Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει «άρωμα» γυναίκας
64 χρόνια και κάτι μέρες έχουν περάσει από την πρώτη ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν οι γυναίκες και η παραδοσιακή αντίληψη περί ασθενούς και ισχυρού φύλου έχει σχεδόν καταρριφθεί, και λέμε σχεδόν, καθώς υπάρχουν ακόμα εν έτει 2016 -ευτυχώς περιορισμένες- διακρίσεις εις βάρους των γυναικών.
Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες κατέλαβαν και τα ύστατα παραδοσιακά ανδρικά προπύργια, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην κοινωνία. Ακόμα και η άλλοτε ανδροκρατούμενη Βουλή από το 2000 και μετά έχει «άρωμα γυναίκας», το οποίο γίνεται όλο και εντονότερο.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτών των 64 χρόνων ο αγώνας των γυναικών για το δικαίωμα στην ψήφο και πόσω μάλλον για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία δεν ήταν τόσο ρόδινος. Μέχρι και τον Μάρτιο του 2000, η ελληνική Βουλή είχε τη μικρότερη συμμετοχή γυναικών, στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μόλις 19 γυναίκες στους 300 συνολικά Βουλευτές, ποσοστό που δεν ξεπερνούσε το 6%. Από τις εκλογές του 2000 (Απρίλιος) ο αριθμός των εκλεγμένων γυναικών στο ελληνικό Κοινοβούλιο αυξάνεται σημαντικά. Ειδικότερα, στις εκλογές του 2000 εκλέχθηκαν 31 γυναίκες, 39 εξελέγησαν το 2004 και 48 το 2007.
Από το 2008 όταν και καθιερώνεται για πρώτη φορά η ποσόστωση, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο στους συνδυασμούς των κομμάτων πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων στο σύνολο της επικράτειας, ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των εκλεγμένων γυναικών.
Η εφαρμογή του μέτρου της ποσόστωσης είχε ως αποτέλεσμα να εκλεγούν 52 γυναίκες το 2009. Μετά τις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στις 63 γυναίκες.
Έντονο άρωμα γυναίκας είχε η βουλή που προέκυψε από την αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, καθώς το ωραίο φύλο μπήκε ακόμα πιο δυναμικά στην πολιτική ζωή του τόπου.
Συγκεκριμένα σε αυτές τις εκλογές ο αριθμός των εκλεγμένων γυναικών στο Εθνικό Κοινοβούλιο αυξήθηκε σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, καθώς εξελέγησαν 70 συνολικά γυναίκες. Μάλιστα, κατά την εν λόγω Κοινοβουλευτική περίοδο το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών στο εθνικό Κοινοβούλιο ανήλθε στο 23,3% και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί στη χώρα μας, επικυρώνοντας τη συνεχή -έως τότε- αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική.
Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 δεν διενεργήθηκαν με σταυρό προτίμησης, αλλά με λίστες λόγω πρόωρων εκλογών κι έτσι το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών ήταν σαφώς μικρότερο.
Εκλέχθηκαν 56 γυναίκες, δηλαδή 14 λιγότερες σε σχέση με εκείνες που τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς.
Ποια κόμματα έχουν τις περισσότερες εκλεγμένες γυναίκες στην παρούσα Βουλή
Τo μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στην κοινοβουλευτική του ομάδα συγκεντρώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 25%, και ακολουθούν: ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 22,7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 20%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) με 17,6%, η Νέα Δημοκρατία με 14,6%, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων με
11,1 και το Ποτάμι με 10%.
Στα έδρανα της Βουλής κάθονται 56 γυναίκες:
33 με τον ΣΥΡΙΖΑ
11 με τη Νέα Δημοκρατία
2 με τη Χρυσή Αυγή
3 με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη
3 με το ΚΚΕ
1 με Το Ποτάμι
2 με τους ΑΝ.ΕΛ
1 με την Ένωση Κεντρώων