Κουτσούμπας: «Οι ροές θα συνεχιστούν, δεν θα τηρηθεί η συμφωνία της περασμένης Τρίτης»

«Με σύνορα κλειστά και με ροές να συνεχίζονται, ο μαζικός εγκλωβισμός και η συνακόλουθη παραβίαση του διεθνούς προσφυγικού Δικαίου θα είναι μια πραγματικότητα», λέει ο Δ. Κουτσούμπας

Κουτσούμπας: «Οι ροές θα συνεχιστούν, δεν θα τηρηθεί η συμφωνία της περασμένης Τρίτης»
5'

«Με σύνορα κλειστά και με ροές να συνεχίζονται, ο μαζικός εγκλωβισμός θα είναι μια πραγματικότητα, κάτι που, όπως ξέρετε, εμείς το λέγαμε από την πρώτη στιγμή» ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον ρ/σ Σκάι.

Επισήμανε ότι ο μαζικός εγκλωβισμός συνοδεύεται από καταστολή και παραβίαση του διεθνούς προσφυγικού Δικαίου και από την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «οι ροές θα συνεχιστούν, δεν θα τηρηθεί η συμφωνία της περασμένης Τρίτης».
Εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί επανεισδοχή προσφύγων και θα συνεχίσει να υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ, ταυτόχρονα, όλα τα ζητήματα θα είναι ανοιχτά, αφού η αιτία κυρίως των προσφυγικών ροών δεν θα σταματήσει, «δηλαδή, ούτε οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις θα εκλείψουν ούτε οι ανταγωνισμοί και οι μεγάλες αντιθέσεις ισχυρών δυνάμεων στην περιοχή θα σταματήσουν».

Είπε ότι, παρά τα λεγόμενα από τον πρωθυπουργό, οι τελευταίες συμφωνίες συνιστούν επικίνδυνη εξέλιξη με την λύση να βρίσκεται «σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση», δηλαδή στην αλλαγή των ειλημμένων και με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, αποφάσεων.

Ο κ. Κουτσούμπας τάχθηκε υπέρ της παρέμβασης της ΕΕ και του ΟΗΕ κατόπιν πίεσης της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων που έχουν αυτή την θέση, για απευθείας μεταφορά των προσφύγων με κάθε μέσο για τις χώρες προορισμού τους, με ταυτόχρονη τήρηση του προσφυγικού Δικαίου.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ στηρίζει το κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, έχοντας δώσει ως κατεύθυνση τη συμβολή στην αλληλεγγύη στις κομματικές του οργανώσεις, αλλά και στο μαζικό κίνημα.
«Αλλά κι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Γιατί και πολλά προβλήματα δημιουργούνται εδώ. Κάποιοι, να το πω έτσι, παίζουν το ρόλο νταβατζή. Αναφέρομαι και σε αρκετές ΜΚΟ και σε διάφορες παρατάξεις κυβερνητικού κόμματος. Προχτές είχαμε το φαινόμενο στον Πειραιά να πάνε σωματεία, να πάνε κάτοικοι να δώσουν αλληλεγγύη και έπρεπε να περάσουν από μια επιτροπή μιας δημοτικής παράταξης, όχι από κάποιον φορέα, ένα θεσμικό όργανο. Να ήταν δηλαδή ο δήμος, ή το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά ήταν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρουν αυτοί να μοιράσουν τα τρόφιμα, ρούχα κ.λπ. Και μιλάμε τώρα για σωματεία που πήγαν και όχι για ανθρώπους ξεχωριστούς» προσέθεσε.

Είπε ότι θα έπρεπε, καθώς το ζήτημα υπάρχει εδώ και τρία χρόνια, να έχουν δημιουργηθεί επίσημες δομές και όχι η επίλυση ζητημάτων να επαφίεται σε «διάφορες περίεργες, ύποπτες ΜΚΟ -οι ίδιοι τα λένε οι επίσημοι φορείς τα λένε αυτά», προσθέτοντας «γιατί -ακόμα δεν το έχουμε ζήσει- αυτό μπορεί να μας οδηγήσει και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αύριο όταν θα οξυνθεί το πρόβλημα. Και όταν θα μεγαλώνουν τα αδιέξοδα».

Ερωτηθείς για τις περικοπές στις συντάξεις «από 1.200-1.300 ευρώ και πάνω» και νέα φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, είπε «ήταν στραβό το κλίμα, το ‘φαγε και ο γάιδαρος. Είχαμε πει ακόμα και όταν μας παρουσίασε η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος, την πρότασή τους για το ασφαλιστικό ότι είναι απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι μπορεί τώρα να τεθεί ένα τέτοιο όριο «και να περάσει ως νόμος, αλλά, σε ένα εξάμηνο εδώ είμαστε και θα με θυμηθείτε πάλι θα συζητάμε για το 1.100, για 1.000 και νέες μειώσεις».
Επισήμανε ότι η ύφεση θα συνεχιστεί, ενώ ερωτηθείς αν «αξίζουν όλα αυτά εάν το αντάλλαγμα θα είναι ελάφρυνση του χρέους», είπε ότι «ελάφρυνση του χρέους, μάλλον με τη μορφή της επιμήκυνσης, θα σημαίνει νέα μέτρα, αντιλαϊκά μέτρα για το λαό».

Τόνισε ότι ακόμα και μικρή ανάπτυξη σε ορισμένους τομείς να σημειωθεί, αυτή θα αφορά μεγαλύτερη κερδοφορία για συγκεκριμένους μονοπωλιακούς ομίλους σε ορισμένους κλάδους, και δεν θα είναι ανάπτυξη για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Αναφέρθηκε σε δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα να διαχειριστεί και να προωθήσει τις αναδιαρθρώσεις που σχετίζεται και με δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης εντός της Ευρωζώνης, και με την οικονομική κρίση μεγάλων καπιταλιστικών οικονομιών, αλλά και την μεγάλη λαϊκή αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική.

Υπογράμμισε ότι πολλοί θα επιθυμούσαν ένα «κάλπικο διπολισμό: από τη μια με πυρήνα τη ΝΔ,από την άλλη με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ, με τις αναγκαίες συμμαχίες και του ενός και του άλλου για τη διακυβέρνηση του τόπου και για να προχωρήσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και οι αναδιαρθρώσεις, αλλά το ζήτημα είναι ότι δυσκολεύονται, δεν τους αφήνει η περίοδος αυτή».

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει αντικειμενική βάση για κυβερνήσεις ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των αστικών κομμάτων «γιατί υπάρχουν ορισμένα στάνταρντ» όσον αφορά το κοινωνικοοικονομικό σύστημα, τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς συμμαχίες τύπου ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και το τελευταίο μνημόνιο, τα προαπαιτούμενα και την αξιολόγηση.
«Αντικειμενική βάση υπάρχει γι' αυτό. Άλλα προβλήματα είναι. Πολιτικής φύσης είναι τα προβλήματα. Και εδώ έχουν να κάνουν και με τα πρόσωπα. Από τις απλές φιλοδοξίες, μέχρι τα συνολικότερα προβλήματα για την εξέλιξη και την επιβίωση ενός κομματικού ή πολιτικού σχηματισμού», προσέθεσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση περί εκλογών, κατέληξε αναφέροντας «νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν το θέλει κανείς τους, ούτε από το εξωτερικό εννοώ, από τους “εταίρους”, ούτε από την αστική τάξη της χώρας και τμήματά της που ενισχύουν τα δύο μεγάλα κόμματα ή κάποια άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε από το πολιτικό προσωπικό αυτών. Κανείς μάλλον δεν τις θέλει, αλλά δεν αποκλείω και τίποτα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή