Εκλογολογία και μαζική φυγή επενδυτών από την Ελλάδα
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι φανερό ότι πλέον γίνεται λόγος για κατάσταση πλήρους απαξίωσης σε όλα: η κυβέρνηση, που έλαβε για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο ανανεωμένη λαϊκή εντολή, ετοιμάζεται να ξαναπαίξει το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών, ανήμπορη να αντιμετωπίσει τις θύελλες που ίδια έσπειρε με τους τακτικισμούς της.
Από τη μια πλευρά, η σεναριολογία των εκλογών που επανήλθε στο προσκήνιο από τον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο. Η δήλωση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση που επιμείνουν οι δανειστές στις απαιτήσεις τους μόνο τυχαία δεν υπήρξε: έγινε σε απόλυτη συνεννόηση με το Μαξίμου, ώστε να βολιδοσκοπηθούν οι αντιδράσεις του κόσμου και να δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο κλίμα φόβου.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου που απεργάζεται το Μαξίμου και περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – κατάργηση των μονοεδρικών. Εδώ, βεβαίως, υπάρχει η σθεναρή αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που βλέπουν μεθόδευση πίσω από τις όποιες αλλαγές προταθούν – όποτε προταθούν εν τέλει.
Επικίνδυνες αποκοτιές στη σκιά της «Μαύρης Δευτέρας» στο ελληνικό Χρηματιστήριο
Από την άλλη, αυτή η κίνηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, δηλαδή να ανοίξει κουβέντα για πρόωρες κάλπες, ανέδειξε εκ νέου την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό των κυβερνώντων, που με περίσσεια απερισκεψία κατόρθωσαν να βάλουν τη χώρα εκ νέου σε έναν κύκλο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.
Το προχθεσινό «limit down» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που έπιασε αρνητικό ρεκόρ 16 μηνών, απέδειξε ότι στην πολιτική πολλές φορές πρέπει να προσέχει κανείς τι λέει και κυρίως πώς το λέει. Ιδίως όταν οι δηλώσεις γίνονται με φόντο μια αγορά που έχει καταβαραθρωθεί το τελευταίο διάστημα και παραμένει βουτηγμένη στα υφεσιακά μέτρα του «Μνημονίου 3».
Ήδη οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών στέλνουν ιδιαιτέρως ανησυχητικά μηνύματα που εκπέμπουν κίνδυνο για ολική αποχώρησή τους από την Ελλάδα. Ήδη μεγάλα funds που είχαν συνδράμει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2015, πλέον βρίσκονται σε φάση πλήρους αποεπένδυσης και αναχωρούν οριστικά από την ελληνική χρηματαγορά, βλέποντας ότι η χώρα ξαναμπαίνει σε επικίνδυνο «σπιράλ» αστάθειας και αβεβαιότητας
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr, ακόμη και οι μεγάλοι στρατηγικοί επενδυτές βλέπουν πλέον με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από τη ζήτημα της αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να δείχνει πως έχει χάσει τον έλεγχο των καταστάσεων, παρασυρόμενη σε ακόμη ένα «παιχνίδι καθυστερήσεων», βγαλμένο «καρμπόν» από την αντίστοιχη περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουλίου του 2015.
Υπό το πρίσμα αυτό, επιβεβαιώνεται πλήρως το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υποχωρεί πλέον κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, από 11,5 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στις αρχές του 2016. Με άλλα λόγια, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κινδυνεύουν να χάσουν στην πράξη κεφάλαια από αυτά που συγκέντρωσαν στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση.
Βάσει αυτών των εξελίξεων, μόνον τυχαία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρουσία της επικεφαλής του Εποπτικού Συστήματος Τραπεζών της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, τις τελευταίες δύο ημέρες στην Αθήνα, αφού πλέον έξω υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το μονοπάτι που έχει πάρει η ελληνική οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, η εκλογολογία, σε συνδυασμό με την ανούσια αδολεσχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν προσφέρουν τίποτε καλό στη χώρα. Το αντίθετο, μάλιστα: τη βυθίζουν ολοένα και περισσότερο στην τάφρο της οικονομικής και πολιτικής απαξίωσης.