Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με ζητούμενο κοινή θέση για το προσφυγικό

Σε κλίμα καχυποψίας και με ήδη τεταμένες τις σχέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκαλείται σήμερα το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με ζητούμενο κοινή θέση για το προσφυγικό
5'

Με στόχο να εμφανιστεί η Ελλάδα με κοινή θέση στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για το προσφυγικό, συγκαλείται σήμερα, Παρασκευή (04/03/2016) το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Τρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η κυβέρνηση επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα και τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στη σύσκεψη των αρχηγών. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για τον αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες.

Ακόμη, η κυβέρνηση επιζητά την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, την καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, καθώς και την έγκριση της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κομισιόν.

Οι ελληνικές θέσεις

Ο βασικός κορμός των ελληνικών θέσεων διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη. Οι ελληνικές θέσεις, όπως τις ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας, βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

1) Διαχείριση του Προσφυγικού

  • Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην ΕΕ αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
  • Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
  • Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
  • Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες"

2) Μετεγκατάσταση

Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

3) Οικονομική βοήθεια

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4) Τουρκία

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο. Αμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Νέο συντονιστικό όργανο

Υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την Ελλάδα, η κυβέρνηση δημιουργεί Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Τον συντονισμό θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν αποφασίσει να τηρήσουν κοινή στάση για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κατά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά στο συνέδριο του Ποταμιού, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη χάραξης μιας εθνικής γραμμής, ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα των προσφύγων που τείνει να πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος.

Μείζον ζήτημα τριβής ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση παραμένει, πάντως, το εάν ο κ. Τσίπρας θα ασκήσει βέτο ή όχι επί ενδεχόμενων αρνητικών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, με τα τρία παραπάνω κόμματα να εκφράζουν αντιρρήσεις και με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη να χαρακτηρίζει μια τέτοια κίνηση ως «κατ' ελάχιστον ηλιθιότητα».

Νέα Δημοκρατία

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται με τέσσερις βασικές θέσεις:

-τον διαχωρισμό των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες.

-την δημιουργία κέντρων κράτησης κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής τους

-την παρεμπόδιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών μέσα στην χώρα

-την ενεργότερη συμμετοχή του Στρατού για να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγιεινή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων – μεταναστών.

«Εύχομαι η επιδίωξη εθνικής συνεννόησης από την κυβέρνηση να μην είναι προσχηματική», έχει υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

«Στη σύσκεψη της Παρασκευής δεν πάμε να επικυρώσουμε ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, πάμε για να διαμορφώσουμε εθνική γραμμή. Εθνική γραμμή για να αποφύγουμε εθνική τραγωδία», είχε δηλώσει προ ημερών η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη:

-η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου ενώ το κράτος απουσιάζει και δείχνει χαρακτηριστική αδυναμία, να διαχειριστεί την κρίση έστω και στοιχειωδώς.

-Το προσφυγικό αποτελεί σήμερα ένα τεράστιο Ευρωπαϊκό πρόβλημα, οι ευθύνες των ηγεσιών των ευρωπαϊκών κρατών είναι μεγάλες και δεδομένες.

-Με το να καταγγέλλει απλώς η κυβέρνηση τους άλλους Ευρωπαίους και να σχολιάζει την κατάσταση με μελανά χρώματα, κάνει μόνο «μια τρύπα στο νερό».

-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε την χώρα μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, έλειψε κι εδώ συνεκτική πολιτική αρχών και δημιουργικού ρεαλισμού. Αποτέλεσμα: η εθνική απομόνωση. Είναι επείγουσα ανάγκη να σχεδιαστεί μία εθνική πολιτική, πριν υπάρξουν εξελίξεις που θα δεσμεύουν την δυνατότητα χειρισμών.

Ποτάμι

Τον ορισμό υπερυπουργού, ο οποίος θα συντονίσει τη χώρα στο μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού και θα δίνει απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό, προβαίνοντας σε συγκεκριμένες κινήσεις, αναμένεται να προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, από πλευράς Ποταμιού, γεγονός που και ο ίδιος επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

ΚΚΕ

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, αν και αρχικώς το κόμμα είχε εκφράσει ενστάσεις για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, εν τέλει αποφασίστηκε η παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Περισσός, ωστόσο, χαρακτηρίζει τη σύσκεψη ως «άλλο ένα ευχολόγιο, καθώς τα περισσότερα από τα πολιτικά κόμματα θεωρούν δεδομένες τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που δημιουργούν το πρόβλημα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή