Τρέχουν όπως-όπως στην κυβέρνηση για να «κλειδώσει» η συμφωνία
ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ – ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΑΘΗΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ, ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΤΕ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ «ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ» ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΕΙΤΕ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δείχνουν να θέλουν να κλείσουν άρον-άρον τις διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια των Θεσμών έως το Σαββατοκύριακο, με σκοπό να ανοίξει η κάνουλα για τη χρηματοδότηση της χώρας και εν συνεχεία να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως η κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή.
Κι ενώ εδώ και περίπου δύο ημέρες το κυβερνητικό επιτελείο αφήνει να διαρρεύσει προς τα έξω μια εικόνα γενικής ευφορίας, αυτή την οπτική δεν φαίνεται να συμμερίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και «πρωταγωνιστές» του Κουαρτέτου, οι οποίοι, με δημόσιες τοποθετήσεις τους δείχνουν ιδιαίτερα φειδωλοί ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί. Σε δηλώσεις του χθες, Πέμπτη (07/04/2016) εμφανίστηκε ανήσυχος, κάνοντας λόγο για μια «πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης» μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών.
Ο ίδιος, μάλιστα, έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «κομβικό» το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην έκβαση του «Μνημονίου 3», ενώ έστειλε και αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας στο εξής πως ο Προϋπολογισμός της χώρας θα βρίσκεται υπό ιδιαίτερα στενή παρακολούθησης, για να φανεί αν η Ελλάδα φτάνει τους στόχους του 2015 και βάσει αυτών να εξεταστεί και το αν είναι εφικτοί ή όχι οι στόχοι του 2016.
Την ίδια στιγμή και σε σχεδόν ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αναλαμβάνω την ευθύνη, για να αποτραπεί μια νέα κρίση στην Ελλάδα».
Η ασυνήθιστη αυτή δήλωση από τον «σκληρό» παράγοντα της Ευρωζώνης αποδεικνύει περίτρανα πως τα μάτια ολόκληρης της Ευρώπης θα είναι στραμμένα αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Εκεί, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κουαρτέτου και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Σε αυστηρό τόνο κινήθηκε, εξάλλου, και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, μιλώντας χθες στο συνέδριο «Women in the World», στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική υπόθεση, λέγοντας: «Τα περισσότερα θα πρέπει να τα προωθήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να υποστεί μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι οδηγείται στα βράχια, εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν την φοροδιαφυγή, να την πατάξουν ουσιαστικά. Απέχουν αρκετά από αυτό».
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στο ζήτημα του χρέους, επαναλαμβάνοντας πως απαιτείται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δίχως, ωστόσο, να αναφέρει ποτέ τη λέξη «κούρεμα», ενώ πρότεινε την επέκταση των ωριμάνσεων και της μείωσης των επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η χώρα. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων».
Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση, ακόμη κι αν «κλειδώσει» οριστικά η συμφωνία, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επαίρεται και να θριαμβολογεί για τα κατορθώματά της. Και τούτο, γιατί σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που κουβαλά πάνω της η συμφωνία οδηγούν μια ολόκληρη χώρα σε βαθύτερο οικονομικό και κοινωνικό τέλμα απ’ αυτό που ζει τα τελευταία έξι χρόνια.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ κάνουν το ένα επικοινωνιακό λάθος μετά το άλλο: Αντί να κρατήσουν ένα χαμηλό προφίλ, με φειδωλές δηλώσεις και συγκρατημένη αισιοδοξία, επιδίδονται σε ένα «ρεσιτάλ» διαρροών και δηλώσεων, όπως αυτή του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος είχε δηλώσει την Τετάρτη πως η ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά το β’ εξάμηνο του 2016.
Πρέπει κάποιος, επιτέλους, εκεί στο κυβερνητικό επιτελείο να τους υπενθυμίσει λίγο την ορολογία του ποδοσφαίρου: η μπάλα πρέπει να μείνει χαμηλά, ιδίως τη στιγμή που ο αντίπαλος έρχεται με κέφια για γκολ από τα αποδυτήρια…