάδα.
Μας εξόντωσαν οικονομικά και τώρα ζητούν και τα ρέστα για τη φύλαξη των συνόρων. Στην Τουρκία έδωσα 3 δις ευρώ για τη δημιουργία hotspots και εκείνοι συνεχίζουν να επιτρέπουν στους δουλεμπόρους να δρουν ανενόχλητοι στο Αιγαίο.
Δεν ακούσαμε ούτε έναν από τους πολλούς Ευρωπαίους που μας κουνάνε το δάχτυλο να προτείνει για πάραδειγμα την αποστολή έστω και μιας φρεγάτας γερμανικής ή άλλης χώρας για να βοηθήσει στην φύλαξη των θαλασσιων συνόρων μας.
Αφού έχουν άμεση πρόσβαση στα ...λογιστικά μας βιβλία θα ξέρουν πάρα πολύ καλά πόσα εκατομμύρια έχει ...μπει μέσα το Πολεμικό Ναυτικό μόνο από τις περιπολίες για τους πρόσφυγες! Θα γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι επίτροποι που λένε ότι ελέγχουν και τη τελευταία δαπάνη του ελληνικού κράτους ποιο είναι το δυσβάσταχτο κόστος αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης για την Ελλάδα. Δεν έχουμε διαπιστώσει να υπάρχει καμία διάθεση πραγματικής και ουσιαστικής βοήθειας της Ελλάδας. Εκτός αν θεωρούν σημαντική την ...παροχή των δέκα μηχανημάτων ταυτοποίησης που μας έδωσαν πριν λίγο καιρό οι Γερμανοί!
Για όλα αυτά και γι΄ άλλα πολλά υπάρχει η καχυποψία ότι αυτές οι εμμονές των Ευρωπαίων για την φύλαξη των συνόρων, αλλού αποσκοπούν και οι εξελίξεις θα το επιβεβαιώσουν.
Η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία έδωσαν προθεσμία έξι εβδομάδων στην Ελλάδα προκειμένου να ανακόψει τις προσφυγικές ροές που έρχονται από την Τουρκία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα εκδιωχθεί από τη συνθήκη Schengen.
Όλο αυτόν τον καιρό η Ελλάδα παλεύει μόνη της να αντιμετωπίσει μια εφιαλτική κατάσταση στο Αιγαίο και το «ευχαριστώ» των «φίλων» Ευρωπαίων είναι απειλές και ασφυκτική πίεση.
Γιατί; Τι σκοπούς εξυπηρετούν; Ποιες είναι οι επιδιώξεις τους για τη χώρα μας; Τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν θα επιβεβαιώσουν τους φόβους μας και τους στόχους των Ευρωπαίων. Θέλουν το Αιγαίο μια θάλασσα που θα κάνουν κουμάντο εκείνοι – σε συνεργασία βέβαια και με την Τουρκία – και η Ελλάδα θα είναι κομπάρσος στα δικά της χωρικά ύδατα... Άλλωστε οι Ευρωπαίοι έχουν πει ότι το Αιγαίο είναι «ευρωπαϊκή θάλασσα»... σε μια συζήτηση που είχε γίνει για τον ορυκτό πλούτο στον ελληνικό βυθό.
Απειλές από τους υπουργούς Εσωτερικών
«Εάν δεν γίνει εφικτό να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, δηλαδή τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τότε τα σύνορα της Σένγκεν θα πρέπει να μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη». Με αυτά τα λόγια κατέστησε σαφή της θέση της Βιέννης η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιντερ, προσερχόμενη στη συνάντηση των «28» στο Άμστερνταμ.
Στην ίδια γραμμή ο Σουηδός υπουργός Εσωτερικών. Εκ μέρους του Βερολίνου, ο Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της Αυστρίας και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.
Προσερχόμενη στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, η Μικλ-Λάιντερ επανέλαβε ουσιαστικά σε ακόμη σαφέστερο τόνο, τη θέση που έχει εκφράσει η Βιέννη τις τελευταίες ημέρες - έχοντας παράλληλα προχωρήσει σε σκληρότερα μέτρα για το προσφυγικό, εξετάζοντας την επιβολή ανώτατου ορίου για τους πρόσφυγες το οποίο, κατά τις εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης, πρόκειται να «πιαστεί» στις αρχές του καλοκαιριού.
Εξηγώντας τα περί «μετατόπισης» των ορίων της Σένγκεν στην κεντρική Ευρώπη, η αυστριακή υπουργός ανέφερε ότι «αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει το συντομότερο δυνατόν τα απαραίτητα για τη διασφάλιση των συνόρων, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων».
Δήλωσε «πεπεισμένη για την ανάγκη σύστασης ενιαίας ακτοφυλακής, πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι».
«Είναι μύθος ότι τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας δεν μπορούν να προστατευτούν» είπε. «Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει επαρκείς δυνατότητες να προστατεύσει τα σύνορα» συνέχισε, λέγοντας πως «ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά ναυτικά της Ευρώπης χρειάζεται πολιτική ηγεσία για να φυλάξει τα σύνορα».
Όσον αφορά το ανώτατο όριο προσφύγων στο οποίο προχώρησε η Βιέννη, η Μικλ-Λάιτνερ ανέφερε πως το όριο «είναι απαραίτητο» και θα τηρηθεί.
Επισημαίνοντας ότι επτά χώρες έχουν ήδη εγκαταστήσει ελέγχους στα σύνορά τους, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ίγκεμαν δήλωσε από πλευράς του ότι «εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία».
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της αυστριακής ομολόγου του και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.
«Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος» επέμεινε ο Τόμας ντε Μεζιέρ, εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους και να καταστήσουμε πραγματικά ασφαλείς τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνοντας αυτό θα διασώσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία» στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν μικρά κομμάτια της Ευρώπης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό» διότι «θα ήταν η αρχή της διάλυσης».
«Θα δούμε τι θα σταθεί ικανή να κάνει, η Ευρώπη, τώρα που βρίσκεται στο καθοριστικό αυτό σταυροδρόμι, αν θα προχωρήσει ή θα οπισθοδρομήσει. Αν μείνουμε ακίνητοι δεν έχουμε καμία πιθανότητα να εγγυηθούμε την ενίσχυση του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» επισήμανε.
Καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών έφθαναν στον χώρο της συνόδου στο Άμστερνταμ, πέρναγαν μπροστά από ένα πλοίο της Διεθνούς Αμνηστίας, γεμάτο με κούκλες με σωσίβια για να μοιάζουν με τους πρόσφυγες που φθάνουν την Ευρώπη.
«Ηγέτες της Ευρώπης, δεν πρέπει να σάς ανησυχούν οι εκλογές. Αυτό που πρέπει να σας ανησυχεί είναι τα βιβλία της Ιστορίας» γράφει πανό που έχει αναρτηθεί στο πλοίο.