Μουζάλας: H Ειδομένη είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

Τις ευθύνες της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας για την έως τώρα αποτυχημένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επισήμανε από τις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μουζάλας: H Ειδομένη είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα
4'

«Είμαστε σήμερα εδώ γιατί η Ευρώπη δεν έδρασε ενωμένα σαν Ευρώπη», δήλωσε ο Γ.Μουζάλας, επισημαίνοντας ότι η κρίση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι και κρίση της Ευρώπης -ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο Γ.Μουζάλας εξήγησε ότι από τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου έως σήμερα, οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που πήραν τότε.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι ο δρόμος των Βαλκανίων έκλεισε μονομερώς, χωρίς ενημέρωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα που θα μπορούσε να μεταβληθεί σε ανθρωπιστική κρίση. Ανέφερε, επίσης, ότι μετά το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, και λόγω έλλειψης άλλων νόμιμων οδών, στην Ελλάδα εγκλωβίστηκαν 50.000 άνθρωποι σε λιγότερο από 10 ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στην Ειδομένη, «κάτω από συνθήκες που αποτελούν ντροπή για την Ελλάδα και για την Ευρώπη». «H Ειδομένη είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών, χωρίς συνεννόηση.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα η Ελλάδα προσπάθησε να βοηθήσει αυτήν την κατάσταση, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται η βοήθεια της Ευρώπης, όχι μόνο με οικονομικούς πόρους, αλλά και με υλικούς και τεχνικούς. Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα χτίζει περίπου 10.000 θέσεις υποδοχής την εβδομάδα, ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί 30.000 θέσεις.

«Δεν βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας ζητήσω να ανταλλάξουμε με οικονομική βοήθεια την εγκατάσταση της κρίσης στην Ελλάδα. Δε νομίζουμε ότι ως Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσουμε την άποψη με την οποία φλερτάρουν μερικά κράτη-μέλη, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας απέραντος καταυλισμός προσφύγων, αν υπάρχει καλή χρηματοδότηση», δήλωσε ο Γ.Μουζάλας και κάλεσε τους ευρωβουλευτές να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση με την Ελλάδα ως μέρος απέραντων προσφυγικών καταυλισμών

Ο Γ.Μουζάλας τόνισε ότι η Ελλάδα ήδη από το Σεπτέμβριο δεσμεύθηκε ότι θα κρατήσει 23.000 πρόσφυγες, όμως αυτό τώρα χρειάζεται αλλαγές, με βάση τα καινούρια στοιχεία. «Να είσαστε βέβαιοι ότι θα τους κρατήσουμε, αλλά θα πάρουμε το μερτικό μας. Δε θα κρατήσουμε στην Ελλάδα όλους τους πρόσφυγες της Ευρώπης. Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο υπουργός.

Σχετικά με τις ευθύνες της Ελλάδας, ο Γ Μουζάλας παραδέχτηκε ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και λάθη, τα οποία οφείλονται στις αδυναμίες του ελληνικού κράτους, αλλά και στο γεγονός ότι η χώρα περνά παράλληλα μια βαθύτατη οικονομική κρίση. Προσέθεσε, όμως ότι η Ελλάδα ξαφνιάστηκε, όσο και η Ευρώπη, καθώς το ρεύμα των προσφύγων βρήκε τους πάντες απροετοίμαστους.

Παράλληλα, ο Γ.Μουζάλας αναφέρθηκε στην ολιγωρία της Ευρώπης να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ελλάδας για βοήθεια. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει από το Μάιο 1.400 άνδρες της FRONTEX και δεν έλαβε πάνω από 700, ενώ μόνο 60 άνδρες της EASO βρίσκονται στην Ελλάδα για να καλύψουν τα ζητήματα ασύλου 50.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Όσον αφορά το θέμα της επανεγκατάστασης και το ζήτημα των επιστροφών, ο Γ.Μουζάλας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα σύμφωνη ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, ο τόνισε ότι δεν έχουν μειωθεί, ενώ επισήμανε ότι τον χειμώνα συνέχιζαν να φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά 2.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 70-85% είναι πρόσφυγες.

Σχετικά με τους οικονομικούς κοινοτικούς πόρους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα, ο Γ.Μουζάλας ανέφερε ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι αρκετοί, ενώ βραχυπρόθεσμα ο ρυθμός εκταμίευσης είναι αργός. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα έκτακτα κονδύλια της ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορέσουν να εκταμιευθούν πιο γρήγορα. Σημείωσε, επίσης, ότι τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα τα παίρνουν διεθνείς και κρατικοί οργανισμοί για να κάνουν έργα τα οποία προβάλει το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Τέλος, εξ ονόματος της ομάδας των Σοσιαλιστών, τον λόγο πήρε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο γνωστό θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον Γ.Μουζάλα, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι που ένα λεκτικό ολίσθημα προκάλεσε κυβερνητική κρίση, εξαιτίας του ακροδεξιού εταίρου».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή