Όταν ο Κυριάκος αποκάλυψε τη σχέση Τσίπρα – δανειστών

Παραλίγο να τον αποκαλέσει ηλίθιο - αντικατέστησε τη λέξη stupid με τη λέξη Euclid - Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης είναι γιαλαντζί μεταρρυθμιστής – Μητσοτάκης: It’s the IMF Euclid
12'

Η πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συζήτησης για το Ασφαλιστικό, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να χρησιμοποιούν σκληρότατες εκφράσεις.

Κατά τις πρωτολογίες η συζήτηση έγινε σε ήπιους τόνους. Τσίπρας και Μητσοτάκης όμως κράτησαν τα ισχυρά όπλα στη φαρέτρα για τις δευτερολογίες.

Στην αντεπίθεση πέρασε στη δεύτερη ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. «Λέτε ότι δεν συμφωνείτε με την αύξηση των εισφορών που οι εργοδότες συμφωνούν», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ρώτησα για το όραμά σας και τι είπατε ως άποψη: ιδιωτική ασφάλιση, την εποχή που δεν έχει ο κόσμος να πληρώσει τις εισφορές, περικοπές στις συντάξεις, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή 70% κόψιμο στις επικουρικές, μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τι άλλο: συμψηφισμό των εισφορών στο ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις!»

«Ταυτίζεστε με τις απόψεις του ΔΝΤ», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τι άλλο να πω: σας ευγνωμονώ γιατί ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές μας διαφορές καθαρές», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα ήσασταν ξεκάθαρα με τις ποιο ακραίες θέσεις των δανειστών.

Ο πρωθυπουργός απάντησε αναλυτικά σε όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για την δημόσια διοίκηση λέγοντας εμφατικά: «Δεν είστε ούτε μεταρρυθμιστής. Γιαλαντζί μεταρρυθμιστής είστε».

“It’s the IMF Euclid”

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση και μάλιστα σε πολύ υψηλούς τόνους, καθώς έφτασε στο... παρά κάτι να τον αποκαλέσει ηλίθιο παραφράζοντας το “it’s the implemetetion stupid” που είπε ο Σόιμλπε στον Τσίπρα με τον “it’s the IMF Euclid”.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του διάβασε επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στα αγγλικά η οποία απευθυνόταν στο ΔΝΤ και ζητούσε τη σύναψη νέου δανείου.

«It's the IMF Euclid!» (Είναι το ΔΝΤ Ευκλείδη) είπε ο κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας μάλιστα και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος ζήτησε να γίνει μετάφραση για τα πρακτικά.

Ο κ. Μητσοτάκης τότε παρέδωσε στα πρακτικά την επιστολή του πρωθυπουργού προς το ΔΝΤ με την οποία ζητούσε νέο δάνειο και συνέχιση της συνεργασίας με το Ταμείο.

«Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο», απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Εγώ δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ. Τα πράγματα είναι πολύ απλά», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Αναφερόμενος στους κομματικούς διορισμούς την περίοδο Ν.Δ.ΠΑΣΟΚ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Εγώ δεν παραγνώρισα ποτέ ότι εμείς κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια. Δεν το έκρυψα και τολμώ να πω πως όταν δεν ήμουν υπουργός είχα κάνει και κριτική στη λογική των κομματικών ποσοστώσεων. Όμως όταν εσείς ξεπερνάτε τα όρια...». Μάλιστα υπογράμμισε ότι στο νομοσχέδιο για την δημόσια διοίκηση που έχει κατατεθεί «βλέπω αρκετά θετικά στοιχεία».

Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015 ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε πως «το συντομότερο ανέκδοτο που ακούσθηκε εδώ μέσα είναι τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας».

Προειδοποίησε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι «θα έρθει η ώρα να μας απαντήσετε τι πραγματικά ισχύει από όσα λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης και άλλοι υπουργοί σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Παιχνίδι εντυπώσεων στις πρωτολογίες

Τσίπρας και Μητσοτάκης κατά τις πρωτολογίες δεν είπαν τίποτα ουσιαστικό που θα δώσει ελπίδα στο λαό και το μόνο που προσπάθησαν ήταν να κερδίσουν τις εντυπώσεις για προσωπικούς λόγους και για να φανούν αρεστοί στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Ο κ. Τσίπρας ούτε λίγο ούτε πολύ υποσχέθηκε ότι θα λύσει το ασφαλιστικό με λιγότερα χρήματα και χωρίς να κόψει συντάξεις. Δεσμεύτηκε ότι θα περιορίσει το συνταξιοδοτικό κόστος χωρίς να κόψει συντάξεις… Θα τετραγωνίσει δηλαδή τον κύκλο!

Το μόνο σημείο που προκάλεσε αίσθηση ήταν η αντιπαράθεση του Λεβνέντη με το ΚΚΕ.

Κανένας από τους δύο δεν έδωσε μια εναλλακτική πρόταση για το Ασφαλιστικό. ΚΑΝΕΝΑΣ! Πιστοί και οι δύο στις μνημονιακές πολιτικές και στις απαιτήσεις των δανειστών, δεν επιχείρησαν να προτείνουν έστω μια ριζοσπαστική λύση. Έστω να πουν ότι θα παλέψουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα προς όφελος των ασφαλισμένων, ότι θα ζητήσουμε ελαφρύνσεις για τους αγρότες, παράδειγμα, γιατί με αυτό το νομοσχέδιο τους οδηγούμε στην ανέχεια.

ΤΙΠΟΤΑ… Μία από τα ίδια!

Ο Τσίπρας από τη μία υποστήριξε ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστός στο… real politic, τόνισε ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, χωρίς όμως να καταθέσει τη δική του πρόταση την οποία έχει παραπέμψει για το μέλλον.

Τσάμπα περίμεναν οι αγρότες να ακούσουν μια κυβερνητική εξαγγελία προς όφελός τους που θα τους ανάγκαζε να φύγουν από τα μπλόκα. Τσάμπα περίμεναν οι δικηγόροι να ακούσουν μια τροποποιητική ρύθμιση, τσάμπα περίμεναν οι γιατροί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μηχανικοί, οι ναυτικοί… ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ «ΣΟΥΠΑ»!

Από τη μία ο Τσίπρας φοβάται πλέον και να αναπνεύσει χωρίς την άδεια των δανειστών και από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δείξει «καλό πρόσωπο» στους δανειστές και να γίνει αρεστός με το… καλημέρα!

Αλήθεια, γιατί έγινε η συζήτηση στη Βουλή; Αφού έχουν συμφωνηθεί τα πάντα με τους δανειστές. Γιατί κοροϊδεύετε το λαό ότι νομοθετείτε ενώ στην ουσία το μόνο που κάνετε είναι να βάζετε υπογραφή στα mail των τροϊκανών;

Το χρονικό της συζήτησης και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών

Η πρώτη «μάχη» μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (26 Ιανουαρίου) στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεσμεύτηκε ότι δεν θα κοπούν οι κύριες συντάξεις, ενώ για άλλη μια φορά χρέωσε όλες τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις: «Έγινε λεηλασία των ταμείων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία 40 χρόνια και των επιλογών των τελευταίων ετών που ανέβασαν την ανεργία στο 25%».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι αν δεν πάρουμε μέτρα για το ασφαλιστικό, το σύστημα θα καταρρεύσει αν και δεν είπε κάτι συγκεκριμένο για το πώς θα σωθεί το σύστημα. Περιορίστηκε σε γενικόλογα ευχολόγια για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

«Μόνο στο ΙΚΑ έχουμε μείωση 30% των εισφορών μεταξύ 2010-2014» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

«Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν σήμερα τα 13 δισ.ευρώ» συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε: «Γιατί συζητάμε σήμερα για το ασφαλιστικό; Μήπως γιατί μας το ζητάνε οι δανειστές;».

«Δεν το ζήτησαν οι δανειστές», είπε και τόνισε πως για να πληρωθούν οι συντάξεις του 2016 θα πρέπει να βρούμε πρόσθετους πόρους 980 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε εδώ όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του

Μητσοτάκης: Είστε υπό κατάρρευση, συμπαρασύρετε και την Ελλάδα

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το κυβερνητικό σχέδιο κηρύσσει πόλεμο γενεών, πολεμά την παραγωγικότητα και ισοδυναμεί με κοινωνική και οικονομική εξόντωση.

«Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ ανησυχητική. Έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος», είπε ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπονόμευσε το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ο αρχηγός της ΝΔ επιτιθέμενος στην κυβέρνηση τόνισε: «Άκουσα με ενδιαφέρον την ανάλυσή σας για τη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, όταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά;»

«Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060. Και μετά ήρθατε εσείς», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εγκαταλείπεται στην τύχη του. Τί θα συμβεί στις κύριες συντάξεις το 2019; Η προσωπική διαφορά μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον. Το σχέδιό σας είναι μη κοστολογημένο χωρίς καμία οικονομική τεκμηρίωση. Η άρνηση και η αδυναμία να κοστολογήσετε καθυστερεί την διαπραγμάτευση και δημιουργεί εντάσεις στην κοινωνία. Ζητάτε από την αντιπολίτευση εναλλακτική πρόταση. Θα μπορούσαμε να σας απαντήσουμε ότι δεν δημιουργήσαμε εμείς το πρόβλημα του 1,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα το κάνουμε».

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάει σε διάλογο στα μπλόκα λέγοντας:

«Αναρωτηθήκατε γιατί οι αγρότες δεν συνομιλούν μαζί σας; Μήπως πρέπει να πάτε εσείς κοντά τους, στα τρακτέρ, να συνομιλήσετε μαζί τους, όπως κάνατε και λέγατε αυτά τα οποία λέγατε;».

«Ίσως ο χώρος εκείνος να σας είναι πιο οικείος», ανέφερε δηκτικά ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

Μιχαλολιάκος - Η ανάπτυξη της χώρας περνά από τον πρωτογενή τομέα

Διάκριση σε βάρος του κόμματός του, κατήγγειλε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος υποστηρίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή εξαιρέθηκε από την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

«Είναι μία διάκριση από εσάς που είστε κατά των διακρίσεων» είπε, και αναρωτήθηκε «εάν οι 400.000 ψηφοφόροι του κόμματός του δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και δεν παίρνουν συντάξεις».

Στην ομιλία του ο Νίκος Μιχαλολιάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο ασφαλιστικό, «εξοντώνει, ότι υγιές και παραγωγικό στον τόπο» και τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, ότι σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για τις αλλαγές τις οποίες εισηγείται στο ασφαλιστικό, ενώ τα είχαν εγκρίνει με την ψήφο τους στις 14 Αυγούστου του 2015.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου εδώ

Θεοδωράκης - Η κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από τους αγρότες

Επίθεση τόσο στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, με αιχμή το ασφαλιστικό και το αγροτικό, κατηγορώντας τα ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ενώ αντίθετα, όπως είπε, «υπερασπίστηκαν μαζί ένα πελατειακό αδιάφανο σύστημα και πολέμησαν τις λίγες δειλές προσπάθειες μεταρρύθμισής τους».

«Δεκαετίες τώρα έχουμε, εισφοροδιαφυγή, μεγάλο λειτουργικό κόστος των ασφαλιστικών μηχανισμών, καθυστέρηση στη μηχανοργάνωσή τους και έλλειψη διαφάνειας που καθιστά αδύνατη την αξιολόγηση της προσφοράς του κάθε ταμείου, αλλά για όλα αυτά καμία συζήτηση, καμία πρόταση, καμιά αγωνία».

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από τους αγρότες, να τους πει την αλήθεια και να πάψει να τους κοροϊδεύει.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ

Γεννηματά: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να γίνει διάλογος από το μηδέν

Την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και την διεξαγωγή διαλόγου από μηδενική βάση ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

«Αποσύρετε το ασφαλιστικό σας σχέδιο, βάλτε τις προτάσεις σας στο καλάθι των αχρήστων και ξεκινήστε διάλογο από την αρχή για να βρεθεί λύση. Δεν συναινούμε, δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό σας σχέδιο, πάρτε το πίσω τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στους αγρότες και ότι «με τα μέτρα που τους επιβάλλει τους καταστρέφει, τους οδηγεί στην εξόντωση και ταυτόχρονα καταδικάζει την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία της Φώφης Γεννηματά εδώ

Καμμένος: Κάλεσμα στους πολιτικούς αρχηγούς για διάλογο επί του ασφαλιστικού

Κάλεσμα στους πολιτικούς αρχηγούς να «καθίσουν όλοι μαζί στο τραπέζι του Προέδρου της Δημοκρατίας» ώστε να βρουν λύση στο Ασφαλιστικό, απηύθυνε από την Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Οικονομικών Πάνος Καμμένος.

«Αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός από μας, είναι σε αυτό το ασφαλιστικό να υπάρχει σύμπνοια και να χτίσουμε με ασφάλεια το μέλλον των γενεών που έρχονται» είπε ο κ. Καμμένος χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος πάντως, ο οποίος διαδέχθηκε στο βήμα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Σημίτη, και «υπενθύμισε» ότι τότε ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ πρόεδρος της ΝΔ και από την πτέρυγα της ΝΔ «δίναμε μάχη» εναντίον του ΠΑΣΟΚ του Γιαννίτση «γιατί τα Ταμεία τότε έπαιζαν στο Χρηματιστήριο τα αποθεματικά τους».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Πάνου Καμμένου εδώ

Κουτσούμπας - Το σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί

Για «προπαγανδιστική φασαρία, προκλητική και εξοργιστική» κατηγόρησε την κυβέρνηση με αιχμή το Ασφαλιστικό ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος, αφού κατέγραψε τις «ψευδείς αναφορές της» επ' αυτού, ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δε διορθώνεται, δε βελτιώνεται, δεν παίρνει από τροποποιήσεις.

«Πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα, όπως ζητάνε οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις, στις διαδηλώσεις, στα μπλόκα. Και σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα εδώ

Σχετικές ειδήσεις