Ειδομένη ώρα μηδέν: Σε πανικό η κυβέρνηση με φόντο τα κλειστά σύνορα
ΣΚΟΠΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΑΘΗΝΑ – ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ - «ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ» ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, αφού η απόφαση ορισμένων βαλκανικών χωρών, μεταξύ των οποίων τα Σκόπια, η Σερβία, η Κροατία και Σλοβενία, να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους και να προχωρήσουν ακόμη και στο κλείσιμο των συνόρων, παραβιάζει κατάφωρα τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί την Παρασκευή (19/02/2016) κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό.
Σε αυτό το άκρως επικίνδυνο παιχνίδι, όμως, έχει εισέλθει και η Αυστρία, η οποία δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να κατηγορεί την Ελλάδα ως τη μόνη υπεύθυνη για τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή, και η Τουρκία συνεχίζει την παρελκυστική πολιτική της ως προς το ζήτημα της ανάσχεσης των προσφυγικών κυμάτων, επιδεικνύοντας μια στάση σα να μην ήθελε ποτέ να συνεργαστεί με την ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
«Ζεσταίνεται» η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών
Υπό το πρίσμα αυτό, η κατάσταση μοιάζει πλέον ανεξέλεγκτη, με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χθες, Δευτέρα (22/02/2016) πραγματοποιήθηκε έκτακτη τρίωρη υπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό. Μετά το πέρας της δεν έγινε καμία απολύτως δήλωση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με το επιτελείο του ένα σχέδιο για τη μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα κατακλύζουν τόσο το λιμάνι του Πειραιά όσο και τον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης στο Κιλκίς.
Ωστόσο, εκείνο που φαίνεται ότι επανέρχεται στο τραπέζι είναι η άμεση σύγκληση – ίσως και μέσα στις επόμενες ημέρες – του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη και καθετοποιημένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Μουζάλας: Μονομερείς ενέργειες – Παραλήρημα πανικού και ξενοφοβίας το κλείσιμο των συνόρων
Το πόσο σοβαρά και κρίσιμα είναι πλέον τα πράγματα αναφορικά με την προσφυγική κρίση αντικατοπτρίζεται στα όσα είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για το ζήτημα των συνόρων, χαρακτηρίζοντας την ιδέα για τον αποκλεισμό τους ως «παραλήρημα πανικού και ξενοφοβίας».
«Το να διαψευστεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και πρόεδρος της ΕΕ, ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Σούλτς, μέσα σε δέκα ώρες, είναι κάτι που δεν είναι συχνό. Μας προβληματίζει πάρα πολύ, ήδη η διπλωματία μας έχει ξεκινήσει τις κινήσεις της, μας δημιουργεί δυσκολία, ωστόσο αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι έτσι και αλλιώς στο τέλος, στην καινούρια Σύνοδο Κορυφής θα πήγαινε για κλείσιμο του κομματιού αυτού, των συνόρων στην Ειδομένη», είπε ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM».
Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εμείς έχουμε τα σχέδια μας, έχουμε φτιάξει ένα plan b, έχουμε αρχίσει να το υλοποιούμε, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά θα είναι διαχειρίσιμες. Τεράστια ευθύνη έχουν αυτές οι α λα καρτ χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια, λυπάμαι που το λέω, και η Αυστρία, η οποία δεν άντεξε και ενώ μέχρι τώρα κρατούσε μία αμιγώς ευρωπαϊκή θέση, καταφεύγει σε μονομερείς ενέργειες. Η Ελλάδα έχει μία υποχρέωση: τον κόσμο, ο οποίος θα υπάρχει μέσα στην Επικράτειά της, να τον έχει μέσα σε χώρους σχετικά αξιοπρεπείς, με βάση τις δυνατότητες μας και φυλασσόμενους χώρους. Δεν εννοώ υπό κράτηση, εννοώ όμως με ασφάλεια, μέχρις ότου οι ροές αυτές σταματήσουν».
Ωστόσο, επί της ουσίας, εκείνο που η ελληνική κυβέρνηση φοβάται περισσότερο είναι μήπως η χώρα καταστεί μια απέραντη «αποθήκη ψυχών» εξαιτίας των μονομερών αυτών ενεργειών.
Τα Σκόπια έχουν επιλέξει έναν εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο προσέγγισης του προσφυγικού, σε μια προσπάθεια να επιβάλουν συγκεκριμένη ατζέντα που αφορά μάλλον σε πολιτικές «εσωτερικής κατανάλωσης» και δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην αποτελεσματική διαχείριση και ανάσχεση των προσφυγικών ροών.