Γεροβασίλη για Σένγκεν: Επιχειρείται επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας

Η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας είναι μη εποικοδομητική σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, υπογραμμίζοντας τις ενστάσεις της για το «Σχέδιο Έκθεσης Αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα».
Γεροβασίλη για Σένγκεν: Επιχειρείται επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας
1'

Μόλις πριν δύο ημέρες, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, κατέληξαν σε απόφαση, για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του μεταναστευτικού, αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και προσθέτει ότι κοινός τόπος της απόφασης αυτής είναι ότι το κλειδί της διαχείρισης του προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία και στην τήρηση, από αυτήν την χώρα, των συμφωνηθέντων.

Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν προχωρά, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει οποιονδήποτε στη χώρα μας, επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος και δηλώνει ότι «με βάση αυτό το δεδομένο, θεωρούμε μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα, 2.5 μήνες αργότερα».

Η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένα την ενίσχυση της Frontex σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με μερική, ωστόσο, ανταπόκριση, υπογραμμίζει η κ. Γεροβασίλη και υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου έχει μείνει μετέωρο: από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί. Η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και στην Τουρκία έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες και σημειώνει:

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης.

Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή