Παπαδημούλης σε Ντάισενμπλουμ: Εκτός από την εμπιστοσύνη των αγορών, η εμπιστοσύνη των πολιτών
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας.
Ενώπιον του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Δημ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
«Έχω την εντύπωση κύριε Ντάισενμπλουμ πως γίνονται πολύ λίγα και πολύ αργά, σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες. Εδώ και χρόνια πολλοί κριτικάρουμε την έλλειψη διαφάνειας στο πώς λειτουργεί το Eurogroup.
Πριν λίγες ημέρες, ανακοινώσατε κάποια μέτρα προς την ορθή κατεύθυνση. Εκτός όμως από το να υπάρχει η εμπιστοσύνη των αγορών στις οικονομίες μας, νομίζω ότι πρέπει να μας ενδιαφέρει περισσότερο και η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πώς κινείται η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.
Και εδώ έχουμε μεγάλα ελλείμματα: Έχουν πέσει οι επενδύσεις, έχει μειωθεί η απασχόληση και έχει αυξηθεί η ανεργία. Έχουν αυξηθεί οι ανισότητες και έχει μειωθεί η Συνοχή -και η κοινωνική και η εδαφική. Άρα χρειάζονται περισσότερα.
Συμφωνώ ότι χρειάζονται νοικοκυρεμένα και ισορροπημένα δημόσια οικονομικά. Αλλά χρειάζονται και περισσότερες επενδύσεις όπως και "περισσότερη Ευρώπη" στην ενίσχυση των πολιτικών συνοχής. Και ακόμη, φορολογική εναρμόνιση -έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση των ευρωπαϊκών "φορολογικών παραδείσων". Και μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους -δεν μπορεί να έχουμε μια Ευρώπη α λα καρτ, με κοινό νόμισμα και 28 πλήρως διαφορετικά φορολογικά συστήματα, με κοινό νόμισμα και 28 διαφορετικές πολιτικές για το χρέος. Η αμερικανική οικονομία έχει ανακάμψει ταχύτερα από την ευρωπαϊκή, γιατί εκεί δεν θεωρούν επαναστάτη τον Κέυνς και την πολιτική ενίσχυσης των επενδύσεων και της ζήτησης.
Νομίζω ότι η αναβολή για μετά το 2017 των αλλαγών που χρειάζονται στην Ευρωζώνη, με ισχυρότερες μεταβιβαστικές πληρωμές και ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης, είναι λάθος. Χάνουμε πάλι χρόνο, αποφεύγοντας τα προβλήματα».