Στη Βουλή και πάλι ν/σ του υπουργείου Παιδείας
Επανακατατέθηκε σήμερα Τρίτη (12/04) στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Το μεσημέρι, αποσύρθηκε το χθεσινό νομοσχέδιο, καθώς διαπιστώθηκε ότι, εκ παραδρομής, το σχέδιο νόμου που υπεγράφη από τους υπουργούς και κατατέθηκε στην Βουλή χθες, βράδυ της Δευτέρας, ήταν λανθασμένο.
Το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που αντιμετωπίζουν "μείζονα θέματα κατεύθυνσης του ερευνητικού συστήματος, όσο και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα", ενώ περιλαμβάνονται και τροπολογίες που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ειδικότερα, με το άρθρο 35, παράγραφο 1, εισάγεται για πρώτη φορά διαφοροποίηση του αριθμού των νηπίων σε περίπτωση που πρόκειται για νηπιαγωγεία απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης.
Αναλυτικότερα, ενώ η ισχύουσα ρύθμιση προβλέπει το λιγότερο επτά (7) νήπια ανά έναν νηπιαγωγό, προτείνεται στο σχέδιο νόμου ότι απαιτείται ένας νηπιαγωγός για τουλάχιστον δέκα τέσσερα (14) νήπια, ενώ για τις σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση νηπίων ο αριθμός ανέρχεται σε πέντε (5) νήπια ανά νηπιαγωγό.
Το υπουργείο κάνει λόγο για "κοινωνικά και παιδαγωγικά επιβεβλημένη" μεταβολή, που θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση δαπανών και στην ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού. Τα παραπάνω, βέβαια, μένουν να φανούν στην πράξη, καθώς ο αυξημένος αριθμός του ελάχιστου ορίου νηπίων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων που σήμερα λειτουργούν, καθώς θα υπάρξουν νηπιαγωγεία που δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες αριθμητικές υποχρεώσεις.
Εξάλλου, στις καταργούμενες διατάξεις συμπεριλαμβάνεται παλαιότερος νόμος που προέβλεπε ποινικές διώξεις για καταλήψεις σε σχολεία.
Τέλος, όσον αφορά τις αναμενόμενες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο για την ιδιωτική εκπαίδευση και που έχουν προκαλέσει κατά το προηγούμενο διάστημα αντιδράσεις από γονείς μαθητών και ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, εκείνες λείπουν από το σχέδιο νόμου, αν και η πρόθεση του υπουργείου ήταν να συμπεριληφθούν ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Έρευνα. Σύμφωνα με το υπουργείο, συνεχίζεται ο διάλογος με τους αρμόδιους φορείς και η επεξεργασία της διάταξης και γι’ αυτό η κατάθεση σχετικής διάταξης έχει μετατεθεί για αργότερα.