Επιστολή της Γεννηματά στον Παυλόπουλο για Προσφυγικό και ΝΑΤΟ – Ζητάει συνάντηση
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με την οποία ζητάει συνάντηση μαζί του για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα .
Στην επιστολή η κ. Γεννηματά εκφράζει τις ανησυχίες της για το γεγονός ότι δεν μειώνονται οι ροές των προσφύγων -μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου επισημαίνοντας ότι η Διεθνής Κοινότητα, η ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ έχουν χρέος να δώσουν λύσεις για την Ειρήνη, τη Σταθερότητα, τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη σε όλες τις χώρες αυτής της εύφλεκτης και πολύπαθης περιοχής του κόσμου.
Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά:«Η Κυβέρνηση κατά τη δεκατετράμηνη θητείας της, με τους ατυχείς χειρισμούς των στελεχών της, με την αναβλητικότητα και την απραξία της και συνολικά με την αδυναμία διαχείρισης, έχει επιτείνει το πρόβλημα. Δυστυχώς η Ελλάδα εγκλωβίστηκε μέσα από αδυναμίες, αστοχίες και λάθη και σήμερα προβάλλει ως μέρος του προβλήματος και ως ο προβληματικός και αδύναμος κρίκος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Προσθέτει ότι «η απώλεια χρόνου συνδέθηκε με απώλεια δυνατοτήτων, ευκαιριών και έγκαιρων παρεμβάσεων. Η ολιγωρία και η αντιφατική πολιτική της Κυβέρνησης έδωσε το πρόσχημα να διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια κοινή πρωτοβουλία - μέτωπο ορισμένων χωρών (όπως η πρωτοβουλία Βίσεγκραντ με την Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία κ.α) ενάντια στην Ελλάδα με στόχο την απομόνωσή της και τον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στη Χώρα μας».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνει τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για να αναδειχθούν οι εθνικές διαστάσεις του συγκεκριμένου θέματος, σύμφωνόντας «στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έγινε υπό την Προεδρία σας, στην αναγκαιότητα μιας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης», και ζητώντας Εθνική Συνεννόηση όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου ενώ ανέλανε πρωτοβουλίες προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρει ότι
Οι λανθασμένοι Κυβερνητικοί χειρισμοί και ανεπάρκειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε αρνητικό σημείο για την Ελλάδα, με την Τουρκία να μένει στο απυρόβλητο ως προς τις ευθύνες, το ρόλο της και την αδράνειά της, μιας και είναι μέρος του προβλήματος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Εκφράζει τους φόβους της ότι θα παρουσιαστούν ως ενδεχόμενες λύσεις, ορισμένες επιλογές που δεν αποκλείεται να αποδειχτούν επικίνδυνες για τη χώρα μας και τα συμφέροντά της. Ειδικότερα η Φώφη Γεννηματά δεν κρύβει τις ανησυχίες της για το ότι δεν είναι γνωστά τα ειχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ, ούτε είναι γνωστοί οι κανόνες και οι αρχές εμπλοκής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.
«Οι όποιες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την σχετική ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ (δηλαδή και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας) δεν μπορούν να αποτρέψουν τις ανησυχίες του ελληνικού λαού ως προς τα ζητήματα που θα μπορούσαν να εγερθούν ως προς το απαραβίαστο των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον χώρο του Αιγαίου», υπογραμμίζει η κ. Γεννηματά και δεν κρίνει τις εξηγήσεις κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επαρκείς , αφού δεν εντάσσονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο.
Η Φώφη Γεννηματά τονίζει ότι «απαιτούνται κοινές δράσεις για να προασπίσουμε την Εθνική κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά τεκμηριώνονται ιστορικά και κατοχυρώνονται από Διεθνείς Συμβάσεις με σαφήνεια δίχως αμφισβητήσεις και γκρίζες ζώνες....Κοινές δράσεις γιατί μόνον έτσι μπορούμε να δώσουμε νικηφόρες μάχες για να μην καταστεί η Ελλάδα ένας «χώρος - αποθήκη» δυστυχισμένων ανθρώπων και για να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα τα αρνητικά σενάρια για την απομόνωση της Ελλάδας και την έξοδό της από τη συνθήκη Σένγκεν.
Απαιτούνται κοινές δράσεις γιατί μόνον έτσι μπορούμε να δώσουμε ελπιδοφόρες μάχες για να σωθεί το όραμα, το σχέδιο, η τιμή, οι αρχές και οι αξίες της Ενωμένης Ευρώπης με όρους ενότητας, αλληλεγγύης, ειρήνης, δημοκρατίας και ανθρωπισμού.