Χαμός στη Βουλή για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να κρύψει το κόστος 33 διοικητικών γραμματέων
Να υπενθυμιστεί πως κατά την συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής που αφορούσε το νομοσχέδιο για την δημόσια διοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης, είχε αλλάξει μια νομοθετική ρύθμιση του σχεδίου νόμου, που υποδείκνυε πως δεν θα επιλέγονται με κομματικά ή συγγενικά κριτήρια, αλλά αξιοκρατικά από το Εθνικό Μητρώο οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και το αντικατέστησε.
Στη θέση αυτού του άρθρου που αποσύρθηκε, εισήλθε ένα νέο, δημιουργώντας 33 ειδικές θέσεις διοικητικών γραμματέων στα υπουργεία που θα εργάζονται μαζί με τους περίπου 60 γενικούς γραμματείς.
Σήμερα, και στο «παρά πέντε» της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή για τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι κάνει αποδεκτή βουλευτική τροπολογία, χωρίς ωστόσο να πληροφορεί για το περιεχόμενό της.
Με τη βουλευτική τροπολογία διορθώνονται τα λάθη που προκάλεσε η βιασύνη του κ. Βερναρδάκη να σπεύσει άρον-άρον και να δημιουργήσει τη νέα δομή των διοικητικών γραμματέων, καθώς επίσης ξεπερνιέται η «άβολη» για την κυβέρνηση έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, που θα κατέγραφε το κόστος της νέας δομής και των μεθοδεύσεων (σ.σ. μόνο οι υπουργικές τροπολογίες υποχρεούνται να συνοδεύονται από έκθεση του ΓΛΚ).
Επί της ουσίας, η ρύθμιση προβλέπει ότι οι θέσεις των διοικητικών γραμματέων θα πρέπει να προκηρυχθούν έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 και να έχουν πληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξεγέρθηκαν για τη νέα μεθόδευση με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Ανδρέα Λοβέρδο να επισημάνει στον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότηση Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι συνεχίζει τον εμπαιγμό του κοινοβουλίου.
Του επεσήμανε, μάλιστα, ότι και πάλι αυτή η σύσταση έρχεται με την μορφή τροπολογίας που δεν έχει κοστολογηθεί από την Έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ έκανε λόγο για προκλητική «λαθροχειρία» άνευ ιστορικού προηγουμένου.
«Στο παρά ένα δευτερόλεπτο της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου του Βερναρδάκη ήρθε νομοτεχνική βελτίωση από τον αέρα. Ουδείς το κατάλαβε. Αντικατέστησε άρθρο και πρόσθεσαν 33 διοικητικούς γραμματείς στα υπουργεία.
Τότε και κάναμε καταγγελία και ο κ. Βούτσης δέχτηκε να εξετάσει το θέμα» είπε αρχικά ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει «σήμερα βάζετε σήμερα τον κ. Τσακαλώτο να αποδεχθεί την τροπολογία βουλευτών που ολοκληρώνουν την παραπάνω διαδικασία. Λαθροχειρία. Τροπολογία που αλλάζει τίτλους και προκηρύσσει τις θέσεις. Πάτε καλά; Είστε υπουργοί εσείς; Έχουν δίκιο όσοι λένε ότι μεγαλύτερο πρόβλημα και από το προσφυγικό είστε εσείς. Κοροϊδέψατε την Βουλή. Είστε αρμόδιος υπουργός και πρέπει να αναλάβετε τις υποχρεώσεις σας. Δεν είναι τσαπατσουλιά. Είναι λαθροχειρία».
Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το Ποτάμι κάνοντας πρόταση να θεσμοθετηθεί ότι «καμία αλλαγή να μην μπορεί να γίνει σε νόμο εάν δεν παρέλθει τρίμηνο εφαρμογής του» σημειώνοντας ότι με τροπολογία που κατατέθηκε λίγες ώρες πριν την ψήφιση του σχεδίου νόμου για το σύστημα εγγύησης καταθέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αλλάξουν 7 άρθρα του νόμου 4369 που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από πέντε ημέρες.
Μια από τις αλλαγές που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στον τίτλο του βασικού άρθρου το οποίο όριζε ότι οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς θα επιλέγονται από μητρώο. Ο κ. Βερναρδάκης άλλαξε αυτό το άρθρο την τελευταία στιγμή (ώστε οι κομματικοί γενικοί γραμματείς να συνεχίσουν να είναι κομματικοί), ξέχασε όμως, να αλλάξει τον τίτλο! Εκχυδαΐζοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτισμού και βιάζοντας κάθε αρχή καλής νομοθέτησης, έρχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία, να αλλάξει και τον τίτλο ώστε να συμφωνεί με το περιεχόμενο του άρθρου.
Όσο για τον υπουργό, τον κ. Βερναρδάκη, αυτός δεν είχε καν το θάρρος να αναγνωρίσει τα λάθη και την προχειρότητά του: Την τροπολογία δεν την υπογράφει ο ίδιος αλλά 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Ποτάμι επιμένει ότι η νομοθέτηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Το Ποτάμι προτείνει «καμιά αλλαγή σε ψηφισμένο νόμο αν δεν έχει παρέλθει τρίμηνο από την έναρξη εφαρμογής του». Έτσι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να σοβαρευτεί και να αντιμετωπίσει τον ρόλο της στη διακυβέρνηση της χώρας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Δεν θα παίζει με τη νομοθεσία – και, συνεπώς, με τις ζωές μας – αν ξέρει ότι δεν ανεχόμαστε την προχειρότητα».