Αβραμόπουλος: Χρειάζονται και κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα
Αντιθέτως, όπως ισχυρίζεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο EurActiv, η Επιτροπή επιθυμεί να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη Ζώνη Ζένγκεν.
«Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα στο εσωτερικό της, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Βοηθάμε την Ελλάδα να το πετύχει αυτό, και ο ίδιος γνωρίζω ότι η Ελλάδα προσπαθεί», αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας το αίσθημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που δείχνουν οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών προς τους πρόσφυγες.
Ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθαρίζει πως: «Τα σύνορά μας δεν χρήζουν "προστασίας" από έκθετους σε κίνδυνο ανθρώπους, χρειάζονται καλύτερη οργάνωση» και ότι: «Σε όποιον βρίσκεται ενώπιον ευρωπαϊκού συνόρου και επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να το κάνει».
Όμως, σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που φθάνουν, να καταγράφονται και να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα: «Η τήρηση αυτής της διαδικασίας είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και την ασφάλειά μας. Πρέπει να βελτιωθεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις δεν σημαίνει ότι "προστατεύει" τα σύνορά της, αλλά στοχεύει στη βέλτιστη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο στρατός λειτουργεί υπό πολιτική εντολή και κατά βάση προσφέρει ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των αφίξεων τεράστιου αριθμού ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια».
Περισσότερα Κέντρα Υποδοχής!
Πέρα από τα hotspots, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει πως θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις υποδοχής.
«Χρειάζονται, επίσης, κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά», δηλώνει.
Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, «η προσφυγική κρίση είναι ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο θέμα, το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού».
Παράλληλα επισημαίνει πως η πολιτική της Ένωσης για το άσυλο θα πρέπει να εξορθολογιστεί καλύτερα και να εναρμονιστεί, ενώ θα πρέπει να βελτιωθούν οι πολιτικές ένταξης και νόμιμης μετανάστευσης.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. «Θέτει σε κίνδυνο την ίδια την καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: Την αλληλεγγύη μας και την ένωσή μας», δηλώνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.