Παυλόπουλος: Οι Έλληνες προκαλούν παγκόσμιο θαυμασμό με τη συμπεριφορά τους απέναντι στους πρόσφυγες
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηλίτευσε τη συμπεριφορά ορισμένων εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, φωτογραφίζοντας τις χώρες του Βίζεγκραντ, τόνισε ότι Ευρώπη χωρίς ανθρωπισμό δεν μπορεί να υπάρξει και απέδωσε τα εύσημα στη συμπεριφορά και τις αρετές των Ελλήνων απέναντι στο μείζον ζήτημα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στην κρίσιμη σύνοδο στις 17 Μαρτίου θα φανεί εάν η Ευρώπη θα υπάρχει ή θα γκρεμιστεί.
Ο κ. Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στην τελετή της ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Αρταίων, αφού έκανε ειδική αναφορά στη ζωή και την κοινωνική δράση της Αγίας Θεοδώρας, συζύγου του δεσπότη της Ηπείρου, Μιχαήλ Β' Κομνηνού, καθώς και στην ιστορία που αναβλύζει ο τόπος στο πέρασμα των αιώνων με πρωταγωνιστές τους κατοίκους του, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να του επιτραπεί «με όλον τον κίνδυνο της αυθαιρεσίας της υποκειμενικότητας» να αντλήσει «δύο άκρως επίκαιρα διδάγματα» για να στείλει το δικό του μήνυμα.
Στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «για να αποφύγουμε την κοινωνική έκρηξη, οφείλουμε να εμπνεόμαστε από τα ιδανικά του Ανθρωπισμού, δηλαδή της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού, που ρέουν από τις δίδυμες πηγές του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και της Χριστιανικής Διδασκαλίας».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «αυτές οι δίδυμες πηγές αρδεύουν πάντα το δένδρο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιδέας, συνακόλουθα δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν έχει μέλλον και προοπτική δίχως τον βασικό της πυλώνα που συνθέτει το Κοινωνικό Κράτος και η θεμελιώδης συνιστώσα του είναι η Κοινωνική Δικαιοσύνη».
«Οι Έλληνες», συνέχισε, «προκαλούν με τη συμπεριφορά τους απέναντι στους πρόσφυγες πολέμου παγκόσμιο θαυμασμό, πράξεις που όπως επεσήμανε πρέπει να τις συνεχίσουν και να τις ακολουθήσουν και οι εταίροι μας στην Ευρώπη, ενώ άσκησε κριτική στην πολιτική που ακολουθούν για το ζήτημα οι χώρες του Βίζεγκραντ, τις οποίες χαρακτήρισε αιχμάλωτες του απομονωτισμού.
Την ίδια όμως νοοτροπία, οφείλουν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη οι Εταίροι μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι πρέπει ν' αντιληφθούν ότι στο κέντρο βάρους του -δυστυχώς ημιτελούς ως σήμερα- Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, βρίσκεται όχι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. Εκείνοι δε οι εταίροι μας -ευτυχώς λίγοι- οι οποίοι δεν το αντιλαμβάνονται σήμερα ή πρέπει να συνετισθούν, ακόμη και υπό το βάρος των πιο αυστηρών κυρώσεων ή, αν δεν συνετίζονται δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι άλλως, αυτή η μικρή μειοψηφία κρατών, με πολύ μικρή άλλωστε ευρωπαϊκή διαδρομή, θα προκαλέσει το τέλος του Ευρωπαϊκού Οράματος, το οποίο έχει θωρακίσει την Ευρώπη έναντι των κινδύνων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και της έχει δώσει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, ως προς την υπεράσπιση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού δηλαδή, και σε τελική ανάλυση ως προς την υπεράσπιση του Ανθρώπου» τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.
»Το χρέος της Ενότητας των Ελλήνων, μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις του καιρού μας, είναι το δεύτερο δίδαγμα που βγαίνει από την πρόσφατη ιστορία της Άρτας», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και το ανέλυσε με σαφήνεια: «Η Άρτα έχει βιώσει και έχει υποστεί το κόστος του εμφύλιου σπαραγμού και μάλιστα μέσα στη δίνη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και των επακόλουθών της. Όμως, η Άρτα έχει το ευγενές τέκνο της, τον επικεφαλής του ΕΔΕΣ, Ναπολέοντα Ζέρβα, ο οποίος μπόρεσε να ξεπεράσει, χάριν του εθνικού συμφέροντος, τ' ανθρώπινα και να γράψει μαζί με τον αρχικό αντίπαλό του Άρη Βελουχιώτη την εποποιία του Γοργοποτάμου.
»Ας συνειδητοποιήσουμε από την Άρτα και την ιστορία της, την εξής αυταπόδεικτη, αλήθεια: Μόνο με ενωμένες τις δημοκρατικές δυνάμεις της Χώρας, ήτοι αφοσιωμένες στους βασικούς εθνικούς στόχους, βεβαίως με σεβασμό της πολιτικής και ιδεολογικής ιδιαιτερότητας καθεμιάς εξ αυτών, μπορούμε να φανούμε αντάξιοι του χρέους έναντι της Πατρίδας και έναντι του Έθνους. Κι ακόμη τούτο: Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι ο διχασμός υπήρξε πάντα ο μεγάλος εθνικός μας κίνδυνος. Ενώ η ομοψυχία μας ήταν η ασπίδα και το δόρυ που μας διασφάλισε τη νίκη στους κάθε μορφής καθοριστικούς αγώνες του έθνους και του λαού μας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στην Άρτα στις 9:30, όπου τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος και οι τοπικές Αρχές. Αμέσως μετά, κατευθύνθηκε στην εκκλησία όπου παρέστη στην αρχιερατική λειτουργία και ακολούθησε τη λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Θεοδώρας. Στις 12:00 πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξης του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Αρταίων στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Ο Π. Παυλόπουλος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Άρτα με ξενάγηση στο Βυζαντινό Θρησκευτικό Μνημείο, στον ιερό ναό της Παναγίας της Παρηγορήτισσας.