Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα: Ο πρωθυπουργός που βάφτισε τους εκβιασμούς... συνεργασία!
ΟΧΙ ΣΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΑΝΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ «ΤΙΠΟΤΑ»...
Πέρα από την πραγματικότητα, ακόμη και ο ίδιος του ο εαυτός τον διαψεύδει πανηγυρικά.
Ας μην θυμηθούμε τις οδυνηρές εθνικές μεταπτώσεις περασμένων Συνόδων Κορυφής για το ελληνικό πρόγραμμα, ας μην θυμηθούμε το τρίτο μνημόνιο και όσα υποστήριζε περί του αντιθέτου όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Ας μην θυμηθούμε το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015.
Άλλωστε και ο ίδιος δεν θέλει να το θυμάται αυτό.
Δήλωσε για το δημοψήφισμα στην συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας (29/02/2016):
«Όταν συνειδητοποίησα μετά το δημοψήφισμα, ότι η επιμονή μου θα ήταν να παίξω το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού, έκανα πίσω, αλλά μόνο τότε έκανα πίσω. Δεν έκανα πίσω ούτε στους εκβιασμούς, ούτε στις απειλές που δέχθηκα μέσα και έξω από τη χώρα. Και όταν κάναμε αυτόν το συμβιβασμό, τότε είχα το σθένος να μην το κρύψω κάτω από το τραπέζι και να ζητήσω ξανά την έγκριση του ελληνικού λαού. Και πήρα την έγκριση του ελληνικού λαού. 'Άρα να τελειώνει αυτή η πλάκα ότι έκανα "ΝΑΙ" το "ΟΧΙ" του ελληνικού λαού».
Go back Μέρκελ, welcome ΝΑΤΟ!
Ο πρώην αντι-«νατοϊστής» πολιτικός της Αριστεράς και σημερινός πρωθυπουργός, αφού παραδέχθηκε ότι η χώρα μας ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση – τη μεγαλύτερη μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Μάλιστα, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για επαναπροωθήσεις και άφησε υπονοούμενα, κάνοντας λόγο για «ανοιχτό φάκελο του Φαρμακονησίου».
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως: «Η υπεύθυνη στάση μιας κυβέρνησης δεν είναι να κλιμακώνει τις προκλήσεις, αλλά να επιδιώκει τη συνεργασία με τη γείτονα». Ωστόσο, αποφεύγει να μπει στην ουσία διαχωρίζοντας τη «συνεργασία» από τη συμπεριφορά «σας τα δίνω όλα»!
Πέρα απ’ όσα έχουν συμβεί με «θύμα» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και τη «λεηλασία» των συνόρων της, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει θερμά ότι η απόφαση της Συνόδους για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας!
«Είδαμε και πάθαμε να συμφωνήσει η Τουρκία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ουδέποτε ήταν αντίθετη στη συμμετοχή της Frontex. Αποκάλυψε δε πως το ευρωπαϊκό όργανο ανταποκρίθηκε μόνο κατά το 1/3 των αιτημάτων που έκανε η Ελλάδα.
«Τώρα, με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, τελειώνουν τα παιχνίδια της απόδοσης ευθυνών» δήλωσε λες και το κυρίαρχο θέμα περιορίζεται μόνον στα επικοινωνιακά τάκλιν απόδοσης ευθυνών και όχι στην ουσία που είναι και αυτή η οποία προασπίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και το συμφέρον της χώρας.
Επιμένει, πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός πως δεν υπάρχει πια θέμα εξόδου της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν. Προφανώς δεν θέλει να το σκέφτεται καθόλου καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τη δεινή θέση της Ελλάδας και θα την οδηγούσε και τυπικά στο περιθώριο.
Για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Μόνο με συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα. Αν δεν συνεργαστεί η Τουρκία ούτε με το ΝΑΤΟ, δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Διεκδικούμε και τη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη».
Σε ότι αφορά στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την πραγματοποίηση και την επιτυχία του Συμβουλίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, την Παρασκευή, θα εκτιμηθεί η κατάσταση, γιατί και οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να γίνει το Συμβούλιο και να έχει επιτυχία. Αν όμως, είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει χάος στο Αιγαίο με τις ροές, υπάρχει ο κίνδυνος να μην γίνει.
«Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της», υποστήριξε αναφερόμενος και στην περίφημη σύσκεψη της Βιέννης με πρωταγωνίστρια την Αυστρία η οποία έθεσε εκτός με κάθε «επισημότητα» την χώρα μας από μία κρίσιμη σύσκεψη που την αφορά.
Και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων.
Περιορίστηκε να υπενθυμίσει για το μείζον θέμα που προέκυψε με την Αυστρία αλλά και με τις «ύπουλες» κινήσεις των χωρών της Ομάδας Βίσεγκραντ, τις δηλώσεις υποστήριξης κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ!
Αυτό ήταν το θέμα; Αυτό είναι το θέμα κύριε Πρωθυπουργέ; Πόσο θα μας υποστηρίξουν στο «φαίνεσθε»;
Πάντως, ανέφερε ότι για το θέμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Δευτέρας (29/02/2016) ο οποίος του επανέλαβε ότι η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ναι, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος τον Νοέμβριο του 2015 «ντίλαρε» απευθείας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βάρος της Ελλάδας!
«Θα κλείσει σύντομα η αξιολόγηση»
Αναφερόμενος στις διαφωνίες των Θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να ζητήσουν από το Ταμείο είτε να κινηθεί στο ρεαλισμό και να δεχθεί μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, είτε να αποχωρήσει. Για μια ακόμη φορά υπογράμμισε δε την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία κατά τα γράμμα και ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει στην πολυπόθητη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, «την Ιθάκη μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Δεν ήμουν από αυτούς που επιθυμούσαν διακαώς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έκανα όμως αυτή την υποχώρηση διότι έπρεπε να υπάρξει συμφωνία. Τώρα λοιπόν αυτό το οποίο πιστεύω αλλά πιστεύω και όλοι οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια επιστροφή στο ρεαλισμό από την πλευρά του Ταμείου για να προχωρήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός επιρρίπτοντας στο Ταμείο την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και ξεκαθάρισε ότι δεν συσχετίζει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση, ούτε και είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να την επικαλεστεί για να βγει εκτός των πλαισίων της συμφωνίας.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δηλώσεις του Βόγλφγκανγκ Σόιμπλε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα δύο κρίσεις.
«Τούτη την ώρα λοιπόν πρέπει οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν τις μεγάλες απειλές. Και σε ό,τι αφορά στο θέμα της διαφωνίας ανάμεσα στους Θεσμούς θα πρέπει να ζητήσουν από το ΔΝΤ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση: Ή συμφωνείς με το πρόγραμμα και μένεις, άρα έρχεσαι σε ρεαλιστικούς στόχους ή δεν συμφωνείς με το πρόγραμμα και θες να αποχωρήσεις, να μας το πεις ανοιχτά. Αυτή είναι η άποψη μου και τη λέω ανοιχτά. Αυτή πιστεύω ότι πρέπει να είναι και η στάση της Ευρώπης, διότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περιθώριο για νέες διαφωνίες», είπε ο πρωθυπουργός.