Η Ευρώπη μας κλείνει τα σύνορα
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το διέψευδε κατηγορηματικά σε κάθε ευκαιρία. Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ επέμενε συστηματικά να λέει πως δεν θα αφήσει καμία χώρα της ΕΕ και δη την Ελλάδα να βρεθεί εκτός της Συνθήκης Σένγκεν. Μόνο που η πραγματικότητα και ο ρους των γεγονότων ήρθαν να διαψεύσουν αμφότερους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΧΩΡΑ - ΜΕΛΟΣ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ, ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΔΙΟΡΙΑ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΚΡΕΜΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Γράφει ο Χρήστος Θ. Παναγόπουλος
Το προχθεσινό τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που πλην Δραγασάκη και Μουζάλα, προσέβλεπε σε μια καλύτερη συμφωνία με τις Βρυξέλλες: Συνοπτικά, τα κράτη-μέλη της Ευρώπης των 26 που συμμετέχουν στον χώρο Σένγκεν, σύμφωνα με το AP, απέστειλαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα να τακτοποιήσει μέσα σε διάστημα τριών μηνών τις ελλείψεις της σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ειδάλλως να βρεθεί αντιμέτωπη με την αποπομπή της από τη ζώνη Σένγκεν για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΕ μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα-μέλος β’ κατηγορίας, καθώς αποβολή από τη Συνθήκη Σένγκεν συνεπάγεται άρση της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών, εργαζομένων και αγαθών από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες χώρες της ευρωοικογένειας και ταυτόχρονη επαναφορά του διαβατηρίου για την ταξιδιωτική πρόσβαση από τη χώρα μας προς τα υπόλοιπα 25 κράτη-μέλη που διαμορφώνουν την ομώνυμη ζώνη.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε πως έχει στην κατοχή του έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι Βρυξέλλες σκέφτονται να λάβουν έκτακτα μέτρα διάρκειας δύο ετών, απομακρύνοντας την Ελλάδα από τη Συνθήκη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η απόφαση αυτή προβλέπει να επιτραπεί σε κάθε χώρα-μέλος μονομερώς να αυξάνει τους ελέγχους των συνόρων της, εφόσον νιώθει πως ένα άλλο κράτος-μέλος δεν ενισχύει επαρκώς την ασφάλεια στα σύνορά του. Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο τόσο η Δανία όσο και η Σουηδία επέβαλαν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας επί των συνόρων τους, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές προς τα εδάφη τους.
Περιχαράκωση και στρουθοκαμηλισμός
Επί της ουσίας, η απόφαση αυτή της ΕΕ συνιστά ένα ιδιότυπο Grexit, μια πράξη ταπείνωσης της χώρας από τους Ευρωπαίους εταίρους και ταυτόχρονα δείχνει σε πόσο οριακό σημείο οδηγείται στο εξής η περιβόητη «κοινοτική συνοχή».
Οι Βρυξέλλες επιθυμούν, όπως γίνεται φανερό πια, να μετατρέψουν την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών», κινούμενες στη λογική «το σπίτι του γείτονα καίγεται και όχι το δικό μου».
Τη στιγμή που κάποιοι τεχνοκράτες βιάζονταν να ρίξουν το ανάθεμα στην Ελλάδα, νησιά του Αιγαίου, όπως η Κως, η Μυτιλήνη και η Ρόδος έχουν υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες μέσα σε μία μόλις χρονιά.
Τη στιγμή που το Αιγαίο γεμίζει από πνιγμένους Αϊλάν και ανθρώπους κυνηγημένους από τους πολέμους και τις γενοκτονίες, η ξενοφοβία έχει καταστεί πλέον σκιά της μπλε σημαίας με τα 28 κίτρινα αστέρια, πολλά από τα μέλη της οποίας υψώνουν φράκτες και συρματοπλέγματα.
Η αποτυχία του δόγματος Γιούνκερ και στο βάθος η Τουρκία
Το τελεσίγραφο της ΕΕ προς την Ελλάδα για το προσφυγικό συνεπάγεται την παταγώδη αποτυχία της περίφημης πρότασης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την εφαρμογή κανόνα ποσοστώσεων ανά κράτος-μέλος σε ό,τι αφορά την κατανομή των προσφύγων.
Σημειώνεται πως μόλις πριν από δέκα ημέρες ένα έγγραφο της Επιτροπής που είχε δει το φως της δημοσιότητας, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει στο να καταγράψει και να λάβει τα δακτυλικά αποτυπώματα κατά τη διάρκεια των ελέγχων στην ελληνοτουρκική θαλάσσια μεθόριο.
Μόνο που το ίδιο έγγραφο δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει ήδη λάβει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ, δεσμευόμενη για περισσότερες ενέργειες σε ό,τι αφορά την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Και δεν έχει πράξει, μέχρι στιγμής, ούτε καν τα μισά από αυτά που της έχουν ζητηθεί.
Ακόμη και ο λιγότερο υποψιασμένος άνθρωπος μπορεί να εικάσει ότι κάποιοι ενορχηστρώνουν μια νέα αήθη επίθεση σε βάρος της Ελλάδας, επιδιώκοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την απομόνωσή της, αλλά και τη μετατροπή της σε κράτος που θα προσιδίαζε σε προτεκτοράτο της Υποσαχάριας Αφρικής.
Η κρίση, είτε αυτή είναι οικονομική είτε προσφυγική, γίνεται «Δούρειος Ίππος» και αντικείμενο μεθόδευσης στα χέρια ανθρώπων που εργάζονται για την Ευρώπη, αλλά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη φιλοσοφία και τα ιδεώδη της.
Και είναι αυτή, ακριβώς, η μεθόδευση που αποδομεί, σε τελευταία ανάλυση, αυτό καθαυτό το ευρωπαϊκό μόρφωμα.