Προσφυγικό: Νέο διπλωματικό «θρίλερ» μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων

Μετά τα όσα συνέβησαν στοχωριό Χαμηλόστη συνοριογραμμή με ταΣκόπιατη Δευτέρα (14/03/2016), απ’ όπου κατάφεραν να μπουν στη χώρα περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες,Ελλάδα και Σκόπια πρωταγωνιστούν σε ένα νέο διπλωματικό και... παρασκηνιακό «θρίλερ».

Προσφυγικό: Νέο διπλωματικό «θρίλερ» μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων
6'

«ΜΠΑΛΑΚΙ» ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - «ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ - ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΑΘΗΝΑ

Την ώρα που η Αθήνα αναμένει επίσημο αίτημα των Σκοπίων για επαναπροώθηση των προσφύγων και των μεταναστών που μπήκαν στα Σκόπια τη Δευτέρα, τα Σκόπια υποστηρίζουν ότι ξεκίνησαν να επιστρέφουν... μετανάστες. Στο θέμα παρενέβη και η Αυστρία, διά της υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτερ η οποία τάσσεται υπέρ των Σκοπίων με το επιχείρημα ότι έχει προσφέρει στο θέμα του προσφυγικού πολλά περισσότερα απ΄ότι ορισμένα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δείτε ΕΔΩ).

Πάντως, αστυνομικές πηγές στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια διαψεύδουν πληροφορίες ότι επαναπροωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα από την γειτονική χώρα, μέσω των νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων.

Το χρονικό... του χάους!

Από τις αστυνομικές αρχές των Σκοπίων αναφέρεται ότι μπήκαν στο έδαφός της περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες. Πολλοί από αυτούς κρατούνται στο χωριό Μόιν, κοντά στην Γευγελή. Τα Σκόπια έχουν ανακοινώσει ότι θα τους επαναπροωθήσουν στην Ελλάδα. Η χώρα, μας, όμως αντιδρά υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία επανεισδοχής τους.

Ως εκ τούτου, αυτήν την ώρα, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αθήνα να αρνηθεί αίτημα των Σκοπίων για επαναπροώθηση των ανθρώπων που μπήκαν στα Σκόπια. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Κέντρου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

Ο ίδιος, μίλησε στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης (15/03/2016) και ξεκαθάρισε πως: «Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών, αν υπάρξει κίνηση για επανεισδοχή τους θα την εξετάσουμε».

Ένα επιπλέον θέμα που έχει προκύψει από τα όσα δραματικά συνέβησαν την Δευτέρα (14/03/2016) με πρόσφυγες και μετανάστες να διασχίζουν τον χείμαρρο για να αποδράσουν από την Ειδομένη (Δείτε ΕΔΩ) είναι και το γεγονός της έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και των Ελληνικών αρχών.

Ο Γιώργος Κυρίτσης κάλεσε τις ΜΚΟ να συνεργάζονται με τις Αρχές για την έγκυρη ενημέρωση προσφύγων και μεταναστών. Αναφερόμενος στη διανομή διαφόρων «περίεργων» φυλλαδίων στην περιοχή της Ειδομένης, μεταξύ των οποίων και κάποια που καλούν τους ανθρώπους εκεί να μην μπαίνουν σε πούλμαν των Ελληνικών Αρχών, διότι «θα τους γυρίσουν στην Τουρκία», ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη».

Ποπόσκι: Οργανωμένη η προώθηση μεταναστών στη χώρα

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα, οι Σκοπιανοί αντέδρασαν με... έτοιμα ανταναγκλαστικά και μίλησαν για «οργανωμένο σχέδιο». Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ποπόσκι, υποστήριξε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως η είσοδος στη χώρα του των προσφύγων και μεταναστών ήταν «οργανωμένη».

«Η συνέπεια αυτού είναι σαφής: ενθάρρυνση για χρήση παράνομων συνοριακών διαβάσεων με προορισμό τη Γερμανία και αλλού», ανέφερε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζοντας παράλληλα ότι: «Περισσότεροι μετανάστες σε παραγκουπόλεις στη συνοριακή γραμμή ενθαρρύνουν μόνο το λαθρεμπόριο και επιδεινώνουν την ανθρώπινη μεταχείριση».

Ο Γιώργος Κυρίτσης απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ότι η Αθήνα βρισκόταν πίσω από την απόφαση προσφύγων και μεταναστών για την είσοδό τους στα Σκόπια. «Η κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει, ούτε διευκολύνει, παίζει αποτρεπτικό ρόλο, απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες», δήλωσε.

«Το να στέλνεις ανθρώπους να περάσουν ποτάμια και χείμαρρους δεν είναι καλή ιδέα όταν είχαν πεθάνει νωρίτερα άνθρωποι στη Γευγελή» είπε και συμπλήρωσε, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αναλάβουν να φιλοξενήσουν μετανάστες αναλογικά. Για την φιλοξενία των προσφύγων στην Ειδομένη, υποστήριξε: «Θεωρείτε ότι μάς περιποιεί τιμή αυτή η εικόνα; Προτεραιότητά μας είναι να μεταφερθούν σε κέντρα οργανωμένης φιλοξενίας».

Ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέτρου ανακοίνωσε ότι θα στηθεί σύστημα Wi-Fi στην Ειδομένη, προσφορά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ανοίγουν τη νέα αραβόφωνη σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την αξιόπιστη ενημέρωσή τους.

Σε νεότερες δηλώσεις του στο Πρακτορείο 104,9 FM, επανέλαβε πως: «Για όσους πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν, η επίσημη ελληνική θέση είναι ότι εφόσον από την άλλη πλευρά υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής. Αυτό θα εξεταστεί» και τόνισε ότι: «Η τελευταία ενημέρωση που είχα είναι ότι δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα. Αν υπάρχει αίτημα, θα εξεταστεί, δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός».

Παράλληλα, ο Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε ότι έως στιγμής δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ούτε η πληροφορία ότι οι συνοριοφύλακες των Σκοπίων έστειλαν πίσω στην Ελλάδα, από την ίδια διαδρομή, 200 πρόσφυγες και μετανάστες και είπε ότι πιθανόν να τους συγχέουν με ορισμένα άτομα που εγκλωβίστηκαν ανάμεσα σε δύο ποταμούς επί ελληνικού εδάφους.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε πραγματικό «θρίλερ»

Την ώρα που η Ελληνική πλευρά αναμένεται το «επίσημο αίτημα», τα Σκόπια υποστηρίζουν ότι επέστρεψαν στην Ελλάδα τους μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα.

Το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι το απόγευμα της Δευτέρας (14/03/2016) περίπου 1.500 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα. Οι δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα εστάλησαν πίσω».

Βίτσας: Παράνομη η επιστροφή προσφύγων από τα Σκόπια

Αυτό υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης Δημήτρης Βίτσας.

Αναφερόμενος στους περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα τη Δευτέρα (14/03/2016) στα Σκόπια και πολλοί από αυτούς κρατούνται από τις αρχές της χώρας, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, θα είναι παράνομη η επιστροφή των προσφύγων στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Βίτσας δεν επιβεβαιώνει πληροφορίες και δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι από την πλευρά των Σκοπίων έχει γίνει επανεισδοχή περίπου εκατό προσφύγων προς την Ελλάδα. Κάτι που ανέφερε και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή