Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το Προσφυγικό: Η κυβέρνηση το καταπολεμά με... εκκλήσεις!
Με αφορμή και τα σημερινά γεγονότα στην Ειδομένη, η κυβέρνηση κάλεσε τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας, όπως και τις εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.
Στη σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση και προγραμματισμός, ενώ όσον αφορά στην Ειδομένη, σε δήλωσή του κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, μετέφερε έκκληση της κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην εμπιστεύονται ψέματα που διανέμονται π.χ. μέσω φυλλαδίων (όπως έγινε σήμερα) από «επιτήδειους» και που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά, αντίθετα, να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας και να αντιληφθούν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη.
Η έκκληση απευθύνεται επιπλέον και στις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους «να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».
Ειδικότερα, ο κ. Κυρίτσης δήλωσε σχετικά με τη σημερινή εξέλιξη στην Ειδομένη ότι «υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση ομάδας ατόμων που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή».
Είπε ότι «έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια που δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη και πολύ επικίνδυνη κίνηση που έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων, οι οποίοι πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια».
«Γνωρίζουμε», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδα που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία».
«Όλα αυτά είναι ψέματα», υπογράμμισε ακολούθως ο κ. Κυρίτσης, καταλήγοντας: «Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη. «Καλούμε επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».
La Repubblica: Η Ελλάδα σπρώχνει 2.000 πρόσφυγες προς την Αλβανία
Στο μεταξύ, «εξαιρετική» χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Ιταλία ο Αλβανός υπουργός εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, σε δηλώσεις του προς το ιταλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Radio 24.
Σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ο Ταχίρι συμπληρώνει: «συμφωνήσαμε με τον Ιταλό υπουργό εσωτερικών Αλφάνο η χώρα του να μας βοηθήσει με υποδομές, με ανταλλαγή πληροφοριών και κοινή δράση για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που δεν μπορεί να αφορά μόνον την Αλβανία ή την Ιταλία, αλλά πρέπει να θεωρηθεί κοινό πρόβλημα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία είναι προ των πυλών μας».
«Καμία χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Η Ιταλία, στο παρελθόν, είχε την εμπειρία προβλημάτων που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε εμείς, πριν να είναι πολύ αργά. Θυμηθείτε την περίοδο κατά την οποία η Ιταλία βρέθηκε μόνη, αλλά και η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μια κοινή λύση πρέπει να οδηγεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση κοινά προβλήματα», συμπλήρωσε ο Αλβανός υπουργός εσωτερικών.
Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει σε άρθρο της ότι «Η Ελλάδα σπρώχνει 2.000 πρόσφυγες προς την Αλβανία». Προς το παρόν είναι 162 αλλά τις επόμενες ημέρες μπορεί να αφιχθούν 2.000. Είναι σύροι πρόσφυγες, τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία στην Κόνιτσα, όλο και πιο κοντά στην Ιταλία», σημειώνει η δημοσιογράφος Κιάρα Σπανιόλο.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι «το χωριό στο οποίο στήθηκε το κέντρο υποδοχής βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα απόσταση από τα αλβανικά σύνορα, και σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων από την βόρεια ακτή της Ελλάδας, την οποία χωρίζουν λίγα ναυτικά μίλια από την ιταλική περιοχή της Απουλίας, όπου η στιγμή μιας νέας «ώρας Χ» των αποβιβάσεων μοιάζει να πλησιάζει όλο και περισσότερο».
Η Λα Ρεπούμπλικα υπογραμμίζει ότι στο Λέτσε της Κάτω Ιταλίας έχει ετοιμασθεί προληπτικό σχέδιο της πολιτικής προστασίας, ενώ η ακτοφυλακή και η οικονομική αστυνομία ελέγχουν διαρκώς τον θαλάσσιο ορίζοντα. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα ζει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με 14.000 απελπισμένους που συνεχίζουν να συνωστίζονται στην Ειδομένη, χωρίς ελπίδα να εισέλθουν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και άλλους 4.500 οι οποίοι αναγκάζονται να μείνουν σε κάμπιγκ τρόμου στο λιμάνι του Πειραιά».
Στο άρθρο γίνεται αναφορά, επίσης, στην δήλωση του αναπληρωτή υπουργού άμυνας Δημήτρη Βίτσα ότι «στους πρόσφυγες που έμειναν μπλοκαρισμένοι μέσα στην χώρα μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, η κυβέρνηση της Αθήνας άρχισε να μοιράζει τυπωμένο υλικό στα αραβικά, φαρσί και γλώσσα παστούν, καλώντας τους να μετακινηθούν σε άλλα κέντρα υποδοχής».
Η Ιταλίδα δημοσιογράφος Κιάρα Σπανιόλο, θεωρεί ότι «η προσέγγιση των συνόρων με την Αλβανία μοιάζει με προαναγγελία χρονικού νέων "ταξιδίων της ελπίδας" προς την ιταλική περιοχή της Απουλίας».
Η Ελλάδα δεν κατευθύνει πρόσφυγες να περάσουν κλειστά σύνορα
«Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, απαντώντας σε ιταλικά δημοσιεύματα.
«Με την ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας» καταλήγει η ανακοίνωση.
Βίτσας: Έως και δύο χρόνια θα μείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας ξεκαθάρισε ότι «πολλοί από τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη χώρα έως και δύο χρόνια».