«Βόμβα» Le Figaro: Κλείνουν τα σύνορα των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες

Μπροστά στον κίνδυνο της ρήξης σε επίπεδο ευρωπαϊκής συνοχής, η Ευρώπη επιλέγει να βάλει μπροστά τα μεγάλα μέσα: Οι 28 χώρες της «ευρωοικογένειας» κατέληξαν σε συμφωνία το βράδυ της Κυριακής (06/03/2016), για να κλείσουν οριστικά τη μεταναστευτική οδό των Βαλκανίων. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», επικαλούμενη το κείμενο συμπερασμάτων που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, Δευτέρα (07/03/2016) μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

«Η ροή των παράτυπων μεταναστών κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων φτάνει στο τέλος της: αυτός ο δρόμος θα είναι στο εξής κλειστός», ξεκαθαρίζει το προσχέδιο του κείμενου συμπερασμάτων, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί ενώπιον της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η ΕΕ υπόσχεται να πράξει τα μέγιστα προς υποστήριξη της Ελλάδας, μιας χώρας που κινδυνεύει να καταστεί τερματικός σταθμός για χιλιάδες πρόσφυγες».

Η Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με την γαλλική εφημερίδα, αναμένεται να απαντήσει και με την «αποστολή ενός μαζικού πακέτου βοήθειας προς την Αθήνα», μετά και τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ότι «στην Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει σε εξέλιξη ένα ανθρώπινο δράμα χωρίς προηγούμενο».

«Τη Δευτέρα», γράφει η Figaro, «οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες θέλουν να αντιμετωπίσουν το κόστος της απόφασής τους: πρόκειται την αντιμετώπιση μιας ανθρωπιστικής κατάστασης εξαιρετικά δύσκολης και για το λόγο αυτό καλούν στη λήψη μιας μαζικής, άμεσης και επαρκούς απόφασης, ώστε να απαντήσουν στις ανάγκες των χωρών που βρίσκονται αντιμέτωπες με την προσφυγική κρίση».

Προγραμματισμένη αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν

Πέραν, όμως, του μαζικού πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, οι αρχηγοί των χωρών-μελών της Ένωσης αναμένεται να καταρτίσουν το στρατηγικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα αποκατασταθεί σταδιακά η εύρυθμη λειτουργία της ζώνης Σένγκεν έως τα τέλη του 2016, «η οποία αποτελεί πρωτεύον ζήτημα για την ΕΕ», όπως τονίζει η Figaro.

Παράλληλα, μείζον ζήτημα παραμένει και η ενίσχυση της πίεσης προς την Τουρκία και ειδικά προς τον πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, ώστε να αποδεχθεί μια επανεισδοχή στη χώρα του οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν καταλύσει στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις