«Χρυσώνουν» ξανά το χάπι στην κοινωνία με το παράλληλο πρόγραμμα
ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) επί της αρχής, στα άρθρα, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του. «Κατά» ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου.
Ωστόσο, η συζήτηση στη Βουλή επεκτάθηκε και στις εξελίξεις γύρω από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που σοβεί στην ΕΕ, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί, με όψιμους παιδιάστικους λεονταρισμούς, να ανεβάσει τους τόνους, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί κανένας ευθυνόφοβος γραφειοκράτης και καμία ξενοφοβική κυβέρνηση να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα. Καμία επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη και καμία ενέργεια δεν θα είναι χωρίς συνέπειες».
Ο ίδιος αναφέρθηκε «στην κρίση στη Συρία η οποία βαθαίνει», έκανε λόγο «για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο πολέμου στη γειτονιά», επισημαίνοντας ότι «αυτές οι εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση και ταυτόχρονα την άνοδο του φονταμενταλισμού που εκδηλώνεται με επιθέσεις και στην καρδιά της Ευρώπης».
«Και όλα αυτά, ενώ παραμένει η οικονομική κρίση από το 2008» είπε ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας για τη συνέχιση της κρίσης τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν». Πρόσθεσε ότι «αυτές οι πολιτικές δημιούργησαν ακόμα περισσότερη κρίση και άλλα προβλήματα κυρίως συνοχής στην ΕΕ».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μια ΕΕ που εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη, με έλλειψη αλληλεγγύης και αντιλήψεις που προκρίνουν την "α λά καρτ" αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται ακροδεξιές και λαϊκιστικές δυνάμεις».
Επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προσφυγική και την οικονομική κρίση σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος και υπογράμμισε ότι η χώρα το έπραξε αυτό «όχι ως υποχρέωση, αλλά ως χρέος έναντι των δικών μας αξιών».
Αναφέρθηκε στην κρίση στη Συρία η οποία βαθαίνει, έκανε λόγο για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο πολέμου «στη γειτονιά», επισημαίνοντας ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση και ταυτόχρονα την άνοδο του φονταμενταλισμού που εκδηλώνεται με επιθέσεις και στην καρδιά της Ευρώπης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Μητσοτάκης: Τίποτε αριστερό στην πολιτική σας, κ. Τσίπρα...
Με αναφορά στο προσφυγικό ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας την προσπάθεια που κάνει ο ίδιος όπως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Η διεθνής εικόνα της χώρας είναι στο ναδίρ, η χώρα είναι απομονωμένη και αντιμετωπίζεται με καχυποψία, η κυβέρνηση καθυστέρησε να τηρήσει τις συμφωνίες που η ίδια υπέγραψε και οδηγήθηκε στην αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Στις συναντήσεις μου στην Ευρώπη απαίτησα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία. Ζήτησα ακόμη να εκπληρώσει τις ευθύνες της και η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή φωνή, πήρα μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και κράτησα θέση ευθύνης, δεν ενέπλεξα το εθνικό ζήτημα στην κομματική αντιπαράθεση».
Κατά τη δευτερολογία του, εξάλλου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας ότι «ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολο σημείο και οι πολίτες αισθάνονται απογοητευμένοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
«Ακόμα και οι αριστεροί δεν βρίσκουν τίποτα το 'αριστερό' στην πολιτική που ακολουθείτε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Κουτσούμπας: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα το παράλληλο πρόγραμμα
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την για αντιλαϊκές πολιτικές, για θράσος που επιδεικνύει αλλά και για τακτικές μαστίγιου και καρότου που εφαρμόζει.
«Κάθε φορά που φέρνετε ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, εμφανίζονται επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για να παραπλανήσετε τον ελληνικό λαό. Αυτή τη φορά λέτε δήθεν για το Παράλληλο Πρόγραμμα, μιλάτε για δήθεν δύσκολες επιλογές που παίρνετε. Όμως 'άνθρακες ο θησαυρός'. Από τις ρυθμίσεις που φέρνετε, οι περισσότερες είναι γραφειοκρατικού τύπου και πολύ περισσότερο δεν είναι καν φιλολαϊκές αλλά υπέρ επιχειρηματικές», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.
«Σε μια περίοδο που με την πολιτική σας επιδεινώνετε τις ζωές όλων, χρειάζεται θράσος να μιλάτε για ανακούφιση, αφού μέχρι και το 2018 δεν θα βρεθεί ούτε πεντάρα παραπάνω», ανέφερε.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Κουτσούμπας για τη διάταξη που αφορά την κάλυψη των ανασφάλιστων, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «βαφτίζει το ψάρι κρέας».
«Εδώ δεν μπορούν οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν τις εξετάσεις τους, πώς θα πληρώσουν οι άνεργοι, οι εργάτες και όσοι ζουν σε καθεστώς φτώχιας και ανέχειας;», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι αριστερή φιλολαϊκή πολιτική να βάζετε τους δημότες να πληρώνουν για να λειτουργούν τα νοσοκομεία, να σιτίσουν και να στεγάσουν τους γιατρούς; Είναι μάλιστα τόσο αριστερή η πολιτική σας που οδηγήσατε τη ΝΔ να εκδώσει τη μαύρη βίβλο για την υγεία. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Συνεχίζετε την ίδια σκληρή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για «αντιλαϊκή περπατησιά της κυβέρνησης», σημείωσε ότι επέλεξε την τακτική «καρότο και μαστίγιο» για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της και την κάλεσε να υιοθετήσει τις τροπολογίες που έχει καταθέσει το κόμμα του, όπως αυτή που αφορά την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ στο αγροτικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καλεί «σε διαλόγους απάτες τους αγρότες».
«Η αγάπη σας για το λαό τελειώνει εκεί που άρχισε η αγάπη σας για το μεγάλο κεφάλαιο. Το γεγονός ότι δεν λέτε τίποτα, δεν αποσύρετε την αντιασφαλιστική πρόταση-έκτρωμα, δείχνει ποιους υπηρετείτε», είπε και συμπλήρωσε: «Σας το λέμε, όπως σας το λένε και όλοι. Το αντι-ασφαλιστικό είναι λαιμητόμος. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των άλλων επαγγελματικών κλάδων είναι μόνο η αρχή. Έχουμε δρόμο ακόμα. Αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις».
Έντονα επικριτικός ήταν και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό. «Να μην ξεχνάτε ότι και οι Έλληνες είναι πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα», σημείωσε δηκτικά, ενώ της καταλόγισε τεράστιες ευθύνες που δέχτηκε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αποθρασύνει την προκλητικότητα της Τουρκίας σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Γεννηματά: Έχει ευθύνη η κυβέρνηση για την αδράνεια στην αντιμετώπιση του προσφυγικού
Επίθεση στην κυβέρνηση, κυρίως για το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την ότι διακατέχεται από ιδεοληψίες, ενώ τής καταλόγισε αδράνεια, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα.
Λεβέντης: Μόνο με οικουμενική κυβέρνηση θα έρθουν επενδύσεις στη χώρα
Την πρότασή του για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, επανέφερε κατά την ομιλία του σήμερα, Σάββατο (20/02/2016) στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε ότι χωρίς οικουμενική κυβέρνηση δεν θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι επενδυτές θέλουν πολιτική σταθερότητα, καθώς και ότι «μια ισχυρή κυβέρνηση με 240 έδρες, θα μπορούσε να πετύχει τη μέγιστη χαλάρωση των μέτρων προσαρμογής».
Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι δήλωσε στη Βουλή ο Βασίλης Λεβέντης