Την ίδρυση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ο Τσίπρας
Του Δημήτρη Μαλλά
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, η οποία θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι έχουμε ανάγκη για μία συνεκτική ψηφιακή πολιτική και την ύπαρξη ενός ενιαίου σχεδίου που περιλαμβάνει την ουσιαστική προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με μεταφορά του ερευνητικού έργου στην παραγωγή με τη συνδρομή του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει εθνική πολιτική για τη διανοητική ιδιοκτησία, ενώ τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορική ευκαιρία που συνίσταται στο να κάνουμε τα βήματα για την μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην νέα οικονομία της γνώσης.
Στην ανάγκη μιας συγκροτημένης ψηφιακής στρατηγικής, ώστε η χώρα να ανατρέψει το σημερινό ψηφιακό έλλειμμα και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στο digital economy forum 2016, κεντρικό μήνυμα του οποίου ήταν «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή».
Η Ελλάδα, άλλωστε, βρίσκεται πολύ πίσω, όσον αφορά τον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας (Digital Density Index) της Accenture, ο οποίος παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά για τη χώρα μας χθθες, η Ελλάδα είναι στην 17η θέση ανάμεσα στις 18 οικονομίες στον πλανήτη, τις οποίες έχει αξιολογήσει μέχρι στιγμής η εταιρεία.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική ψηφιακή στρατηγική
Το συνέδριο άνοιξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα να χάσει τη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργεί η ψηφιακή επανάσταση, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι "το 2015 η χώρα όχι απλά δεν επιτάχυνε την πορεία εξόδου από την κρίση, αλλά σε πολλούς τομείς, όπως και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υπήρξε αποδόμηση", τονίζοντας ότι "το ψηφιακό προφίλ της χώρας μας, δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο, συστηματικά διολισθαίνει".
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως "Η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική ψηφιακή στρατηγική που θα ξεπερνά το περιοριστικό πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο το δημόσιο προκηρύσσει ψηφιακά έργα, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Απαιτείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μια συγκεκριμένη στρατηγική και η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένες δομές για να τις υλοποιήσει» τόνισε. Όσον αφορά στη σύσταση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε σύμφωνος με τη σύσταση ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου υπό τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως από μόνη της η γραμματεία, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, δεν επαρκεί.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κύριος Γιώργος Σταθάκης, υπογράμμισε ότι "η ψηφιακή τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας". Ο κ. Σταθάκης έκανε από το βήμα του συνεδρίου την ανακοίνωση νέων δράσεων, το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Όπως διευκρίνισε, αυτές θα αφορούν στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας (clusters, meta-clusters).
Εργαλεία
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης γνωστοποίησε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. "Αυτό είναι μόνο το πρώτο κομμάτι για την πλήρωση της αιρεσιμότητας. Η κατάρτιση της ψηφιακής στρατηγικής, η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των δράσεων, η θεσμοθέτηση απλοποιημένου πλαισίου υλοποίησης έργων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και η ενσωμάτωσή του στο ΣΔΕ 2014 - 2020 είναι τα υπόλοιπα κομμάτια" πρόσθεσε ο ίδιος. Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι τα βιώσιμα δημόσια έργα πληροφορικής, κάνοντας γνωστό ότι προχωρά το Σύζευξις ΙΙ, με τρόπο τέτοιο, όπως τόνισε, "ώστε να ανταποκρίνεται με ρεαλισμό στις σημερινές ανάγκες του Δημοσίου".