Σύνοδος Κορυφής: Κενά, επιφυλάξεις κι όλα τα ζητήματα ανοικτά
ΟΙ «28» ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΒΕΤΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ – ΜΑΤΕΟ ΡΕΝΤΣΙ: ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΡΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ
«Έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας, έχουμε κοινή θέση», δήλωσε χαρακτηριστικά πριν από λίγο στη βελγική πρωτεύουσα ο Καγκελάριος της Αυστρίας με το πού βγήκε από τη Σύνοδο Κορυφής, που ολοκληρώθηκε στη 01.18.
Εν συνεχεία υποστήριξε πως «κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για μονομερείς ενέργειες, η Αυστρία έχει δεχθεί μεγάλη πίεση, είναι σημαντικό να μείνει κλειστός ο βαλκανικός δρόμος», αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων της χώρας του. Επεσήμανε πως η χώρα του έχει μεγάλη προσφυγική ροή, ενώ κατέστησε σαφές πως θα πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία.
Όπως ο Αυστριακός Καγκελάριος, έτσι και η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για ύπαρξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στους «28» στα βασικά σημεία της συμφωνίας, που θα επιδιωχθεί με την Τουρκία.
«Οι «28» έχουμε καταλήξει στα βασικά με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά πριν λίγο στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί στα ΜΜΕ η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στάθηκε στη λίστα με τους 20 όρους απέναντι στην Τουρκία, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες. Έκανε ακόμη αναφορά στην κατάσταση αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, λέγοντας πως είναι βασικά θέματα σε συζήτηση για πιθανή ένταξη της γείτονος στην ΕΕ. Όσον αφορά τα 3 δισ που θα παράσχει η ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως αυτά θα διατεθούν για τη δημιουργία υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αυριανή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι».
Στο μεταξύ, σε διπλωματικό μαραθώνιο εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό.
Με την υιοθέτηση του σχεδίου για τη συνεργασία με την Τουρκία, οι εργασίες με τους 28 θα ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και θα ξεκινήσουν διμερείς συναντήσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος ταξίδεψε το βράδυ της Πέμπτης για τη βελγική πρωτεύουσα.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε έχει σαφέστερους «αστερίσκους» για τη βίζα, αλλά δεν περιέχει σημαντικές αλλαγές, ενώ οι ηγεσίες έχουν φροντίσει να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών.
Σουλτς: Κρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα
Με την τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Σουλτς έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα και κάλεσε τους αρχηγούς κρατών της Ευρώπης να στείλουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στους πρόσφυγες, ότι θα τους δεχτούν στις χώρες τους.
Αναφερόμενος στις απαιτήσεις της Τουρκίας επεσήμανε ότι η επιτάχυνση της άρσης βίζα, σε Τούρκους πολίτες δεν μπορεί να γίνει βεβιασμένα και θα πρέπει να συνοδεύεται από μια σειρά μεταρρυθμίσεων στη χώρα.
«Μια συμφωνία με την Τουρκία θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης για την αλλαγή του παιχνιδιού, όμως πρέπει να γίνει υπό καθεστώς πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», σημείωσε.
Ο κ. Σουλτς υποστήριξε πως απαιτείται αλλαγή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού, αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ και νόμιμη διαχείριση των προσφυγικών ροών, των συνόρων, θαλάσσιων και χερσαίων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου: «Οι τρεις βασικές αρχές είναι, πρώτον, η συμφωνία να γίνει αποδεκτή από όλα τα μέλη της ΕΕ, μεγάλα και μικρά, δεύτερον, να συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία και τρίτον να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και στην ανάπτυξη της κοινής μας στρατηγικής».
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά, ειλικρινά, πιο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος», είπε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.
Ο Τσίπρας είδε Μέρκελ, Ολάντ
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο προέδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέβασε στο λογαριασμό @PrimeministerGR στο twitter φωτογραφία από την τριμερή συνάντηση.
Η συνάντηση Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας διήρκησε 45 λεπτά κι η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς ήταν θετική, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη, έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.
Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο Πρόεδρο με τέσσερις βασικούς άξονες:
Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής.
Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία.
Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.
Ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο θα τονίσει την ανάγκη επίτευξης μιας αξιόπιστης συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, ώστε να υπάρξει ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.
Κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να βοηθηθεί η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Πρέπει να άρουμε τις παράνομες ροές μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και ταυτόχτονα να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη. Θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην ανθρωπιστική κρίση. Αναφέρομαι κυρίως στα βόρεια σύνορά της, στην Ειδομένη, κατάσταση που έχει προκύψει έπειτα από μονομερείς ενέργειες κρατών που αποτελούν ντροπή» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Τετ α τετ Τσίπρα - Τουσκ
Συνάντηση μεταξύ Τσίπρα και Τουσκ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, με θέμα συζήτησης, την άμεση βοήθεια προς την Ελλάδα και την εφαρμογή της υπό διαμόρφωση συμφωνία με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές του Συμβουλίου, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να προχωρήσει πολύ γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση των ροών προς στην Ελλάδα, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της.
Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως η Σύνοδος δεν θα καταλήξει σε θεαματικά αποτελέσματα, καθώς ήδη πολλές χώρες-μέλη της «ευρωοικογένειας» αρνούνται να αποδεχθούν τις απαιτήσεις που έχει θέσει η Άγκυρα.
Ασκήσεις επί... χάρτου από τον Φινλανδό πρωθυπουργό
Εξίσου προβληματική χαρακτηρίζεται και η στάση των χωρών του Βίζενγκραντ που, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν στην απόφασή τους για το κλείσιμο του λεγόμενου «Βαλκανικού Διαδρόμου», γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για την Ελλάδα, η οποία κατακλύζεται από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Εντούτοις, η Αθήνα αναμένει τη δέσμευση της Ευρώπης των 28 στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ αλλά και της επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη λύση επί του προσφυγικού.
Μέρκελ: Όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα, θα επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία
Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη, η χώρα πρέπει να βοηθηθεί και σε συνεργασία με τη Φροντεξ και με άλλους οργανισμούς ώστε να μπορεί να τηρεί τους κανόνες που ισχύουν για τα ανθρωπιστικά θέματα, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό ζήτημα.
Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης, λέγοντας ότι οι παράτυποι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία.
Σημείωσε πάντως ότι αυτό αφορά περαιτέρω συζητησεις με την Τουρκία για μια συμφωνία, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι δεν είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι μεν πολύπλοκες, αλλά όπως είπε οι βάσεις τους είναι καθαρή.
Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξη.
Ολάντ: Δεν θα δεχτώ συμφωνία αν δεν υπάρχει αρωγή προς την Ελλάδα
Την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος. «Επιθυμώ μια γενικότερη συμφωνία όπου φυσικά θα υπάρχει και η συμφωνία της Τουρκίας», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. «Πρέπει όμως να υπάρξουν και συγκεκριμένες εγγυήσεις», συμπλήρωσε.
«Θέλω τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας, να μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα αρχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Πρόσθεσε πώς για να απελευθερωθεί η βίζα για την Τουρκία πρέπει και τα 72 κριτήρια που έχουν τεθεί στην Άγκυρα να εκπληρωθούν. «Υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα με τα δικαιώματα των μεταναστών. Χρειάζεται μια ολική και παγκόσμια συμφωνία», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Στην ΕΕ δεν υπάρχουν αντιφατικές δυνάμεις. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα. Αν δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει μόνη το ζήτημα των προσφύγων τότε Γαλλία και Γερμανία θα την βοηθήσουν», είπε ο κ. Ολάντ.
Μέρκελ και Ολάντ είχαν και κατ' ιδίαν συνάντηση πριν την έναρξη της Συνόδου. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει και νωρίτερα πως Γαλλία και Γερμανία γνωρίζουν να συνεργάζονται όταν πρέπει να επιλυθούν προβλήματα.
Σουλτς: Κανένας συμβιβασμός
Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ξεκαθάρισε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής πως δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Γιούνκερ: Θα το δείξει η αυτοψία...
Στην ερώτηση αν και ο κ. Γιούνκερ, όπως οι Τουσκ και Μέρκελ, είναι αισιόδοξος για συμφωνίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε:«Θα δείξει η αυτοψία». Η εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν επεσήμανε πως «η συζήτηση δεν σημαίνει μόνο συζητήσεις με την Τουρκία. Έχουμε και πολλές άλλες οδούς και χώρες να συζητήσουμε και αυτή είναι η δουλειά μου. Με την Άγκυρα συζητάμε και πολλά άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δουλειά που πρέπει να γίνει με τη Συρία, η δουλειά για την επίλυση του κυπριακού. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα της εσωτερικής αλληλεγγύης, ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή συμφωνιών, όπως αυτή της μετεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και να σταθούμε στο ύψος των δικών μας στάνταρτ για τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Φάιμαν: Δεν υπάρχει τρίτη οδός
«Φρένο» στις απαιτήσεις της Τουρκίας βάζει ο Αυστριακός πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχει τρίτη οδός. Οποιαδήποτε τρίτη λύση, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Δεν θα αλλάξουμε τη δική μας πολιτική για τη βίζα, όσο αφορά στην Τουρκία, όμως η επανεισδοχή είναι μια καλή ιδέα και θα την υποστηρίξουμε», σημειωσε.
Ρούτε: Επιτακτική η συμφωνία με την Τουρκία
Επιτακτική είναι η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών ως αύριο, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, από την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία ως αύριο, εξηγώντας ότι μετά το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «δύσκολη», καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα. Γι’ αυτό, τόνισε ο Μ. Ρούτε, είναι κρίσιμο να υπάρξει συμφωνία ως αύριο.
Αναστασιάδης: Η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της
O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εισερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και απαντώντας σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου ποια είναι τα εμπόδια για να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία, ανέφερε τα ακόλουθα:
«Yπάρχουν εμπόδια, αλλά ελπίζω ότι στη διάρκεια των συζητήσεων που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συμβιβασμός. Φυσικά, η Κύπρος δεν είναι το εμπόδιο. Σε ό,τι αφορά εμάς, από την αρχή θέσαμε την προϋπόθεση ότι κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις. Και είναι φανερό ότι δυστυχώς, ως τώρα, η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Συνεπώς, πιστεύω ότι ίσως να υπάρξουν εναλλακτικές οι οποίες να μας δίδουν διέξοδο.
Τι προβλέπει το προσχέδιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό
Tα κύρια σημεία του προσχεδίου συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία δόθηκαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες των μελών της ΕΕ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η ΕΕ και η Τουρκία «αποφάσισαν σήμερα να θέσουν τέλος στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ», βάσει οκτώ σημείων, τα οποία έχουν ως εξής, περιληπτικά:
1. Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ.
Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.
2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.
3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.
4. Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.
5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.
6. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.
7. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο).
8. Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.
Το τελικό κείμενο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα οριστικοποιηθεί μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα* διαμορφώνεται ως εξής:
Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016
12:15 Τριμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ
14:00-15:30 Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)
15:40-15:45 'Αφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
16:00-16:30 Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, M. Schulz
16:45-19:30 Σύνοδος εργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
19:45-22:00 Γεύμα Εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε.
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016
9:15-9:45'Αφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
10:00 Πρωινό εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε. και Πρωθυπουργού της Τουρκίας
* Οι ώρες αναγράφονται σε τοπική ώρα Βρυξελλών