Τσίπρας: Οι ανοησίες του ΔΝΤ οδήγησαν στη φτωχοποίηση των Ελλήνων

Στην αντεπίθεση κατά του ΔΝΤ πέρασε ο πρωθυπουργός μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks για τις συνομιλίες Τόμσεν – Βελκουλέσκου και τα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Πυρά Τσίπρα κατά του Ταμείου – «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα θύμα της αντιπαράθεσης ή ενδεχόμενης σύγκρουσης ΔΝΤ – ΕΕ»

Απαντώντας στη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «πράγματι ανόητοι, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός στη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, τόνισε: «Ξέραμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα το θύμα της αντιπαράθεσης ΕΕ -ΔΝΤ».

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. «Είναι μια σύγκρουση που δεν πρέπει να έχει ως θύμα την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν ξέραμε μέχρι που είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι 'ανόητοι'». Όπως είπε χρησιμοποιεί τη λέξη γιατί η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανοησία μια τακτική καθυστερήσεων που θα οδηγούσε σε κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος.

Χαίρομαι που συμφωνούμε σε αυτό αλλά αναρωτιέμαι αν όσοι κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση.

Ελπίζω ότι στις επόμενες ημέρες δεν θα επαναληφθεί η απόπειρα από την πλευρά των εκπροσώπων του Ταμείου να κινηθεί η διαπραγμάτευση με «ανόητο» τρόπο.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε την επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Γάλλο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και όπως είπε, εισέπραξε κλίμα γενικευμένης υποστήριξης της θέσης της χώρας μας ότι «η αξιολόγηση που έπρεπε ήδη να τελειώσει πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Απρίλη ώστε στις 22 να υπάρξει το οριστικό κλείσιμο».

Ανέφερε πως είναι ίσως η πρώτη φορά που υπάρχει συμφωνία για τη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται για να κλείσει η αξιολόγηση μεταξύ Ευρώπης και Αθήνας και υποστήριξη ότι πρέπει να κλείσει εντός ολίγων ημερών.

Μας κόστισαν τα «λάθη» του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σειρά «ανοησίες» από το Ταμείο στα προηγούμενα μνημόνια που κόστισαν το 25% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έκθεση Μπλανσάρ και την ομολογία για το λάθος στον πολλαπλασιαστή που οδήγησε σε σκληρά μέτρα, ενώ υποτιμούσε συστηματικά το Ταμείο τις συνέπειες της λιτότητας και της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Όπως είπε τα λάθη συνεχίστηκαν. «Κάθε πρόβλεψη του Ταμείου ήταν εκτός πραγματικότητας και αυτό φάνηκε στις εκτιμήσεις του για την ύφεση το 2012 και το 2013. Τότε η Γενική Διευθύντρια απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου. Από τότε το πρόγραμμα ξεπεράστηκε γιατί αποκτήθηκε επαρκής εμπειρία στου “Κασίδη το κεφάλι”».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την εκτίμηση των στελεχών του Ταμείου που ήταν ετεροβαρής για τα συμφέροντα της Ελλάδας.

«Ήταν το μόνο σημείο που δεν έσπευσε να αναδείξει η ΝΔ γιατί τους χαλά τον μύθο ότι φέραμε το χειρότερο μνημόνιο», είπε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας αιχμές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

«Οι αξιωματούχοι του Ταμείου θέλουν να επαναφέρουν στο τραπέζι αξιώσεις που είχαν πριν και δεν επαληθεύτηκαν από τη Συμφωνία. Η συμφωνία ήταν πολύ ευνοϊκότερη από οτιδήποτε είχε δεσμευτεί η χώρα επί Σαμαρά-Βενιζέλου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ότι οι στόχοι για μικρότερα πλεονάσματα οδηγούν σε εξοικονόμηση 20 δισ. ευρώ και ότι τότε το ΔΝΤ απαιτούσε από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέτρα που δεν προχώρησαν λόγω της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα.

Σε αυτά ανέφερε:

  • Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
  • Απελευθέρωση απολύσεων
  • Απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
  • Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο
  • Πώληση ΑΔΜΗΕ και άλλων υποδομών της χώρας.

«Η τακτική των καθυστερήσεων και η επιβολή των capital controls δεν ήταν ευθύνη και σχέδιο της Ελλάδα, όπως μας κατηγορεί ο Κ. Μητσοτάκης», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αποδεικνύεται ότι ήταν ακριβώς το αντίθετο. Μια καλοσχεδιασμένη τακτική εξάντλησης της Ελλάδας. Όταν το καταγγείλαμε πέρυσι ακούγαμε από τη ΝΔ ότι θα καταστρέψουμε τη χώρα και ότι έχουμε σχέδιο δραχμής.

Αν η ΝΔ θέλει να κάνει Εξεταστική για τα Capital Controls ας την καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ευθύνες στην Ελλάδα για αυτό δεν θα βρει», συμπλήρωσε.

Σύμμαχος του ΔΝΤ η ΝΔ

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι «σύμμαχος» του ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τη στάση αυτή την παίρνουν και γιατί στο βάθος συμφωνούν με μια σειρά από τις ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου και τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του. «Αυτή είναι η ιδεολογία τους», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ΝΔ αρνείται την εφαρμογή της συμφωνία και μας λέει: «Δεχτείτε και άλλα μέτρα και εμείς θα σας υποστηρίξουμε να πετύχετε αυτό που έχετε καταφέρει τον Ιούλη, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος».

Όποιοι βάζουν προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση τα νέα μέτρα και μετά λένε ότι «θα σε βοηθήσουν στο χρέος» είναι σαν να σου λένε: «Πήδα από τον 5ο όροφο και εγώ είμαι εδώ να σε στηρίξω».

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Κινούνται σε λάθος βάση

«Το Ταμείο θέλει μείωση των στόχων αλλά τα μέτρα που ζητά για να πιαστούν οι στόχοι είναι χειρότερα: δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία για την οικονομία που αποδέχτηκαν οι υπόλοιποι. Ότι η οικονομία πέτυχε πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ το 2015. Αυτή είναι η βάση συζήτησης με ΕΕ και ΕΚΤ και το Ταμείο τα αμφισβητεί. Προσπαθεί να επιβάλει ως βάση εκκίνησης ένα αριθμό που προκύπτει αυθαίρετα. Θέλει να ξεκινήσει η συζήτηση με τη θεώρηση ότι έχουμε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Η στάση αυτή πιθανά να βγαίνει από την ανάγκη να αποδείξουν ότι δεν μπορεί δυο προγράμματα που εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν να έχουν αποτύχει και ένα τρίτο πρόγραμμα στο οποίο δεν συμμετέχουν να δείχνει ότι πετυχαίνει. «Ολοι; δεν ξέρω αλλά σίγουρα αυτοί που εμπλέκονται στο σχεδιασμό», είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι οξύμωρο θα κινδυνεύει μια χώρα γιατί κάποιοι δεν μπορούν να αποδεχτούν το λάθος τους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ΠτΔ ότι πρέπει να αντικατασταθεί το ΔΝΤ από τον ESM.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην στάση της Φ. Γεννηματά που ζήτησε εξηγήσεις από το ΔΝΤ και την αντιπαρέβαλε με τις θέσεις του Αδ. Γεωργιάδη που όπως είπε, «ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Στόχος η ανάκαμψη

«Οι φορολογικές ρυθμίσεις προστατεύουν τα 8/10 των ελεύθερων επαγγελματιών και τα 9/10 των αγροτών και συνδέουν τις εισφορές με το εισόδημα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ένας είναι ο στόχος. Να κλείσουμε την αξιολόγηση και η χώρα να βγει μπροστά στην ανάκαμψη. Να γυρίσουν οι επενδυτές και να υπάρξει μια προοπτική με κοινωνική δικαιοσύνη, τόνισε.

«Είμαι βέβαιος ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές αλλά θέλω να επαναλάβω πόσο κρίσιμο είναι να κρατάμε ανοικτή τη χαραμάδα της αλήθειας που διαστρεβλώνεται από κάποια ΜΜΕ», είπε στους βουλευτές του.

«Ξέρω ότι θα υπάρξουν κήρυκες της καταστροφής αλλά θα διαψευστούν», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις