Βίτσας:«Θα δώσουμε άδειες ασύλου με βάση τη διεθνή διαδικασία»
Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, λίγες μέρες μετά την έναρξη της συμφωνίας άρχισε να υπάρχει μια σημαντική μείωση των ροών. Αυτό μας διευκολύνει στη διαχείριση των ανθρώπων στην ηπειρωτική χώρα. Αν αρχίσει η μετεγκατάσταση από την Τουρκία προς την Ευρώπη, αυτό θα πάψει τελείως.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν που είναι υπεύθυνος για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με τον οποίο συναντηθήκαμε προχθές, έχει αρκετές ελπίδες ότι αυτό θα γίνει, αλλά υπάρχει μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει: η διαδικασία εξέτασης του ασύλου και σε εμάς, αλλά πολύ περισσότερο στην Τουρκία. Περιμένω σε 10-15 μέρες να αρχίσει αυτή η διαδικασία. Η συμφωνία σαφώς έχει αποτελέσματα. Ήταν ο καλύτερος δρόμος, η καλύτερη λύση.
Η σημερινή επίσκεψη του Πάπα και του Πατριάρχη δείχνει ότι το προσφυγικό είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Δεν είναι ένα πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Θα δώσουμε άδειες ασύλου με βάση τη διεθνή διαδικασία σε όσους έχουν το δικαίωμα ασύλου. Δεν είναι θέμα αριθμού. Στόχος μας είναι η αρμόδια επιτροπή να αποφαίνεται σε μία εβδομάδα. Δύσκολο: αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρέπει να συγκροτηθούν πλήρως οι άνθρωποι που θα έρθουν από την ΕΕ για να βοηθήσουν. Τώρα είναι οι μισοί περίπου εδώ. Αν απορριφθεί η αίτηση ασύλου, τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει ενδικοφανή προσφυγή και, αν απορριφθεί και αυτή, τότε μπορεί να πάει σε διεθνή δικαστήρια.
Όσοι παραμένουν στην Ειδομένη αλλά και στον Πειραιά δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ασύλου. Στο λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν 3.600 άνθρωποι. Είχαμε στο μεταξύ και μια ροή από την Ειδομένη προς τον Πειραιά για να πάνε στον Σκαραμαγκά, αλλά ο Σκαραμαγκάς δεν πρόκειται να φιλοξενήσει όλο αυτό τον κόσμο.
Μέχρι τη Δευτέρα, περίπου 2.000 άνθρωποι θα φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά, όχι μόνο για τον Σκαραμαγκά, αλλά και για άλλες δομές που έχουμε φτιάξει. Αυτό σημαίνει ότι θα απομείνουν γύρω στους 1.600 ανθρώπους, που ελπίζω μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν φύγει.
Το ίδιο διάστημα ελπίζω να αρχίσει να αποφορτίζεται και η Ειδομένη, καθώς και ένα κομμάτι του Ελληνικού. Τα κέντρα φιλοξενίας έχουν έναν ορισμένο χρόνο λειτουργίας, άλλο είναι στη Μερσίνη στα Λεχαινά όπου οι άνθρωποι μένουν σε σπίτια και άλλο είναι να μένεις σε μια τέντα. Το σχέδιό μας, σε πρώτη φάση, ολοκληρώνεται μέχρι το Πάσχα.