«Μάρτης γδάρτης» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο και με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και εναντίον της βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία, υπό το βάρος της κοινωνικής οργής αφενός και των ισχυρών πιέσεων που δέχεται από την πλευρά των «οικονομικών δολοφόνων» του Κουαρτέτου αφετέρου, προσπαθεί να αποφύγει μια «ολική επαναφορά» στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του 2015.
ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναχώρησαν άπραγοι την Παρασκευή από την Αθήνα, με όλα τα κρίσιμα ζητήματα – ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικά, δημοσιονομικά - να παραμένουν στον «αέρα», γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο τη νευρικότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Υπό το πρίσμα αυτό και με δεδομένο ότι το Κουαρτέτο (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) δεν πρόκειται να επιστρέψει πριν τις 20 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, το πέρας της διαπραγμάτευσης «τρενάρει» για τις αρχές Μαρτίου.
Ο Μάρτιος θα είναι, κατά τα λοιπά, μήνας σημαντικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, με άμεσο αλλά και έμμεσο – ενίοτε – πρωταγωνιστή την χώρα μας. Είναι ο μήνας, κατά τον οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η επανεκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στο «τιμόνι» του ΔΝΤ, τα οποία θα πρέπει να έχει αποφασίσει οριστικά έως τις 31 Μαρτίου εάν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα δύο αυτά δεδομένα θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τις όποιες εξελίξεις προκύψουν σε επίπεδο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών
Η «παγίδα» του προσφυγικού
Ακόμη ένα μείζον ζήτημα είναι και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη ως προς την αντιμετώπισή της, με δεδομένη την αύξηση των προσφυγικών ροών από τις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής.
Η Ελλάδα ως χώρα που βρίσκεται γεωγραφικά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει άμεσα τα hotspots και τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, Βρυξέλλες και Βερολίνο πιέζουν την κυβέρνηση Τσίπρα «να κάνει γρήγορα» και αναμένεται να ζητήσουν τον λογαριασμό κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου.
Η φράση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς τον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, «να τελειώνουμε με την αξιολόγηση, για να εστιάσουμε στο προσφυγικό», ήταν χαρακτηριστική. Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως η Ολλανδία, όντας προεδρεύουσα της ΕΕ για αυτή την περίοδο, έχει τοποθετήσει deadline για το προσφυγικό μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο, η προσφυγική κρίση εξελίσσεται και σε μια ιδιότυπη παγίδα για την χώρα μας, αφού μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε ένα «τσουβάλιασμα» σοβαρών εθνικών θεμάτων, που η Γερμανία – κυρίως – επιδιώκει την άρον-άρον λύση τους, όπως για παράδειγμα το Σκοπιανό.
Διαβάστε το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για το «χοντρό παιχνίδι» σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα
Και στο βάθος, το «φάντασμα» των εκλογών
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για τη χώρα μας, ξαναφούντωσε και το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τα οποία φρόντισε να διοχετεύσει διά του Τύπου ο «συνήθης ύποπτος» της κυβέρνησης, ο Πάνος Καμμένος.
«Εάν δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις των δανειστών, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο», είπε ο ίδιος στην «Real News», για να διαψευστεί την Κυριακή μέσω κυβερνητικών κύκλων το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Όμως, αυτή η τακτική του «ναι μεν, αλλά...» που επιμένει να ακολουθεί το «δίδυμο» Τσίπρα – Καμμένου, όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτε, αντιθέτως σπρώχνει τη χώρα σε νέο γύρο βαθιάς πολιτικής αστάθειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αναζητώντας συμμάχους εντός Ελλάδας, για να περάσει τα «αιματηρά» μέτρα του «Μνημονίου 3», αν και αποκλείει συστηματικά το ενδεχόμενο σύστασης μιας οικουμενικής κυβέρνησης.
Το ζήτημα είναι πως μολονότι αρκετά κόμματα ονειρεύονται κυβερνητικό «στασίδι», ποιος θα μπορούσε να χειριστεί την «καυτή πατάτα» της διαπραγμάτευσης και κατ’ επέκταση ποιος θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι όλα θα εξελιχθούν καλά, ιδίως σε μια τόσο δυσχερή για τη χώρα μας κατάσταση;
Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο. Κι αν δεν υπάρξει μια πολυμέτωπη συντονισμένη ενέργεια σε μια ευρεία γκάμα κρίσιμων θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.