Σύνοδος Κορυφής: Παράταση στο διαπραγματευτικό θρίλερ για το προσφυγικό μέχρι τις 18 Μαρτίου

Σε μία ανακοίνωση και μια συνέντευξη Τύπου αρκέστηκαν οι ηγέτες - Για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής μετατέθηκε η συμφωνία που «τίναξαν στον αέρα» οι χώρες του Βίσεγκραντ - Βέτο από Ουγγαρία - Οι Τούρκοι ζήτησαν «γη και ύδωρ» - Αλέξης Τσίπρας: Η Σύνοδος τελείωσε σήμερα αλλά συνεχίζεται στη Σμύρνη σε μια ιστορική συνάντηση Αντίδραση από Τσίπρα και Κύπρο.

Σύνοδος Κορυφής: Παράταση στο διαπραγματευτικό θρίλερ για το προσφυγικό μέχρι τις 18 Μαρτίου
10'

Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία. Οι δυο πλευρές αναμένεται έτσι το επόμενο διάστημα να έχουν συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις προκειμένου στην επόμενη (τακτική) Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου να δώσουν οριστικά τα χέρια και (επιτέλους) οριστική λύση στο «καυτό» αυτό ζήτημα.

Έπειτα από διακοπή, ξεκίνησε ξενά λίγο μετά τα μεσάνυχτα η Σύνοδος Κορυφής μόνο των «28», χωρίς τον Τούρκο πρωθυπουργό, με μια αναθεωρημένη πρόταση «στο τραπέζι».

Όπως ενημέρωσε μάλιστα μέσω twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, το δείπνο των «28» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ακυρώθηκε, ωστόσο θα πραγματοποιούνταν κανονικά η συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του.

Οι ηγέτες εργάζονταν πάνω σε ένα κείμενο, το οποίο καταγράφει τις θέσεις και την πρόοδο των δύο πλευρών. Από αυτό μάλιστα βγήκε οποιαδήποτε αναφορά για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέμα που προκάλεσε νωρίτερα την έντονη αντίδραση της Κύπρου, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα.

Αλέξης Τσίπρας: Εκτέθηκαν όσοι δεν σέβονται τις αποφάσεις - Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη Σμύρνη

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το προσφυγικό, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης, τονίζοντας πως οι στόχοι που είχαν τεθεί με το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών, στη συντριπτική πλειοψηφία τους υλοποιήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε πως σήμερα έγινε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης.

«Στην προηγούμενη Σύνοδο είχαμε συζητήσεις για το Plan Β, πως με μονομερείς κινήσεις κάποιοι θα προσπαθούσαν να κλείσουν τη βαλκανική οδό εγκλωβίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, αδιαφορώντας για τις ροές από την Τουρκία. Σήμερα συζητήσαμε για το Plan A, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών» είπε και συνέχισε:

Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αλλά έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα που δεν ήταν δυνατό να αποφασιστούν σήμερα καθώς δεν μπορούσαν να αποφανθούν τα κράτη – μέλη και ίσως μερικά από τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά και έπρεπε να συζητηθούν. Η συζήτηση μπήκε σε ουσιαστική βάση όμως. Το θέμα είναι να σε συνεργασία με την Τουρκία να σταματήσει το δράμα των προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη Σμύρνη, όπου θα επικαιροποιηθεί η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία. «Η συνεργασία αυτή μπορεί να ανοίξει δρόμους για αντιμετώπιση των διακινητών. Η σύνοδος επειδή μετατοπίστηκε η συζήτηση, ανέδειξε τον διχασμό στην ΕΕ, τον διχασμό ανάμεσα στις δυνάμεις που δεν σέβονται τις αξίες και τον σεβασμό στους κανόνες, και θεωρούν ότι ό,τι δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων» τόνισε και στη συνέχεια άσκησε κριτική κατά των χωρών του Βίσενγκραντ για τον βαλκανικό διάδρομο:
«Και επειδή υπήρξε ουσιαστική συζήτηση, αυτές οι χώρες εκτέθηκαν. Σε αυτή τη σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονωθεί η Ελλάδα. Η επόμενη Σύνοδος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί αυτή η αντιπαράθεση μαίνεται, αλλά σήμερα έγινε ένα ουσιαστικό βήμα. Η μόνη λύση για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά είναι να σεβαστούμε ο καθένας τις ανάγκες του αλλουνού και να μην κοιτάει ο καθένας τα προβλήματά του».

«Σε σχέση με τις δικές μας επιδιώξεις, έχουμε πετύχει τη συντριπτική πλειοψηφία των στόχων που συμφωνήθηκαν στο συμβούλιο αρχηγών. Θα λάβουμε πλήρη οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη, πετύχαμε αναφορά στη μετεγκατάσταση, επικαιροποίηση για fast – track επανεισδοχή με την Τουρκία που θα επιβεβαιωθεί αύριο» είπε αναφερόμενος στις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα.

Άνγκελα Μέρκελ: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα

Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή των προσφύγων εκείνων που δεν υπόκεινται στην κατηγορία ασύλου, σημείωσε μετά το τέλος του Συνόδου Κορυφής, η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν.

Η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» την πρόταση για επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και την επανεγκατάσταση ισάριθμων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως επισήμανε κάτι τέτοιο θα έσπαγε το «φαύλο κύκλο» των ριψοκίνδυνων ταξιδιών στο Αιγαίο καθώς θα δημιουργούσε κίνητρα για νόμιμη μετανάστευση.

Τέλος, τόνισε πως η συμφωνία επανεισδοχής θα εφαρμοστεί μόλις υπάρξει τελική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Μαρτίου, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους.

Φρανσουά Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων

Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020. Η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, είπε επίσης ο κ. Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη διακίνηση των προσφύγων και δεν μπορούν να στοιβάζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μια λύση ανθρώπινη και ελεγχόμενη θα είναι να σταματήσουν να διέρχονται οι πρόσφυγες από το Αιγαίο. Άρα το κλειδί είναι στην Τουρκία, ανέφερε.

Ο Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου είπε μεταξύ άλλων ότι μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι σημαντική ως πακέτο βοήθειας για τους πρόσφυγες αλλά και ως στρατηγική για την Τουρκία να μπορέσει να ενσωματωθεί στην ΕΕ. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας συμφώνησαν να ανοίξουν τα νέα κεφάλαια για διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατό και να επισπεύσουν τη χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις προς την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες ξανά στις 18 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι οι νέες προτάσεις με την ΕΕ είχαν συζητηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα. Όσον αφορά το θέμα της σύλληψης δημοσιογράφων, είπε ότι στην Τουρκία η ελευθερία γνώμης είναι βασική αρχή και ότι πολλές εφημερίδες αντιτίθενται στην κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, διπλωματική πηγή από την Τσεχία ανέφερε πως ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είχε εξουσιοδότηση να προσφέρει χρήματα σε ξένη χώρα, όπως ζητάει η Τουρκία και επομένως παρέπεμψε στο κοινοβούλιο της χώρας του. Κάτι ανάλογο μετέφεραν και οι ηγέτες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός αιφνιδίασε τους πάντες στη Σύνοδο όταν με το... καλημέρα προέβαλε «τρελές» απαιτήσεις για να κάνει το αυτονόητο: Να ελέγξει τα σύνορά της και να βάλει φρένο στους διακινητές.

Στο επίκεντρο των απαιτήσεων, η περαιτέρω οικονομική βοήθεια και επιτάχυνση της απελευθέρωσης της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην Ευρώπη.

Η ΕΕ δέχεται να διπλασιάσει στα 6 δισ. ευρώ την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία (με τη διάθεση άλλων τριών δισ. ευρώ έως το 2018), ενώ οι ηγέτες των «28» συζητούν σχέδιο για τη μετεγκατάσταση ενός Σύρου πρόσφυγα στην Ευρώπη για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.

«Προσφέρουν περισσότερα και απαιτούν περισσότερα» είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του γεύματος των «28» με τον Νταβούτογλου Ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία κατέθεσε στις Βρυξέλλες «νέες ιδέες» που υπερβαίνουν των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Παράλληλα αναφέρεται ότι Τουρκία και ΕΕ θα συνεργαστούν στη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία.

Βέτο από την Ουγγαρία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απέρριψε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας σε ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία, γνωστοποίησε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος απόψε.

«Άσκησε βέτο στο σχέδιο για την επανεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη», είπε ο Ζόλταν Κόβατς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αντιδράσεις από τις χώρες του Βίσεγκραντ

Για απόφαση που θα περιλαμβάνει την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της ΕΕ, πιέζει η ελληνική πλευρά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) διαφωνούν με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα.

Η ελληνική πλευρά επέκρινε την «υποκριτική» στάση των χωρών αυτών, επισημαίνοντας ότι δεν δέχονται πρόσφυγες με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση και την ίδια στιγμή κλείνουν τα σύνορα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά να ληφθεί σήμερα απόφαση για το προσφυγικό, λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει απόφαση τότε θα πρέπει να επανέλθει η αρχική κατάσταση στα σύνορα, να ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος και να περάσουν οι ροές των προσφύγων.

Αν δεν υιοθετηθεί το «plan A» που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, τότε θα πρέπει να πάμε στο «plan B» που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο των μεταναστών, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι αν δεν ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος οι ροές των μεταναστών θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών.

Reuters: Δεν «βλέπει» συμφωνία εντός της ημέρας αξιωματούχος της Ε.Ε.

Ανοιχτό φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο παράτασης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό μετά τις παράλογες απαιτήσεις που αξιώνει η Τουρκία.

Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο επισημαίνει πως οι ηγέτες ενδέχεται να μην καταφέρουν να συμφωνήσουν σήμερα Δευτέρα σε ό,τι αφορά τα τουρκικά αιτήματα για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτά και τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, πολλές χώρες εμφανίζονται θετικές ωστόσο εκτιμούν πως χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία, πριν από την επίτευξη μίας συμφωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή