Το «παζλ» του κυβερνητικού ανασχηματισμού - Όλα στο τραπέζι
ΑΡΧΙΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ Η ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΛΗΨΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα τεταμένο μετά και τη χθεσινή άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης στις επιταγές των δανειστών, αφού βάσει κυβερνητικών διαρροών, αφέθηκε να φανεί πως ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο λήψης νέων πρόσθετων προληπτικών μέτρων, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τη θέση του ΔΝΤ και αποδεχόμενος το «δόλωμα» της δήθεν ελάφρυνσης του χρέους.
Υπό το δυσμενές αυτό κλίμα, άρχισαν να ακούγονται εκ νέου ονόματα: αφενός εκείνων που είναι να φύγουν ως επιλογή του κ. Τσίπρα, με σκοπό την ανανέωση της κυβερνητικής εικόνας, αφετέρου δε εκείνων που θέλουν να εγκαταλείψουν πάση θυσία τις καρέκλες τους, μιας και βλέπουν ότι τα πράγματα αρχίζουν να μυρίζουν ξανά – όπως και το 2015 – μπαρούτι.
Ξεκινώντας από αυτούς που είναι να φύγουν, είναι ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας «άδειασε» κανονικότατα μία εβδομάδα νωρίτερα τον πρωθυπουργού με τους χειρισμούς και τις δηλώσεις του αναφορικά με την υπόθεση πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).
Πολύ έντονα ακούγεται και η αποχώρηση του Νίκου Φίλη από το Παιδείας, μιας και οι τοποθετήσεις του γύρω από θέματα, όπως η Γενοκτονία των Ποντίων αλλά και οι σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα σωρεία αντιδράσεων σε επίπεδο κοινωνίας.
Υπάρχουν, βεβαίως, και αυτοί που φεύγουν μεν, αλλά θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα σε διαφορετικό πόστο. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος θα αφήσει τον θώκο του στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για να «αναβαθμιστεί» σε θέση ειδικού συμβούλου παρά τω πρωθυπουργώ σε θέματα μετανάστευσης.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μουζάλας είχε προκαλέσει την οργή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, όταν αποκάλεσε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Με αυτή την πολιτική «κωλοτούμπα», ο κ. Τσίπρας θα ικανοποιήσει το καπρίτσιο του προέδρου των ΑΝΕΛ, διώχνοντάς τον από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά κρατώντας στο πλευρό του τον κ. Μουζάλα, βάζοντάς τον στο Μαξίμου από... άλλη πόρτα.
Στην ίδια κατηγορία με τους αλλάζοντες πόστο ανήκει και ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος είτε θα αλλάξει υπουργικό θώκο ή θα πάει σπίτι του.
Ποιοι βλέπουν την «έξοδο κινδύνου» του Μαξίμου
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εκείνοι που απλώς θέλουν να πουν «αντίο» στην κυβέρνηση, για να αποσείσουν το πολιτικό κόστος και να φύγουν το γρηγορότερο δυνατό, ιδίως τώρα που τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά για τον κ. Τσίπρα κι ενώ επίκεινται νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Σε αυτούς ανήκει και ένας από τους «πρωταγωνιστές» της διαπραγμάτευσης, ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στη θέση του, εφόσον ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ακούγεται πολύ έντονα το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη.
Παράλληλα, ο Νίκος Τόσκας δείχνει διακαώς να θέλει να εγκαταλείψει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ και ο Νίκος Κοτζιάς φαίνεται έτοιμος να αφήσει μια κι έξω το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η κυβέρνηση βρίσκεται, το δίχως άλλο, μπροστά σε αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι αποφάσεις βρίσκονται υπό την αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού, ο οποίος, μέσα στο επόμενο σύντομο διάστημα θα κληθεί να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Μένει να δούμε ποιες θα είναι αυτές.