Αντιπολιτευτική γραμμή ψάχνει η Αριστερά
Περισσότερο ρεαλιστές γίνονται οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς απέναντι στους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, χαλαρώνοντας έστω και λίγο τον στείρο αρνητισμό.
Μετά τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, κ. Αλέκα Παπαρήγα, η οποία είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι θα ήταν λάθος η έξοδος της χώρας από το ευρώ, ήταν η σειρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, να πει ότι η έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.
Με τον τρόπο αυτό τα κόμματα της Αριστεράς φαίνεται πως οριοθετούν την αντιπολιτευτική τους τακτική, που λέει από τη μία επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού και από την άλλη, οποιαδήποτε εναλλακτική λύση πρέπει να δοθεί εντός της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης.
Κατά τα άλλα όμως τα κόμματα της Αριστεράς δεν πρόκειται να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς διαφωνούν πλήρως τόσο με το Μνημόνιο, όσο και με το Μεσοπρόθεσμο και από ό,τι φαίνεται και με τη σύμβαση για το νέο δάνειο, που έρχεται το Σεπτέμβριο.
Βέβαια αυτή είναι και η μόνη συμφωνία ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα δύο κόμματα διαφωνούν ακόμα και ως προς τα αίτια της κρίσης. Το μεν ΚΚΕ λέει πως η κρίση είναι κρίση του καπιταλισμού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως η οικονομική κατάσταση της χώρα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Μία επίσης βασική διαφορά των δύο κομμάτων της Αριστεράς είναι και το πώς αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές προεκτάσεις της κρίσης, με το ΚΚΕ να κρατά σαφείς αποστάσεις από την πλατεία Συντάγματος, μένοντας αυστηρά περιχαρακωμένο στις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ, ενώ αντιθέτως ο ΣΥΡΖΑ υποστηρίζει τους «Αγανακτισμένους» και κάθε άλλη μορφή διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να θεωρείται από την κυβέρνηση ως ο βασικός υποκινητής των προπηλακισμών εναντίων υπουργών ή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.