Αμήχανος ο Τσίπρας στη Σμύρνη - Κατάπιε τις προκλήσεις του Νταβούτογλου
Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αλλά και το προσφυγικό, ήταν τα βασικά θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας.
Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψαν διμερείς οικονομικές συμφωνίες, ενώ συζήτησαν για τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.
Την ώρα που στο Αιγαίο συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους πρόσφυγες και μετανάστες εξαιτίας της προκλητικής τουρκικής πολιτικής και η Ελλάδα ασφυκτιά από τους χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε το θάρρος να θέσει τον Τούρκο ομόλογό του προ των ευθυνών του.
Φοβισμένος και αμήχανος μπροστά στην καλά στημένη τουρκική διπλωματία, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε ούτε μία απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως δεν πήρε το μάθημά του κατά την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όπου η Τουρκία, σε ρόλο "υψηλής πύλης", ζήτησε τα πάντα από τους Ευρωπαίους οι οποίοι υποτάχτηκαν σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις του Σουλτάνου Ερντογάν.
Οι προκλητική τουρκική στρατηγική συνεχίστηκε και σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας στη Σμύρνη.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου άδειασε τον κ. Τσίπρα για το προσφυγικό και έθεσε πάλι τα αιτήματα της Τουρκίας, που κάθε άλλο παρά προς το συμφέρον της Ελλάδας είναι.
Κι όμως, ο κ. Τσίπρας δεν είχε καμία απάντηση, ούτε σήμερα. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε και την φράση του κ. Νταβούτογλου ότι «το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας». Προφανώς ο κ. Τσίπρας δεν αντιληφθεί τα «ύποπτα» σχέδια των γειτόνων. Δεν έχει αντιληφθεί ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι το Αιγαίο έγινε θάλασσα ψυχών.
Δεν είχε απάντηση ούτε όταν ο κ. Νταβούτογλου είπε πως «οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο δεν αποτελούν παραβιάσεις».
Προφανώς ο κ. Τσίπρας ήταν κουρασμένος από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής και τα συνεχόμενα ταξίδια και ο Νταβούτογλου βρήκε την ευκαιρία να τον κατατροπωσει.
Γιατί δεν έδωσε καμία απάντηση για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο;
Γιατί δεν μίλησε για το θέμα του «Μπαρμπαρός» που σουλατσάρει στο ανατολικό Αιγαίο αναζητώντας κοιτάσματα υδρογονανθράκων;
Γιατί δεν έθεσε το θέμα των Τούρκων διακινητών;
Θα μου πείτε ότι το θέμα του Ανώτατου Συμβουλίου ήταν κυρίως η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά προφανέστατα το προσφυγικό υπερκάλυψε την ατζέντα.
Συμπέρασμα; Η ελληνική διπλωματία απούσα. Και χθες στη Σύνοδο και σήμερα στη Σμύρνη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδεικνύεται και σε αυτό το θέμα κατώτερος των περιστάσεων και επιβεβαιώνει πως... βασίζεται μόνο στη Μέρκελ. Ποιος θα το πίστευε πως ο κ. Τσίπρας από το "Go back madam Merkel" θα έστριβε στο "ό,τι πει η Γερμανία".
Οι δηλώσεις Τσίπρα - Νταβούτογλου
Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών.
«Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή και το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι τα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και έστειλε μήνυμα πως «δεν θα μας επιβάλει κανείς τη λύση, εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα».
Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντικό ότι υπάρχει βούληση να αντιμετωπιστεί από κοινού το προσφυγικό και τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., αλλά φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων.
«Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους, ωστόσο δεν θα δεχτούν μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε ακόμα να τονίσει την ανάγκη να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών, με τις δύο χώρες να εκμεταλλεύονται τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα που διαθέτουν «στο πλαίσιο της κούρσας εξοπλισμών των προηγούμενων ετών».
Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στα όσα συμφωνηθήκαν και στις σημαντικές προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας, τη μεγάλη σημασία στον τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε και την αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Άγκυρας.
Νταβούτογλου: Αντιμετωπίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών και επανέλαβε την ευχή το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.
Όπως τόνισε ο χαρακτηριστικά, συζητήθηκε η βελτίωση της θαλάσσιας και αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ πόλεων των δύο χωρών, ενώ αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζεται αεροπορική σύνδεση Άγκυρας - Αθήνας, αλλά και η κατασκευή υπερταχείας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα.
Παράλληλα, στάθηκε στη συνεργασία στον τουριστικό τομέα, ενώ εξήγησε ότι τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία έχει υποδεχθεί 2,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μην υπάρχουν άλλα θύματα στο Αιγαίο.
«Οι χώρες μας δεν φταίνε αλλά έχουμε επωμισθεί το τεράστιο βάρος. Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα. Το Αιγαίο δεν θέλουμε να γίνει θάλασσα ανθρωπίνων ψυχών που χάνονται», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ακόμα ότι το θέμα του TAP προχωρά κανονικά και σε λίγο καιρό Ελλάδα και Τουρκία θα το εγκαινιάσουν μαζί. Αναφερόμενος δε στα θέματα Παιδείας, ζήτησε οι δύο χώρες να ξαναδούν από κοινού το θέμα των βιβλίων, ώστε να μπορέσουν μέσα από αυτό να αναπτύξουν τον πολιτισμό και τη φιλία.
Οι παραβιάσεις και το casus belli
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας δεν συζητήθηκε μόνο το προσφυγικό αλλά και θέματα που μας χωρίζουν εδώ και χρόνια, το κυπριακό (η δίκαιη λύση -με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ- του οποίου καθίσταται επιτακτική δεδομένων όσων γίνονται στην περιοχή μας), την κατάσταση στο Αιγαίο (εξέφρασα τον προβληματισμό της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και ειδικά την μεγάλη αύξηση των εμπλοκών).
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το Casus Belli και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο ο Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αλλάξει αρκετά. Σήμερα βρεθήκαμε 22 υπουργοί και συζητήσαμε όλα τα ζητήματα. Οσον αφορά για τις ενέργειες του NATO συμφωνήσαμε σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας.
Για πρώτη φορά έγινε δυνατό να συμμετέχει το ΝΑΤΟ ώστε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση και να μπορεί ο οργανισμός να δρα στα χωρικά ύδατα και των δυο χωρών.
Στο παρελθόν οι εχθρικές πολιτικές δεν μας προσέφεραν τίποτα. Οι δυο χώρες δίνουν εντολές για την αντιμετώπιση εισβολών. Υπάρχουν κινήσεις που η Ελλάδα θεωρεί ότι συνιστούν παραβιάσεις και εμείς όχι και το αντίστροφο. Στο μέλλον θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ηρεμίας.
Οσον αφορά το casus belli, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είχε πάρει μια απόφαση και το τουρκικό ακολούθησε. Είχα πει να πάρουμε από κοινού μια απόφαση να τις άρουμε.
Το δηλώνω ξεκάθαρα: Δεν έχουμε καμία στρατηγική επίθεσης απέναντι στην Ελλάδα. Όπως Βενιζέλος – Ατατούρκ πήραν μεγάλες αποφάσεις θέλω και εμείς να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις. Ζηλεύω τις σκανδιναβικές χώρες για τις φιλικές σχέσεις που έχουν μεταξύ τους.
Κατάλοιπο άλλης εποχής, της δεκαετίας του 60, χαρακτήρισε το casus belli ο έλληνας πρωθυπουργός. Η διαφορά της υφαλοκρηπίδας πρέπει να λυθεί με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. Ελπίζω κάποια στιγμή να πείσω και τον Αχμετ γι’ αυτό.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν:
- Να ανανεώσουν τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών. Οι μετανάστες εκτός Συρίας και Ιράκ θα επιστρέφουν στην Τουρκία.
- Για τη Σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη
- για ακτοπλοϊκή σύνδεση του λιμένα Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη που θεωρείται και το πιο σημαντικό.
Όπως ήταν φυσικό, το προσφυγικό αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων. Οι Τούρκοι επεσήμαναν την τεράστια συσσώρευση προσφύγων (ξεπερνούν τις 200.000, όπως υποστηρίζουν), ενώ απευθυνόμενοι στους Έλληνες τόνιζαν πως δεν θα πρέπει να παραπονιόμαστε που έφτασαν στη χώρα μας 30.000.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου, για πρώτη φορα έφερε όλους τους έπαρχους και δημάρχους στη Σμύρνη για μια τέτοια συνάντηση.
Νωρίτερα...
O Έλληνας πρωθυπουργός - αν και καθυστέρησε κατά τρεις ώρες το πρόγραμμά του εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεών του και της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (07/03/2016) στις Βρυξέλλες - έφτασε στη Σμύρνη λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.
Ακολούθησε συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούντογλου στην Πρωθυπουργία στην Σμύρνη.
Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν θερμή χειραψία ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο χαμόγελο του Τούρκου Πρωθυπουργού με ένα νεύμα περισσότερο συγκρατημένο, παρά αισιόδοξο, θέλοντας ίσως να δώσει και ένα μήνυμα πριν καν ξεκινήσει η συζήτησή τους.
Μετά την χειραψία και τα πρώτα πλάνα που ελήφθησαν από την κρατική τηλεόραση Τουρκίας και Ελλάδας, οι δύο άνδρες ξεκίνησαν την τετ α τετ συνομιλία τους κεκλεισμένων των θυρών.
Το παρασκήνιο της καθυστέρησης Νταβούτογλου
Και σε αυτήν όμως την, κατά τα άλλα ιστορική συνάντηση, φαίνεται ότι ο Αχμέντ Νταβούτογλου ήθελε να έχει τον τελευταίο λόγο, αλλά να κάνει και τα «τσαλιμάκια» του, αν και οικοδεσπότης.
Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έφτανε στην Σμύρνη και ήταν συμφωνημένο ότι θα τον υποδεχθεί στην Πρωθυπουργία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε ήδη καθυστερήσει την άφιξή του.
Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σμύρνη στην παραπάνω Gallery του Newsbomb.gr
Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, με την πομπή του, αναγκάστηκε να κάνει την 15 λεπτών απόσταση από το αεροδρόμιο στην πόλη, πάνω από τρία τέταρτα, ώστε να καθυστερήσει την άφιξή του μέχρι να φτάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Όταν τελικά έφτασε, ειδοποιήθηκε η πομπή που συνόδευε τον Έλληνα πρωθυπουργό και επιτάχυνε.
Παράλληλα με την συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών, οι υπουργοί που συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιούν διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους τους για θέματα που αφορούν εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες.