Τσίπρας από Παρίσι: Απαιτείται κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κοινής απειλής στην Ευρώπη

Οι παράλληλες κρίσεις, προσφυγική και οικονομική, στο σταυροδρόμι των οποίων βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, «αναδεικνύουν με έναν έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι.

Μετά τη συνάντηση εργασίας των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών υπό τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναδείξουν τόσο την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης όσο και να υψώσουμε ένα τείχος σε πολιτικές οικονομικές που στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά, αλλά και ένα τείχος και στην ίδια την ακροδεξιά που σήμερα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης.

Η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού:

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, εξαιτίας των παράλληλων κρίσεων – προσφυγικής και οικονομικής- και η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της τοποθεσίας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των κρίσεων. Οι κρίσεις αυτές αναδεικνύουν με έναν εύγλωττο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Οι προοδευτικές δυνάμεις λοιπόν, οφείλουν να αναδείξουν τόσο την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, που είναι η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, η κοινωνική συνοχή, όσο και να υψώσουμε ένα τείχος σε οικονομικές πολιτικές, που στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά, καθώς και στην ίδια στην ακροδεξιά που σήμερα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης. Είναι αποδεδειγμένο από την ίδια τη ζωή, ότι ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού δεν είναι όλοι όσοι θέλουν πολιτικές ενάντια στη λιτότητα και υπέρ της κοινωνικής συνοχής. Ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού είναι ο νεοφιλελευθερισμός και βεβαίως η ακροδεξιά.

Το γεγονός λοιπόν ότι στο επίκεντρο της συζήτησης μας σήμερα, είχαμε τόσο την ανάγκη να επιστρέψουμε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω μας τις ακραίες πολιτικές λιτότητας, όσο και να προτάξουμε την αλληλεγγύη και την ανάγκη συνεννόησης και απομόνωσης των ακραίων λαϊκιστικών δυνάμεων, που υψώνουν τείχη και φράκτες στην Ευρώπη, είναι ένα θετικό γεγονός.

Η Ελλάδα όπως γνωρίζετε, ακριβώς επειδή βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των κρίσεων, έχει ως φυσικούς συμμάχους τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προοδευτικές κυβερνήσεις.

Συνεπώς μόνο κέρδη μπορούμε να έχουμε, από τη δυνατότητα να χαράξουμε μαζί ένα σχέδιο μέσα από ένα κοινό μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών απειλών».


Τι συζήτησε με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες;

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στη σημαντική συνάντηση στο Παρίσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων πως: «Η πρόκληση να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις δυο παράλληλες κρίσεις στην Ελλάδα, την οικονομική και την προσφυγική, δε θα αποτελεί επιτυχία μόνο για την Ελλάδα, αλλά επιτυχία της Ευρώπης, την οποία θα πιστωθούν κατά κύριο λόγο οι προοδευτικές δυνάμεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η Ευρώπη είναι σήμερα στις συμπληγάδες της λιτότητας και της προσφυγικής κρίσης. Και το γόνιμο έδαφος για την Ακροδεξιά τον διαμόρφωσε η λιτότητα. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης ενός κοινού προοδευτικού μετώπου που θα διεκδικήσει την αλλαγή αυτή.

«Πρέπει να σπάσουμε την ηγεμονία των ακροδεξιών ιδεών στην προσφυγική κρίση. Αυτό είναι το πρόβλημα με το προσφυγικό», δήλωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε με νόημα πως αν και η επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία είναι δύσκολη, πρέπει να εφαρμοστεί.

«Είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι ο πρόσφυγας που έχει διακινδυνεύσει τη ζωή του στις βόμβες και στο Αιγαίο, με το κλείσιμο των συνόρων δεν θα βρει τρόπους να περνάει στην Ευρώπη», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως κάποιοι επιμένουν να ζητάνε από την Ελλάδα εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, περισσότερα από όσα προβλέπει η Συμφωνία. «Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα δε θα κάνει τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει η συμφωνία του Ιούλη», είπε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε πως το χειρότερο για την Ευρώπη είναι να συνεχιστεί η ανοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

«Είναι απαραίτητο οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, σε ένα Σύμφωνο αλληλεγγύης με στόχο την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αναδιανομή μέσα στα πλαίσια ισορροπημένων προϋπολογισμών, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως «η κοινωνική Ευρώπη δεν είναι διεκδίκηση, είναι ανάγκη».

«Χρειαζόμαστε κοινά δημοσιονομικά εργαλεία αλλά και κοινούς φορολογικούς κανόνες. Τραπεζική ένωση αλλά και πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, γιατί διαφορετικά θα συνεχίζεται η μεταφορά καταθέσεων από τις τράπεζες του Νότου, σε αυτές του Βορρά», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους, άρα και ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό. Ένα έκτακτο επενδυτικό πακέτο ιδίως για τις χώρες του Νότου, που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας, - καθώς δε γίνεται να υπάρχουν ίδια κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας, στα οποία μάλιστα να μη λαμβάνονται υπόψιν κοινωνικοί δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργίας».

Σχετικές ειδήσεις