Σήφης Βαλυράκης: Επιτακτική η χάραξη εθνικής στρατηγικής

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών κ. Σήφης Βαλυράκης τονίζει την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα μας.

Σήφης Βαλυράκης: Επιτακτική η χάραξη εθνικής στρατηγικής
4'

Η επιστολή εστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς στις 2 Μαρτίου, με αφορμή τη σύγκληση του «Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών» και περιγράφει βήμα - βήμα τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία της χώρας μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Βαλυράκη:

«Κύριε πρόεδρε με αφορμή την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, σας στέλνω αυτό το κείμενο για να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου.

Κύριε πρόεδρε, η ιστορική συγκυρία, έκτακτης ανάγκης, πιστεύω ακράδαντα ότι επιβάλλει άμεση εθνική κινητοποίηση και μακρόπνοο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης και το δυσανάλογο βάρος που καλείται να επωμιστεί η πατρίδα μας.

Α) Προκλήσεις - Κίνδυνοι:

Υπάρχουν τόσα πολλά ανοικτά μέτωπα που είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να τα αντιμετωπίσει από μόνη της η κυβέρνηση. Νέα προσφυγή σε εκλογές δεν μπορεί να είναι σήμερα η λύση γιατί είναι οφθαλμοφανές πως καμιά επί μέρους πολιτική δύναμη δεν μπορεί να αντέξει το πολιτικό κόστος των λύσεων που απαιτούνται. Θα πρέπει λοιπόν να κινητοποιηθεί το πολιτικό σύστημα σε όλο το θεσμικό του βάθος, δηλαδή του κοινοβουλευτικού διαλόγου, και όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ώστε να αντιμετωπιστεί σε μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική βάση το τεράστιο πρόβλημα. Η κατάσταση σήμερα κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου σε ότι αφορά την κρίση στο μεταναστευτικό, την πίεση των δανειστών, την στασιμότητα και την ανεργία.

1. Είναι εμφανές ότι η Τουρκία μεθοδεύει και κατευθύνει έντεχνα μεταναστευτικές ροές, ως στρατηγική αποσταθεροποίησης και τετελεσμένων σε περιοχές της Ελλάδας που η ίδια προσπαθεί να αμφισβητήσει τουλάχιστον από το 1974. Υπάρχει ήδη στην Τουρκία συνεχώς διογκούμενος προσφυγικός και μεταναστευτικός πληθυσμός πάνω από 2 εκατομμύρια - με σκοπούμενο προορισμό την Δ. Ευρώπη - ως απειλή κατά της χώρας μας και των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

2. Η πίεση που δεχόμαστε με το κλείσιμο των συνόρων και ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, πέραν της ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλεί, αφήνει επίσης ανοικτό μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας.

3. Η κυβέρνηση δέχεται πίεση από τους δανειστές για την εφαρμογή ενός σκληρού μνημονίου. Η αξιολόγηση για την παροχή ρευστότητας βρίσκεται στον «αέρα» και είναι πιθανόν να καθυστερήσει, κάτι που θα προκαλέσει ξανά ασφυξία στα δημόσια οικονομικά. Υπάρχουν επίσης σοβαρά προβλήματα στην οικονομία λόγω της αδυναμίας να επιτύχουμε επαρκή πρωτογενή πλεονάσματα και της τάσης για μετανάστευση επιχειρήσεων και νέων επιστημόνων.

Β) Προτάσεις:
1. Απαιτείται, Εθνική ομοψυχία και συστράτευση απέναντι στην τουρκική επίθεση κατά της Ελλάδας με όπλο την μεταναστευτική κρίση. Η Ελλάδα θα πρέπει να κινητοποιήσει το σύνολο των δικών της δυνατοτήτων και να ασκήσει τη μεγίστη δυνατή πίεση στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για να σφραγισθούν τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, (ελληνικά εθνικά σύνορα) και να δοθεί το βάρος στις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση μόνη της. Είναι κρίσιμο ζήτημα λοιπόν η διεθνοποίηση του μεταναστευτικού με πρωτοβουλία της Ελλάδας, ως παγκόσμιου ανθρωπιστικού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ κλπ. Να ενισχυθούν οι διαδικασίες καταγραφής και να υλοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που έχει ήδη συμφωνήσει η Ε.Ε. στο 2015.

2. Στο μέτωπο της οικονομίας είναι αναγκαίες, γενναίες ριζικές μεταρρυθμίσεις για τη θεσμική παραγωγικότητα, τη μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους, την προσέλκυση επενδύσεων, τις θέσεις εργασίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη. Στα ζητήματα αυτά όλοι συμφωνούν, η πρακτική αντιμετώπιση τους όμως πάσχει.

Αυτό που λείπει σήμερα είναι ένα συγκροτημένο, κοινά αποδεκτό μακρόπνοο σχέδιο «Εθνικής Στρατηγικής» για την επιβίωση της χώρας μας. Απαιτούνται άμεσα κινήσεις και πολιτικές αντιμετώπισης των προβλημάτων, με πρώτο ζητούμενο την πολιτική συνεννόηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την πολιτική σταθερότητα και την κοινή εθνική γραμμή πλεύσης.

3. Προτείνεται να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες διαλόγου στην βουλή για την «Εθνική Στρατηγική», με βάση - πλαίσιο την επιστημονικά τεκμηριωμένη, με πολύχρονη έρευνα, πρόταση του «Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών» στη διαμόρφωση της οποίας πήραν επίσης μέρος τα ερευνητικά ινστιτούτα των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Βουλής προτείνει συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών με εισηγητή το ΙΜΜ στην αίθουσα της Γερουσίας. Για την έναρξη αυτής της διαδικασίας έχει προταθεί ο μήνας Απρίλιος αλλά πιστεύω, ότι το θέμα αυτό λόγω της σοβαρότητας του, θα πρέπει να επισπευσθεί.

Κύριε πρόεδρε, με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό σας αλλά και στο θεσμικό σας λειτούργημα, παίρνω το θάρρος να σας επισυνάψω ηλεκτρονικά (USB) το σχετικό κείμενο της «Πρότασης Εθνικής Στρατηγικής» του ΙΜΜ.

Σήφης Βαλυράκης

Αντιπρόεδρος του ΙΜΜ

Πρώην εθνικός συντονιστής
για το μεταναστευτικό

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή