Κεντροαριστερά: Ο ΓΑΠ, η Φώφη, ο Σταύρος και τα… ορφανά
ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ «ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟΥ» Η ΕΛΑΣΣΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – ΣΤΑ «ΣΚΑΡΙΑ» Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η «ΣΦΗΝΑ» ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Η δημιουργία ενός «υπερκομματικού» πόλου με ρίζες και απεύθυνση στην ίδια την κοινωνία, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, ενώ και το Ποτάμι, μετά και το διαφαινόμενο «ναυάγιο» μια ενδεχόμενης συνεργασίας με τη ΝΔ, προτίμησε να αφήσει προς το παρόν στο «μούσκιο» της πολιτικής την επαφή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να μετατοπιστεί προς αριστερότερα μονοπάτια.
Αυτή η Επιτροπή θυμίζει κάτι από την «Πρωτοβουλία των 58» που είχε ληφθεί το 2014 και μετεξελίχθηκε στην ελληνική «Ελιά», η οποία έλαβε μέρος στις ευρωεκλογές. Το όραμα μιας ισχυρής Δημοκρατικής Παράταξης, υπό το πρίσμα αυτό, επανέρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, με άγνωστο και σίγουρα αβέβαιο μέλλον, αφού η ρευστότητα που επικρατεί στα πολιτικά δρώμενα
«Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ καλούν τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να συζητήσουν για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία. Αυτό μας ενδιαφέρει, δεν μας ενδιαφέρει να σώσει ο καθένας τον μηχανισμό του», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως η επιτροπή αυτή θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της.
«Με την κ. Γεννηματά είπαμε ότι είναι απαραίτητο να συναινέσουμε στην ύπαρξη μιας επιτροπή θέσεων και διαλόγου με την κοινωνία, που δεν θα έχει πλειοψηφία ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το Ποτάμι, αλλά που οι περισσότεροι θα προέρχονται από την κοινωνία. Μιας επιτροπής που θα δώσει ένα πλαίσιο θέσεων και ένα συμπέρασμα από τη δυνατότητα σε αυτό το εγχείρημα να προστεθεί νέος κόσμος , να δούμε δηλαδή εάν πραγματικά προστίθεται νέος κόσμος σε μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε τη χώρα», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Το θέμα δεν είναι να ενωθούν οι μηχανισμοί για να σωθούν, το θέμα είναι να συνεργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Για τη συγκρότηση της Επιτροπής υπερθεμάτισε και η Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε: «Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, που θα απαντήσει στις αγωνίες του Ελληνικού Λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί».
Και στο βάθος ο ΓΑΠ
Την ίδια στιγμή, ο υπερκομματικός πόλος ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού φαίνεται πως λειτουργεί σαν μαγνήτης και για τους «απόκληρους» της Κεντροαριστεράς και μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Μετά και την πρόσκληση που του απεύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μέσω επιστολής, για έναν ανοικτό διάλογο σε ό,τι αφορά το μέλλον της Κεντροαριστεράς, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών απάντησε θετικά και έγραψε:
«Σε ευχαριστώ για την επιστολή σου, στην οποία περιλαμβάνονται πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, κάποια εκ των οποίων με βρίσκουν σύμφωνο.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και εγώ, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ανάγκη της προώθησης των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.
Με βάση αυτήν τη στόχευση, συμμετέχουμε σε αυτόν το διάλογο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, που κύριος σκοπός του θα πρέπει να είναι, το εθνικό και κοινωνικό διακύβευμα: “Πώς η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση αντιμετωπίζοντας με παρρησία τα πραγματικά – όχι επίπλαστα, αίτιά της, ώστε να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της επόμενης ημέρας σε στέρεες δημοκρατικές βάσεις”».
Και συνέχισε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι, είναι χρέος μας να προσδώσουμε προοδευτικό πρόσημο σε αυτό το εγχείρημα. Η πρωτοβουλία αυτή είναι επιτακτική, ειδικά σήμερα, που η αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η αντίστοιχη της ΝΔ να αντιμετωπίσει τα πραγματικά διακυβεύματα της χώρας και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ελληνισμού – όπως φάνηκε και από τη διακυβέρνησή της, έχουν οδηγήσει την Ελληνική κοινωνία σε μια επικίνδυνη στασιμότητα, ακόμη και πόλωση. Για όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σύντομα από κοντά».
Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν πως ανακατεύεται ξανά η «μαρμίτα» του κεντροαριστερού προοδευτικού χώρου. Ίσως, πάλι, αρχίζει να γίνεται αντιληπτό πως ο κατακερματισμός του κοινοβουλευτικού συστήματος σε κόμματα και κινήσεις που θυμίζουν ψηφίδες σε μωσαϊκό, δεν βοηθά στο να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα της χώρας.
Μένει να φανεί από τις προσεχείς επαφές των «πρωταγωνιστών» αυτής της κίνησης, ποια θα είναι η έκβαση αυτού του εγχειρήματος και κυρίως εάν και κατά πόσον τέτοιες πρωτοβουλίες θα βρουν ευήκοα ώτα…