Κόντρα Φίλη – Βορίδη για τις επισκέψεις κληρικών στα σχολεία
Τα... ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με το βουλευτή Μάκη Βορίδη, με αφορμή το αν επιτρέπεται να πραγματοποιούν κληρικοί επισκέψεις στα σχολεία.
«Το σχολείο είναι κοσμικό, δημοκρατικό, και δεν είναι δυνατόν να δίδει βήμα διδασκαλίας σε οποιονδήποτε δεν είναι εκπαιδευτικός. Εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται στα σχολεία εκτός του διδακτικού χρόνου, όμως τα σχολεία δε μπορεί να μετατραπούν σε αγορά ομιλιών της μιας ή της άλλης κατεύθυνσης» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη.
Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας «το μάθημα είναι δουλειά του καθηγητή και στο πλαίσιο του προγράμματος του σχολείου. Ανοικτό σχολείο σημαίνει δημοκρατικό σχολείο και κοινωνικά αναζωογονούμενο σχολείο».
Στην ερώτησή του ο κ. Βορίδης, είχε θέσει το θέμα της απόρριψης εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, αιτήματος του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, να μιλήσει στο συγκεκριμένο σχολείο για θέματα βιοηθικής.
Ο υπουργός Παιδείας απάντησε, ότι το υπουργείο έλαβε αίτημα από το σχολείο τον Οκτώβριο και το αποδέχθηκε ορίζοντας ημερομηνία στις 21 Δεκεμβρίου. Όμως ο κ. Νικόλαος δεν πήγε να μιλήσει την ημερομηνία που είχε ορισθεί και ζήτησε να πραγματοποιήσει την ομιλία του στις 25 Φεβρουαρίου, χωρίς να έχει υποβάλει προηγουμένως αίτημα.
«Ο κ. Χατζηνικαλάου δεν εμποδίστηκε. Του δώσαμε άδεια και δεν πήγε, και την δεύτερη φορά υπέβαλε γραπτό αίτημα αλλά αξίωσε προφορικά να διδάξει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Βορίδης απεκάλεσε «εμπαθή» τον υπουργό Παιδείας, και υποστήριξε ότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωση να επιδιώκεται η καλλιέργεια θρησκευτικής συνείδησης. Ο βουλευτής απέδωσε την «απαγόρευση», σε «παρεμβάσεις του περιβάλλοντος του υπουργού Παιδείας που διαμαρτύρονται για την παρουσία κληρικών στα σχολεία» - και αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν ένας διακεκριμένος μαρξιστής οικονομολόγος, όπως ο Πικετί, ζητούσε να μιλήσει σε κάποιο ελληνικό σχολείο».
«Πράγματι υπάρχει συνταγματική αναφορά για επικρατούσα θρησκεία», είπε και ο κ. Φίλης για να προσθέσει ότι «υπάρχει συζήτηση μεταξύ των συνταγματολόγων για το εάν η ρύθμιση του συντάγματος είναι διαπιστωτική, ή σημαίνει ότι έχουμε μια κρατική θρησκεία».
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην απόφαση της κ. Γιαννάκου να απαγορεύσει τις εξομολογήσεις στα σχολεία και σημείωσε ότι όλοι έχουμε την άποψη ότι το σχολείο είναι ουδετερόθρησκο, κοσμικό, τη δε ευθύνη για τη διδασκαλία των θρησκευτικών την έχουν οι εκπαιδευτικοί θεολόγοι. «Το σχολείο πρέπει να είναι ανοικτό, ναι, αλλά όχι χωρίς κανόνες», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας. «Διαφορετικά, δεν θα έρθει μόνο ο Πικετί, αλλά και πολλοί άλλοι.»