Ποτάμι: Εκρηκτικό συνέδριο - Όλοι εναντίον ΣΥΡΙΖΑ
Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης - Σε κοινή γραμμή η αντιπολίτευση στο Συμβούλιο των Αρχηγών
Πιο συγκεκριμένα το παρών στο δεύτερο Συνέδριο του Ποταμιού έδωσαν δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, καθώς και ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ, αλλά και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα.
Στην ομιλία του ο Κώστας Σημίτης μίλησε για την ανάγκη να σχηματιστεί ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και στην παράλογη και χωρίς έρμα Αριστερά. Στη σύντομη παρέμβασή του, ο κ. Σημίτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι μας κυβερνούν ανόητα πρόσωπα που νομίζουν ότι θα αλλάξουν από εδώ όλο το καθεστώς της Ευρώπης.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συμπόρευση των δυνάμεων του Κέντρου.
Καταχειροκροτούμενος, ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε τη πρόταση του λέγοντας: «Τούτη την κρίσιμη στιγμή οφείλω να αναδείξω εδώ αυτό που θεωρώ αναγκαίο για την κοινωνία μας. Για να υπάρξει ορθολογισμός και να μην συνεχιστούν οι περιπέτειες εκείνων που μας κυβερνούν. Για να μας κυβερνούν πρόσωπα που έχουν γνώση και κατεύθυνση. Να μη μας κυβερνούν πρόσωπα ανόητα που θεωρούν ότι από εδώ από την Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς της ΕΕ».
Κοινή στάση στο Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφώνησαν να τηρήσουν κοινή στάση για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Με πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη, μόλις ολοκληρώθηκαν οι χαιρετισμοί τους στο Συνέδριο του Ποταμιού, οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τον χρόνο διεξαγωγής του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Εκτίμησαν ότι η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό θα πρέπει να γίνει σύντομα κι όχι τη τελευταία στιγμή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
Κοινός στόχος θα πρέπει να είναι, συμφώνησαν, η χάραξη μιας εθνικής γραμμής για να αντιμετωπισθεί το μείζον ζήτημα των προσφύγων που τείνει να πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος.
Σκληρή κριτική Φέρχοφσταντ στον ΣΥΡΙΖΑ
Ευθεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο επιστροφής του σεναρίου του Grexit.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου του Ποταμιού, ο Ευρωπαίος πολιτικός υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μέρος του συστήματος και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες ή έστω την επόμενη χρονιά. Αν δεν το δούμε αυτό, το ενδεχόμενο Grexit μπορεί να επανέλθει».
Ο κ. Φέρχοφσταντ στη συνέχεια, κατέστησε αναγκαίο τον τερματισμό της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ενός ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος, που θα δίνει λεφτά στους νέους.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον ρόλο της Τουρκίας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα «πρέπει να το λύσουμε μόνοι μας».
«Ο Ερντογάν δε θέλει να λύσει το πρόβλημα, το χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία και το πρόβλημά μας λύθηκε. Το πρόβλημα θα λυθεί αν αντιμετωπίσουμε τη σύγκρουση στην Συρία μια και καλή» εξήγησε αναλυτικά.
«Άνοιγμα» Μητσοτάκη στο Ποτάμι - Σφοδρή επίθεση στη κυβένρηση
Άνοιγμα, με πολιτικό στίγμα τις αναγκαίες και δίκαιες μεταρρυθμίσεις, έκανε στο Ποτάμι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμιού.
«Είμαστε όλοι μαζί στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό κύμα που πρέπει να αλλάξει την ελληνική κοινωνία. Είμαστε μαζί στην ιδία πλευρά του τραπεζιού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ συμπλήρωσε ότι «είμαστε μαζί στον ευρωπαϊκό δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας ότι «έχουμε την πιο ιδεοληπτική κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων».
Υπογράμμισε ότι την ώρα που η κυβέρνηση ζητάει την ανάγκη για συναίνεση στο προσφυγικό ανασύρει την σκανδαλολογία και πως ο κ. Τσίπρας «είναι πιο παλιός κι απ΄ τους παλιό».
Γεννηματά: Προσχήματα τέλος, αδράνεια τέλος
Αυτή την φράση επέλεξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για να χαιρετήσει το Συνέδριο του Ποταμιού το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη με κεντρικό σύνθημα: «Συνθήματα τέλος».
Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε στην ομιλίας της πως η χώρα δεν βιώνει απλώς μια κρίση, αλλά «βρίσκεται σε οριακή κατάσταση».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πως: «Βυθίζει την οικονομία, την αξιοπιστία της χώρας, απειλεί την καθημερινότητα της απλής ελληνικής οικογένειας και υπονομεύει τη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας» και ότι: «Ταπεινώνει τη χώρα μας καθημερινά».
«Αναδεικνύει αναδεικνύει και τις μεγάλες αδυναμίες και τα προβλήματα της Ευρώπης, που πρέπει επιτέλους να πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, για την πολιτική ενοποίηση, για την ολοκλήρωση εάν δεν θέλει να δει άμεσα τη διάλυσή της», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ισχυρίστηκε ότι: «Πριν από λίγες μέρες ζήτησα να υπάρξει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να χαράξουμε μια εθνική γραμμή για το προσφυγικό ζήτημα. Μια γραμμή, που θα αποτρέψει την εθνική κρίση και την ανθρωπιστική κρίση. Παρ' όλο που αυτό έγινε αποδεκτό από τον Πρωθυπουργό, οι μέρες περνούν και τίποτε δεν γίνεται. Οι εξελίξεις τρέχουν, η Κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις, προχωρά σε μονομερείς ενέργειες με αποτέλεσμα να αδυνατίζει όλο και περισσότερο η σημασία αυτής της συνάντησης των πολιτικών Αρχηγών».
Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής της την Παρασκευή (26/02/2016) με τον Τζάνι Πιτέλα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Διάσκεψης των Σοσιαλιστικών Κομμάτων των Βαλκανίων μαζί με τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ιταλία. Στόχος κατά την Φώφη Γεννηματά είναι: «Να ενώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας απέναντι στις ακραίες φωνές της Ευρώπης, που επιθυμούν τη διάλυση».
Χαρακτήρισε την χώρα ως ένα «ακυβέρνητο καράβι», αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει πως η λύση του προβλήματος με την προσφυγική κρίση δεν βρίσκεται στο Αιγαίο, αλλά στις ακτές της Τουρκίας. Κάλεσε την Ευρώπη να πιέσει την Τουρκία ώστε να αναλάβει τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις της που έχει απάντηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση της αριστεροακροδεξιάς δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο».
Υπεραμύνθηκε της «ενότητας των δυνάμεων» και υποστήριξε πως: «Έχουμε όλοι μας ευθύνες για το ότι έχουμε καθυστερήσει. Όμως εάν δεν τα καταφέρουμε και τώρα, σημαίνει ότι είναι επιλογή μας να μείνουμε κομπάρσοι σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ήδη έχουμε αργήσει πολύ. Γι' αυτό τον λόγο ανέλαβα την πρωτοβουλία να απευθύνω πρόσκληση για τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας, δηλαδή όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, που μπορούμε από κοινού να σχεδιάσουμε μια πρόταση ελπίδας για την ελληνική κοινωνία».
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά δήλωσε έτοιμη. Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι, ώριμοι και αποφασισμένοι να συναντηθούμε και να συνεννοηθούμε. Κατ' αρχήν και πριν απ' όλα προγραμματικά. Ναι, η χώρα χρειάζεται μια σειρά από τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά φίλες και φίλοι αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν πρόσημο, έχουν χρώμα. Δεν είναι καραμέλα, δεν συνδέονται με το αίμα του ελληνικού λαού».
Παπανδρέου: Μέρος της κρίσης κι όχι της λύσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Να κάτσουν όλοι ισότιμα, με την αυτονομία τους, γύρω από ένα τραπέζι, και να κάνουν έναν οργανωμένο διάλογο για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε δέκα βασικά σημεία και στόχους, κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου όλους από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμιού.
«Αυτό που πρωτεύει, είναι το πολιτικό πρόταγμα. Όλα τα άλλα, έπονται. Εφόσον υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα από αυτόν τον ειλικρινή διάλογο γύρω από ένα τραπέζι, τότε, πριν τις εκλογές, μέσα από προκριματικές εκλογές, οι συμμετέχοντες επιλέγουν έναν υποψήφιο πρωθυπουργό που όλοι δεσμεύονται να στηρίξουν», τόνισε και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι συζητήσεις γιατί η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει.
Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ μίλησε για το γενναίο βήμα που χρειάζεται, γιατί μόνο έτσι μπορεί να πειστούν οι πολίτες πως το όποιο εγχείρημα δεν έχει απλώς τακτικούς εκλογικούς στόχους.
Προσέθεσε πως δεν μπορεί παρά να προκύπτουν όλα από το διάλογο, και τίποτα δεν θα είναι προαποφασισμένο ή προαπαιτούμενο.
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί ως μέρος της κρίσης, όχι ως μέρος της λύσης, αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα, καλώντας τα κόμματα να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το κράτος, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται.
«Μπορώ, για παράδειγμα, να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι, δεν έπεσε λόγω της αναγκαίας λιτότητας, αλλά γιατί δεν βρέθηκαν όλοι στο ίδιο μετερίζι την ώρα των μεταρρυθμίσεων και των συγκρούσεων με κατεστημένα συμφέροντα», είπε ο κ. Παπανδρέου.
Γιατί αποχώρησε ο Βασίλης Λεβέντης;
Από τον εκπρόσωπο τύπου της Ένωσης Κεντρώων κ. Γιάννη Καλλιάνο εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Κ. Βασίλης Λεβέντης προσήλθε στο συνέδριο του Ποταμιού και αποχώρησε χωρίς να μιλήσει, διότι ο κ. Θεοδωράκης δεν σεβάστηκε το πρωτόκολλο στην λίστα των ομιλητών. Εκφράζουμε την λύπη μας γιατί η δημοσκοπική κατάρρευση φέρνει και κακίες.