Πήγαν να ξεπλύνουν τον Σταθάκη με... ντροπολογία για το 1 εκατ. ευρώ του Πανεπιστημίου Κρήτης
Με τη διάταξη η οποία αποσύρθηκε, θα παραδίδονταν καθαροί στην κοινωνία ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και οι… φίλοι του από τις κατηγορίες κακοδιαχείρισης και «ανοίκειων πληρωμών» που είχαν γίνει στην περίοδο 1996 - 2004 από κονδύλια του ειδικού λογαριασμού του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Πρόκειται προφανώς για προσπάθεια να στηθεί συγκεκριμένη φάμπρικα, καθώς με τη διάταξη αυτή καταργούνται όλες οι συνέπειες που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και αναιρούνται οι οικονομικές συνέπειες (πρόστιμα, τόκοι κ.λπ.) καθώς με βάση τη ρύθμιση τα βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια καραμπινάτη περίπτωση φωτογραφικής τροπολογίας που αποτελεί ντροπή για τη Βουλή των Ελλήνων και θυμίζει άλλες εποχές, αυτές που καταδίκαζε και καταδικάζει ακόμη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη διάλυση του κράτους. Ίσως αυτό αναλογίστηκε η κυβέρνηση και απέσυρε την τροπολογία.
Υπενθυμίζεται απλώς ότι ο κ. Σταθάκης είναι ουσιαστικά κατηγορούμενος για την υπόθεση αλλά δεν μπορεί να δικαστεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών που η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει.
Η πλειοψηφία της Βουλής πριν από λίγες ημέρες απέρριψε το αίτημα για άρση της ασυλίας του υπουργού προκειμένου να δικαστεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ότι δηλαδή, την περίοδο 2002-2004 είχε υπογράψει μαζί με άλλους συναδέλφους του καθηγητές αποφάσεις με βάση τις οποίες είχαν εκταμιευθεί από τον ειδικό λογαριασμό με συνολικό ποσό που ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να καλυφθούν ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού (260.000 ευρώ) και κάλυψη μισθολογικών δαπανών (760.000 ευρώ). Χρήματα δηλαδή που δεν μπορούσαν με βάση το νόμο να καλύψουν τις συγκεκριμένες δαπάνες και γι’ αυτό αποκαλούνται στη τροπολογία-σφουγγάρι, «ανοίκειες πληρωμές».
Προφανώς το γεγονός ότι η υπόθεση αφορά σε χρόνο κατά πολύ προγενέστερο της βουλευτικής δράσης του συγκεκριμένου υπουργού και άρα δεν μπορεί να καλύπτεται με βάση το γράμμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών ουδόλως συγκίνησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων που ψήφισαν κατά της άρσης της ασυλίας του προκειμένου να δικαστεί όποιος ο οποιοσδήποτε άλλος πολίτης.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο ανέφερε:
«Δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, διενεργηθείσες μεταξύ των ετών από 1996 έως και 2004 δυνάμει της κοινής υπουργικής απόφασης ΚΑ/697/1996 (Β’ 826) για λοιπές (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές, κ.λπ.) δραστηριότητες του Πανεπιστημίου, πλην των αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως "ανοίκειες πληρωμές" με την υλ’ αριθμ. Πρωτ. 4938/30.6.2005 έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης , όπως συμπληρώθηκε με την υπ΄αριθμ. Πρωτ. 938/10.2.2005 έκθεση, θεωρούνται εφεξής νόμιμες.
Καταλογιστικές πράξεις καθώς και κάθε ποσό τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που συνδέονται με δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον δεν έχουν εκτελεστεί ως τη δημοσίευση του παρόντος, δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ