Νικολόπουλος για Ασφαλιστικό: Οδηγούν στην έξοδο δικηγόρους, επαγγελματίες και επιστήμονες
Στον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας απάντησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος, αποφεύγοντας όμως τα δύσκολα κατατόπια, υποσχόμενος ότι «θα υποχωρήσει η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας ήπια προσαρμογή».
Ο Νίκος Νικολόπουλος ευθύς εξ αρχής με τον λόγο του «κάρφωσε» πολιτικά τον υπουργό λέγοντας:
«Κύριε υπουργέ, μετά την πρωτοφανή σε όγκο και παλμό Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση ελπίζω να διαπιστώσατε πως καταφέρατε κάτι μοναδικό... Κάτι το οποίο δεν είχε πετύχει ούτε ο εκσυγχρονιστής κ. Γιαννίτσης... Ενώσατε τους πάντες και τους βάλετε απέναντί στην κυβέρνηση! Με το Ασφαλιστικό οδηγείται την κυβέρνηση σε Βατερλώ... Πρέπει να δώσετε εξηγήσεις σε όλους αυτούς, που δεν επιθυμούν το Βατερλώ της κυβέρνησης ή την παλιννόστηση των προηγούμενων μνημονιακών δυνάμεων».
Ακολούθως, ο Νίκος Νικολόπουλος αναφερόμενος προσωπικά στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Τάσο Πετρόπουλο είπε πως «υπήρξατε για πολλά χρόνια εσείς προσωπικά εξ εκείνων των μαχόμενων δικηγόρων, που σταθήκατε ως συνήγορος σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Σήμερα αυτοί οι ίδιοι αλλά και οι πάντες σας λένε, πως τους οδηγεί στον επαγγελματικό τους αφανισμό. Αυτό θέλετε;».
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός της Κοινωνικής Ασφάλισης είπε πως «θα παραμείνω στο πλευρό των αδικημένων και αυτό κάνω κ. Νικολόπουλε. Κάθε μήνα όμως πρέπει να πληρώνουμε τις συντάξεις και το έλλειμμα στην είσπραξη των ταμείων, που είναι κοντά στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ».
Συνέχισε κάνοντας αναφορές που σοκάρουν αλλά ταυτόχρονα και προκαλούν... έβαλε τους δικηγόρους απέναντι στους μηχανικούς λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Λέτε, κ. Νικολόπουλε, ότι το σχέδιο μας δεν διαπνέεται από πνεύμα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Κοιτάξτε όμως τι συμβαίνει. Στο ίδιο ταμείο η μηνιαία εισφορά του δικηγόρου είναι 130 ευρώ ενώ η αρχική εισφορά του μηχανικού είναι 172 ευρώ. Του δικηγόρου καταλήγει να είναι 362 ευρώ ενώ του μηχανικού περίπου 1.500 ευρώ. Η σύνταξη που παίρνει ο δικηγόρος σε σχέση με αυτή του μηχανικού όμως είναι μεγαλύτερη».
Στη συνέχεια ο υφυπουργός αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον κο Νικολόπουλο αν «είναι κοινωνική αλληλεγγύη αυτό; Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα πράγματα έτσι; Και όταν μάλιστα το Ταμείο Νομικών πέρυσι εμφάνισε ελλείμματα, περίπου στα 68 εκατομμύρια ευρώ; Μιας και μιλάτε όμως, κ. Νικολόπουλε και για τους φαρμακοποιούς. Το Ταμείο των Υγειονομικών έχει ένα έλλειμμα περίπου 53%, που καλύπτεται από αποθεματικά του Ταμείου των αυτοτελώς απασχολούμενων... Και κάτι ακόμα. Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων-εισπράξεων προέρχονται από αυτούς που είναι με αντιμισθία, μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς του ΕΣΥ.
Θα διασφαλίσουμε ένα σύστημα με αυτές τις παράλογες διαφορές, που κάθε άλλο παρά αλληλεγγύη σηματοδοτούν;».
Ακούγοντας κάποιους αγρότες να λένε «εμείς δεν θέλουμε να δίνει ο ΟΓΑ στους άλλους, που δεν πληρώνουν εισφορές», υπενθυμίζω ότι είπε επίσης ο υφυπουργός πως από τότε που ιδρύθηκε ο ΟΓΑ, οι αγρότες δεν κατέβαλαν εισφορές. Κατέβαλλε ο ΟΓΑ συντάξεις κατευθείαν από τον προϋπολογισμό. Μιλούν για αλληλεγγύη στα μπλόκα εκείνοι που έπαιρναν σύνταξη, χωρίς να καταβάλλουν εισφορές. Και τώρα δεν θέλουν να υπάρχει σύνταξη για πάρα πολλούς άλλους οι οποίοι βρίσκονται δυστυχώς στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής».
Και κατέληξε τονίζοντας ότι «εμείς φροντίζουμε για ένα ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης και τα στοιχεία που σας παρέθεσα άλλο πράγμα δείχνουν και πάντως όχι έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης».
Εν συνεχεία, λαμβάνοντας τον λόγο ο κος Νικολόπουλος τόνισε πως «για πρώτη φορά είδαμε να συσπειρώνονται σχεδόν όλα τα κοινωνικά στρώματα. Καταφέρατε να ενώσετε κόσμο με διαφορετικά ενδιαφέροντα και με αντιτιθέμενα αιτήματα. Φέρατε κοντά φορείς, που δεν είχαν μέχρι σήμερα συνομιλήσει.Πρέπει να δείτε κατά πρόσωπο την νέα πραγματικότητα, γιατί η κοινωνία δεν ανέχεται πειραματισμούς με νωπά και αιμορραγούντα τα τραύματα από μία πολύχρονη κρίση. Είναι εύκολο το κερί που άναψε, αντί να φωτίσει την ελπίδα, να βάλει φωτιά στην πυρίτιδα της συσσωρευμένης οργής της ελληνικής κοινωνίας, οδηγώντας την... σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις!»
Παράλληλα, ο Νίκος Νικολόπουλος έστρεψε τα βέλη του και κατά του «νεοφιλελεύθερου προγράμματος Μητσοτάκη» τονίζοντας πως φοβάμαι ότι πάμε στη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή λογική, που ο κ. Μητσοτάκης προβάλλει ως μεταρρύθμιση, και ανατριχιάζω. Όπως το ίδιο έτρεμα και όταν άκουγα για εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος από τον αλήστου μνήμης κ. Γιαννίτση. Και τότε ανεβαίναμε μαζί στα κεραμίδια.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να διαλέξουμε με ποιους θα πάμε...
Το ασφαλιστικό σύστημα, που το πρώτον ενεφανίσθη στη Δυτική Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είχε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες λογικές που μας ζητούν σήμερα οι δανειστές!
Ο Νίκος Νικολόπουλος, αναφερθήκατε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα του ΟΓΑ, σημειώνοντας πως πρέπει να πω ότι στη χώρα μας σωστά οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδος και ιδιαίτερα της κοινωνικής Κεντροδεξιάς, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφτιαξαν ασφαλιστικούς οργανισμούς όπως ο ΟΓΑ όχι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ή κριτήρια της αγοράς όπως προτείνει ο νεοφιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά με βάση τις κοινωνικές ανάγκες του λαού. Έτσι αποφάσισαν ότι έπρεπε να παίρνει ο αγρότης σύνταξη και έβρισκαν τους πόρους μέσα από τις εισφορές υπέρ τρίτων. Έτσι έκαναν την αναδιανομή των εισοδημάτων με κοινωνική δικαιοσύνη. Και έτσι καθιέρωσαν την εισφορά υπέρ ΟΓΑ, όπως και ένσημο υπέρ του Ταμείου Νομικών ή Αγγελιόσημο υπέρ των Ταμείων των Δημοσιογράφων. Μέχρι και πρόσφατα για τούτο και ο Κώστας Καραμανλής έφτιαξε το ταμείο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις νέες γενιές, με ποσοστό από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων κ.ο.κ.
Οσον αφορά στην επιβάρυνση του εισοδήματος των δικηγόρων, ο κος Νικολόπουλος τόνισε πως με αυτές τις εισφορές που επιβάλετε και σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις οδηγείτε στη δήμευση του εισοδήματός τους.
Απαντώντας στον κο Νικολόπουλο στη συνέχεια ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επανέλαβε ότι «δεν προσχωρούμε στις αξιώσεις και στις αντιλήψεις μερίδας των δανειστών, που προτάσσουν την ιδιωτική ασφάλιση και θέλουν την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Αγωνιζόμαστε να την προστατεύσουμε ως κοινωνικό αγαθό και δίνουμε αυτή τη μάχη, με τη χώρα μας να έχει τη σημαία αυτού του αγώνα. Είναι μία μάχη που διεξάγεται εδώ, αλλά για όλη την Ευρώπη.
Πρέπει να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης εδώ στη Βουλή μίλησε για ιδιωτική ασφάλιση, για κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων, να μην παίρνει κανείς τίποτε, εάν βγήκε με πρόωρη σύνταξη στο παρελθόν.
Μίλησε για περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, για περικοπή συντάξεων, που ήδη καταβάλλονταν σε κατηγορίες ασφαλισμένων».
Καταλήγντας ο κ. Πετρόπουλος έκλεισε με τη γνωστή από τα παλιά επιχειρηματολογία...
«Εμείς αντιμετωπίζουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Δεν είναι ούτε πατριωτικό ούτε εθνικό ούτε δημοκρατικό το να λέει κανείς «εγώ θέλω να διατηρήσω για μένα όσα είχα». Αυτό δεν είναι κοινωνική αλληλεγγύη. Το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν καθαρό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ ετησίως και γι’ αυτό και είναι τεράστιοι οι αριθμοί εκείνων που δεν μπορούν να καταβάλουν εισφορές.
Σε δικές σας άλλωστε σχετικές ερωτήσεις, έχω απαντήσει για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.
Τώρα εμείς φέρνουμε ξανά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αυτούς που έχουν βάλει λουκέτο.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βγήκαν για λόγους τυπικούς».
Ωστόσο επιμένοντας ο Νίκος Νικολόπουλος ανέφερε ότι αν ισχύσει αυτό το σχέδιο ασφαλιστικού, πείτε μας, θα επιβιώσει κανείς νέος ή παλιός δικηγόρος;»... δεχόμενος την απάντηση του υφυπουργού ότι «η ελάχιστη βάση υπολογισμού της εισφοράς των δικηγόρων είναι ο κατώτατος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη. Αν δεν μπορούμε λοιπόν για τους δικηγόρους μας να εξασφαλίσουμε αυτό το ελάχιστο ποσό έχουμε αποτύχει ως κοινωνία. Ενώ στη συνέχεια ο κ. Πετρόπουλος προχώρησε και σε καταγγελίες, που έκαναν αίσθηση στο Κοινοβούλιο. Θα σας πω και τούτο, κύριε Νικολόπουλε. Οι μεγάλες εταιρείες, που αντιτίθενται στα μπλοκάκια και κατεβάζουν στους δρόμους τους μισθωτούς σε αυτούς δικηγόρους, δίνουν με μπλοκάκι αμοιβή 150 και 300 ευρώ μηνιαία σε αυτά τα παιδιά, που δουλεύουν στους μεγαλοδικηγόρους των εταιρειών. Κι αυτοί είναι που διαμαρτύρονται. Τους είδαμε μπροστά. Γιατί θα εισφέρουν με βάση ένα μεγαλύτερο ποσό, που εισπράττουν από τα υπερκέρδη, που δημιουργούν από τη δουλειά αυτών των ρημαγμένων νέων δικηγόρων και μάλιστα με ανώτερο ποσό τα 5.860 ευρώ μηνιαίως».
Και ο υφυπουργός κατέληξε δίδοντας την είδηση:
«Εντούτοις πρέπει να δούμε - και η κυβέρνηση το βλέπει - προσαρμογές ήπιας μετάβασης σε ένα νέο σύστημα εισφορών. Γίνεται συνάντηση με τους δικηγόρους και τους μηχανικούς. Θα μιλήσουμε καθαρά όλοι μαζί και θα συζητήσουμε για μια μεταρρύθμιση, που θα ισχύσει και θα θέσει θέματα και για την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας».