Reuters: Τα πολιτικά οφέλη του Τσίπρα πίσω από την διαμάχη με το ΔΝΤ
«Αυτό που διακυβεύεται είναι η φήμη του ΔΝΤ ως αυστηρού εφαρμοστή των προγραμμάτων διάσωσης που έχει στόχο να κάνει βιώσιμα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η αποφασιστικότητα της ΕΕ να διατηρήσει ενωμένη την ζώνη του ευρώ και να αποτρέψει μία ακόμη επιζήμια ελληνική κρίση», αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε τη διαρροή για να δαιμονοποιήσει το ΔΝΤ, να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει τον ακόμη πιο οδυνηρών θυσιών για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση των ευρωπαϊκών δανείων και να προσπαθήσει να στριμώξει τους συντηρητικούς αντιπάλους του» τονίζει το δημοσίευμα.
Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, «οι προσπάθειές του βάλει ένα διαχωριστικό ανάμεσα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ και να απομονώσει τον Πολ Τόμσεν, βετεράνο των επίπονων διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, έπεσαν στο κενό».
«Κάθε φορά που ο Τσίπρας πρέπει να συμβιβαστεί, δημιουργεί έναν εξωτερικό εχθρό» δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Είναι μια έξυπνη εγχώρια πολιτική παρότι πρόκειται για ανόητη διπλωματία» συμπληρώνει.
Μετά την δημοσιοποίηση της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου από τον διαδικτυακό τόπο Wikileaks ο Τσίπρας ζήτησε από το ΔΝΤ να εξηγήσει αν σχεδίαζε να πιέσει κι άλλο την Ελλάδα να δεχθεί ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατέστησε σαφές όμως ποιος ευθύνεται για την διαρροή, στηρίζοντας τους συνεργάτες της και γράφοντας στον Τσίπρα: «Είναι σημαντικό οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την προσωπική ασφάλειά τους».
Η διαρροή, σύμφωνα με το Reuters, υπονόμευσε μήνες προσπαθειών των Τσίπρα και Τσακαλώτου για να χτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη μετά το χάος που δημιούργησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Έριξε επίσης φως σε μια παρτίδα σκάκι τριών διαστάσεων που παίζει το ΔΝΤ προσπαθώντας να κάνει την Ελλάδα να δεχτεί τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό, τους φόρους και τα κόκκινα δάνεια ενώ πιέζει τη Γερμανία και τους συμμάχους της να δώσουν στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους.
Το πώς θα εξελιχθεί η τριμερής διελκυστίνδα ανάμεσα στο ΔΝΤ, την Ελλάδα και το Βερολίνο, παραμένει αβέβαιο. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες ενώ καμία πλευρά δεν φαίνεται να κάνει πίσω.
Οι Γερμανοί εξαρτώνται περισσότερο τώρα από την Ελλάδα, προκειμένου να δράσει ως ο φρουρός της Ευρώπης, σε σύγκριση με την περσινή κρίση για ένα πιθανό Grexit. Το Βερολίνο χρειάζεται τη συνεργασία της Αθήνας για την κράτηση των μεταναστών μέχρι να σταλούν πίσω στην Τουρκία.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ξοδέψει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και να καταλήξει στις συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους. Δεν μπορεί να αποξενώσει τους δανειστές. Και το ΔΝΤ δεν θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα ως μία μαύρη κηλίδα στο ιστορικό του, συμπληρώνει το δημοσίευμα.