Τσίπρας: Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου
Μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι στόχος του Συμβουλίου θα είναι να υπάρξει η μέγιστη συναίνεση στη γραμμή της χώρας στη Σύνοδο.
Όπως είπε, θα διαμορφωθεί κοινή θέση βάσει της οποίας η Ελλάδα θα ζητήσει υποχρεωτική εφαρμογή του relocation και resettlement (μετεγκατάσταση) των προσφύγων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
«Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός καταμερισμός της ευθύνης στα μέλη» είπε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι η Αθήνα θα ασκεί βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις, εάν δεν γίνεται καταμερισμός των προσφύγων ανά χώρα.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι ντροπή για τη λειτουργία της Ευρώπης να αποφασίζουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής και μετά να ακυρώνονται οι αποφάσεις από τις παρασυνάξεις», ενώ χαρακτήρισε τη Διάσκεψη των 9 που γίνεται σήμερα Τετάρτη 24 στη Βιέννη ως «παρασύσκεψη».
«Κάποιοι δεν κατανοούν» τόνισε «ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν», προσθέτοντας ότι «δεν θα δεχθούμε την μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών».
«Επίσης οι κοινές συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν», πρόσθεσε.
«Θα δω τους αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας»
«Η Ελλάδα θα απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα.Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα γίνουν δεκτά» σημείωσε και υπογράμμισε υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μια αποθήκη ψυχών.
«Η κρίση έχει φορτώσει μεγάλη βάρη στη χώρα μας, περισσότερα από αυτά που μας αναλογούν» είπε επίσης.
Ζήτησε επίσης από όλα τα κόμματα να καταδικάσουν το περιστατικό με το κεφάλι γουρουνιού, το οποίο άγνωστοι κρέμασαν έξω από το hotspot του Σχιστού.
«Θα στηρίξουμε την πλειοψηφία των αγροτών, αλλά όχι εκείνους που περιφέρονται στα μέσα ενημέρωσης με κάμερες και κάνουν δηλώσεις και ι παίρνουν επιδοτήσεις 80.000 και 90.000 ευρώ» τόνισε.
Είπε δε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν δικαιώματα, και –επιχειρώντας να κρατήσει προσεκτικά αποστάσεις - επεσήμανε ότι τα κίνητρα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αφορούσαν την τήρηση της νομιμότητας, ωστόσο «σε τέτοιες συνθήκες με πολίτες να κινητοποιούνται "οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί"».
Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με πειθώ.
Από την άλλη, τόνισε ότι «όταν κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο και απειλούν με κλείσιμο συνόρων, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», αναφερόμενος, ευθέως, όπως τόνισε, στον Προμαχώνα.
Τόνισε ότι κάθε αγώνας πρέπει να έχει μαζί του το κοινωνικό σύνολο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας και οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να είναι εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε, επίσης, τους αγρότες σε συνέχιση του διαλόγου.
Αν δεν επανεκκινήσουμε την οικονομία και δεν αυξήσουμε την παραγωγή δεν θα βγούμε από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως γι αυτό ο αγροτικός τομές πρέπει να είναι προτεραιότητα μας.
Αναφέρθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που κάνουν οι αγρότες και στη πρόταση που κατέθεσε για να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η οικονομική στενότητα.
«Μας έδιναν τη λίστα Μπόργιανς και η κυβέρνηση Σαμαρά δεν την πήρε!»
Τη στάση της κυβέρνησης Σαμαρά επέκρινε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας ειχε δοθεί τεχνική βοήθεια για την ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του CD με Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες της Ελβετίας, αλλά η τότε κυβέρνηση δεν την αξιοποίησε.
Μάλιστα κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής και μέιλ του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς προς τις ελληνικές αρχές.
Σε αυτά, ο κ. Μπόργιανς αναφέρει ότι «μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD».
Στην επιστολή σημειώνονται και τα εξής:
«Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως».
«Το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς στην χώρα θα ξηλωθεί κλωστή-κλωστή από αυτήν την κυβέρνηση»
Ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής απένειμε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία «για την εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών» και επανέλαβε την θέση του ότι «το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς στην χώρα θα ξηλωθεί κλωστή-κλωστή από αυτήν την κυβέρνηση».