Βούτσης: Ο Μουζάλας πρέπει να παραμείνει υπουργός, γιατί να φύγει;
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα» ρωτήθηκε αν πρέπει να απομακρυνθεί από τη θέση του ο κ. Μουζάλας και σημείωσε: «Ούτε κατά διάνοια! Πρέπει να παραμείνει υπουργός, γιατί να φύγει; Το θέμα, θα αντιμετωπιστεί, όπως έχει αντιμετωπιστεί, μέχρι την ώρα. Θα λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα, χωρίς άδικες, άτοπες και αναίτιες ανθρωποθυσίες, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».
Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Ε.Ε-Τουρκίας για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες είπε: «Δεν θα είναι κάτι εύκολο, αυτό είναι σίγουρο, διότι είδατε και τις δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού, πάλι, που έκανε για τον άλλο διάδρομο τον Βαλκανικό. Ο καθένας, θα προσπαθήσει, προς τη δικιά του πλευρά, να εξισορροπήσει ή να αποσταθεροποιήσει, αυτή την απόφαση. Γενικά είναι μία απόφαση, η οποία δίνει δυνατότητες να υπάρξουν λύσεις...Για τους πρόσφυγες τα σύνορα είναι ανοιχτά, ούτως ή αλλιώς. Για τους μετανάστες, τους παράτυπους, υπήρχε και το καθεστώς επανεισδοχής τους. Υπήρχε απόλυτος διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, από το καλοκαίρι. Η Ευρώπη θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα, ότι στο επόμενο διάστημα 2-3 ετών, στη βάση της δυνατότητας κάθε χώρας, θα πρέπει να απορροφηθούν, να φιλοξενηθούν και να ενσωματωθούν ενδεχομένως, προοπτικά, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, προσφύγων».
Για την αξιολόγηση και τα μέτρα που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή ανέφερε ότι «Εύκολα, δεν περνάει τίποτα, που προσκρούει στη συνείδησή μας, όλων μας, που θα θέλαμε να υπάρχουν καλύτερες λύσεις και να έχει κλείσει ήδη αυτός ο επώδυνος κύκλος για την κοινωνία. Εύκολο δεν είναι τίποτα.. Αλλά, ναι, βλέπω να κλείνει η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση, εξ'όσων γνωρίζω, έχει δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξει κόψιμο στις κύριες συντάξεις και μάλιστα ανεξαρτήτως, ύψους, αυτό κρατήστε το. Και δεύτερον, ότι στις επικουρικές, αν υπάρξουν μειώσεις, θα είναι τέτοιες που το άθροισμά τους, να αφορά πολύ μικρότερο από όσο υποθέτει κανείς, αριθμό συμπολιτών μας».
Ερωτηθείς για το εάν θα παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα είπε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζετε, ότι δεν είναι επιλογή μας η παραμονή του ΔΝΤ, το έχουμε πει σε χίλιους τόνους, αλλά εφόσον αποτελεί μέρος, των δεσμεύσεων, που έχουν πάρει, ενδεχομένως, άλλα κοινοβούλια, από ότι εμφανίζεται, ή το θεωρούν απολύτως απαραίτητο, οι Γερμανοί, ή άλλες δυνάμεις, είναι παρόν στις συζητήσεις. Το πώς θα κλείσει, τελικά, η αξιολόγηση, με την παρουσία του, με ποιες σημειώσεις του, υποσημειώσεις ή αστερίσκους, από την πλευρά του, είναι κάτι που θα το δούμε».
Σε ερώτηση εάν «μπορεί να χρειαστεί να πάμε σε εκλογές» απάντησε: «Νομίζω, πως όχι. Τίποτα δεν συνηγορεί ή δεν εξαναγκάζει για εκλογές. Δεν νομίζω ότι μπαίνει θέμα, αλλαγής της κυβερνητικής συγκρότησης. Αυτό που μπαίνει, είναι σε κάθε φάση, όπως έγινε τώρα και με το προσφυγικό, σε ένα βαθμό όσο έγινε, να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και να επιτυγχάνονται οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις και ανοχές με την κοινωνία αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις».