Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει ειδική μεταχείριση για τους βουλευτές

Επαφές με την επίτροπο Μαριάν Τίσεν
11'

Συναντήσεις εργασίας με την Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιότητες και Κινητικότητα Εργατικού Δυναμικού, Marianne Thyssen είχαν σήμερα οι υπουργοί Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στις συναντήσεις συμμετείχαν και η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η Αναπληρώτρια Υπουργός, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου και η πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.

Μετα το τέλος των συναντήσεων η επίτροπος Marianne Thyssen ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό κ. Κατρούγκαλο, τις αναπληρώτριες υπουργούς όπως επίσης και τον υπουργό κ. Σταθάκη που με υποδέχθηκαν. Ξεκίνησα τις συναντήσεις μου σήμερα το πρωί από τις επαφές που είχα με τον επιχειρηματικό κόσμο γιατί το στοιχείο στο οποίο πρέπει να επικεντρώσουμε είναι πως μπορούμε για τους νέους ανθρώπους να προσφέρουμε νέες θέσεις εργασίας σε μια κοινωνία η οποία μπορεί να τους δώσει ευκαιρίες. Ξέρω πως αυτή τη στιγμή γίνονται πολλές προσπάθειες στην Ελλάδα και η Ελλάδα είναι στο μονοπάτι που θα την οδηγήσει στην ανάκαμψη από την κρίση. Όμως ακόμα είναι πάρα πολλές οι επιπτώσεις και γίνονται αισθητές από όλες τις οικογένειες της Ελλάδας που υποφέρουν. Οι νέοι άνθρωποι δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας και αυτή τη στιγμή το κοινωνικό σύστημα προστασίας υποφέρει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν εμείς ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάρα πολλές προσπάθειες έτσι ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην ανοδική πορεία γιατί η οικονομική ανάπτυξη πάντα συνοδεύει και συνοδεύεται από την κοινωνική προστασία.

Αυτή τη στιγμή γίνονται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στη χώρα και θα ήθελα να παροτρύνω την κυβέρνηση να συνεχίσει. Χρειαζόμαστε δηλαδή μία αγορά εργασίας που θα έχει και το απαραίτητο σύστημα κοινωνικής προστασίας που θα προσφέρει όχι μόνο περισσότερες θέσεις εργασίας αλλά και προστασία σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Άρα λοιπόν καλωσορίζουμε και υποδεχόμαστε με χαρά όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να στηριχθεί το κράτος πρόνοιας και ξέρω ότι αυτή τη στιγμή δημιουργείται παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις και ένα δίχτυ προστασίας για τους ανθρώπους».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας η κ. Thyssen δήλωσε ότι «ήδη αυτή την εβδομάδα για την έγκριση του πρώτου έργου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, γνωστού ως σχεδίου Γιούνκερ το οποίο θα υποστηρίξει πολύ την Ελλάδα γιατί ξέρουμε ότι χρειάζεται πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Και βεβαίως αυτό γίνεται και με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας αλλά οπωσδήποτε χρειάζονται και επενδύσεις. Ξέρουμε πως για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό κλάδο χρειάζονται επιπλέον επενδύσεις από τον ίδιο τον ιδιωτικό κλάδο. Όχι μόνο δημόσια έργα. Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Εμείς βοηθάμε όσο πιο πολύ γίνεται. Αυτό φαίνεται ότι για την επόμενη προγραμματική περίοδο αποφασίσαμε να γίνει μία εκταμίευση, εμπροσθοβαρής, έτσι ώστε ήδη τα χρήματα που είναι τόσο απαραίτητα να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν στους δικαιούχους.

Κάτι που είδα πρόσφατα είναι η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών ταμείων από την ελληνική πλευρά και θέλω να συγχαρώ τους υπουργούς γιατί οι ρυθμοί απορρόφησης στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ ταχείς».

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε τα εξής:

Συζητήσαμε με την επίτροπο για όλα τα πεδία αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι αναπληρώτριες υπουργοί. Η επίτροπος πρόσφατα κατέθεσε μια πολύ σημαντική πρόταση οδηγίας που καθιερώνει τον κανόνα ίση αμοιβή για ίση εργασία για τους μετακινούμενους αποσπώμενους εργαζόμενους την οποία υποστηρίξαμε γιατί θεωρούμε ότι ανταποκρίνεται πλήρως στον κοινό μας στόχο για την υποστήριξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, για την προσπάθεια να εξισορροπηθεί η οικονομική με την κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε σταθερά υπέρ οποιασδήποτε παρόμοιας προσπάθειας ενισχύει τα κοινωνικά δικαιώματα. Γι' αυτό έχουμε καλωσορίσει επίσης την αναγγελία για τον πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων που θέλουμε όμως να αποκτήσει συγκεκριμένο περιεχόμενο ώστε να μπορέσει να αναστρέψει τάσεις που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες στην ΕΕ για αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που καταλήγουν σε διεύρυνση των ανισοτήτων και σε παρατεταμένη λιτότητα που πλήττει τη μεσαία τάξη και τους φτωχότερους ανθρώπους.

Όπως είπε και η επίτροπος είχαμε μια αναλυτική συνεργασία για όλα τα θέματα ενδιαφέροντος που ξεκινούν από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που αποτελεί στόχο που συμμερίζεται και η επίτροπος ως αναγκαίο στοιχείο της μεταρρύθμισης αυτής για την αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου, των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την ενημέρωσα επίσης και για το θέμα της μεγάλης μεταρρύθμισης που επιχειρούμε για τις συντάξεις για τις οποίες θα σας πώ και λίγα λόγια προς το τέλος μια που είναι το θέμα των ημερών. Είχαμε επίσης πολύ σημαντικές συζητήσεις για θέματα που αφορούν τον ΟΑΕΔ, για θέματα που αφορούν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την κοινωνική οικονομία την προσπάθεια να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις πολύ δύσκολες καταστάσεις που έχει δημιουργήσει η κρίση όχι με νέο περιορισμό των δικαιωμάτων αλλά με μία προστασία των δικαιωμάτων και των ευκαιριών για κάτι καλύτερο όλων.

Όπως γνωρίζετε είχαμε πριν από λίγο την ανακοίνωση από τη Eurostat του πλεονάσματος για το προηγούμενο έτος που ξεπερνά ακόμα και τις καλύτερες προσδοκίες. Αναφέρεται σε 0,7% του ΑΕΠ ήτοι σε 1,2 δισ. ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό διαψεύδει απολύτως όλους εκείνους που αμφισβητούσαν τα στοιχεία αυτά. Δεν αναφέρομαι σε ευρωπαίους, φυσικά. Και δείχνει επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία φάση ανάκαμψης, ότι η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο παρά τις ιδιαίτερες δυσκολίες που είχε η προηγούμενη χρονιά. Εμείς επιμένουμε στις μεταρρυθμίσεις, σε μεταρρυθμίσεις όμως με κοινωνικό πρόσημο που ενισχύουν και δεν υπομονεύουν περαιτέρω τα κοινωνικά δικαιώματα. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της μεγάλης μεταρρύθμισης που προωθούμε για τις συντάξεις που έχει ως σκοπό όχι μόνο να κάνει το σύστημα βιώσιμο αλλά και να εξασφαλίσει πλήρως δίκαιες συντάξει σε καθεστώς ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των πιο αδύναμων.

Οι συζητήσεις οι σχετικές με τους εταίρους είναι όπως ξέρετε σε σημείο που έχει φτάσει κοντά σε συμφωνία σε όλα τα θέματα.

Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο γιατί το νόημα της σημερινής συζήτησης αφορούσε την επίσκεψη της επιτρόπου. Να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι αποτελεί σταθερή βούλησή μας η ενίσχυση των χαρακτηριστικών του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων η έμφαση σε αυτό που συνιστά την ψυχή και την ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την προστασία των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ασφαλιστικό ανέφερε τα εξής:

«Πράγματι παραλάβαμε τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υπάρχει μια παρεξήγηση.
Έχουν εκλάβει ως γεγονός το ότι δεν υπάρχουν αναλογιστική μελέτη για την κατάρτιση του Ασφαλιστικού. Όπως έχω πει επανειλημμένα υπάρχουν παρόμοιες αναλογιστικές μελέτες οι οποίες μάλιστα αυτή την περίοδο τελούν υπό την έγκριση, την επιστημονική έγκριση -ως προς τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκαν- της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και θα κατατεθούν φυσικά μαζί με το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Επομένως οι παρατηρήσεις αυτές του Ελεγκτικού Συνεδρίου βασίζονται σε μια εσφαλμένη προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη ενώ αυτή υπάρχει».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συντάξεις των βουλευτών ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε:

«Νομίζω ότι καταχρόμαστε το χρόνο της Επιτρόπου αλλά για να μην δώσω την εντύπωση ότι θέλω να αποφύγω την ερώτηση θα την απαντήσω. Όπως ξέρετε ήδη από την αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου δεν υπήρχε ειδική μεταχείριση για τους βουλευτές. Απλώς όλες οι συντάξεις που δεν είχαν για αυτές καταβληθεί εισφορές ήταν συντάξεις όπως λέμε κατ' απονομή, είχαν παραμείνει στο δημόσιο για να μην επιβαρύνουν τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Γιατί αυτός ο φορέας λειτουργεί με βάση την ισορροπία εισφορών και παροχών. Επειδή όμως δημιουργήθηκε ένας θόρυβος γύρω από το γεγονός αυτό, υπήρξε η αβάσιμη και από πολλούς κύκλους υποβολιμαία κατηγορία ότι θέλαμε να ευνοήσουμε το παλιό πολιτικό σύστημα, ότι θέλουμε να διατηρήσουμε πολιτικά προνόμια-κατηγορία που προφανώς ήταν αβάσιμη,- συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό να ανακαλέσουμε τη διάταξη που προέβλεπε την καταβολή των βουλευτικών συντάξεων από το δημόσιο. Αυτό δεν έγινε, επαναλαμβάνω, για να διορθώσουμε κάποια ειδική μεταχείριση που προετοιμάζαμε για τους βουλευτές.

Έχω πει επανειλημμένα ότι βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι ακριβώς η ισονομία, η εφαρμογή ίσων κανόνων σε όλους. Για να μην υπάρχει όμως το παραμικρό έδαφος για να συκοφαντείται ένα νομοσχέδιο που έχει αυτές τις θεμελιώδεις αρχές, προχωρήσαμε στην ένταξη και των βουλευτών, για να είμαι ακριβής των βουλευτών που έπαιρναν συντάξεις που έχουν καταργηθεί από το 2012 και μετά. Από το 2012 και μετά όπως θα γνωρίζετε όλοι οι βουλευτές παίρνουν σύνταξη από τα ταμεία στα οποία είναι ασφαλισμένοι. Παρόλα αυτά λοιπόν για να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά γύρω από το νομοσχέδιο και οι παλιές βουλευτικές συντάξεις θα δίνονται από τον ΕΦΚΑ. Επομένως, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανόνων ισονομίας ούτως ή άλλως θα γινόταν. Τα πλαφόν τα οποία είχαμε προβλέψει ως ανώτατα όρια για το άθροισμα των συντάξεων, 3.000 ευρώ και για τις ατομικές συντάξεις 2.300 ευρώ θα εφαρμόζονται και στις βουλευτικές συντάξεις.

Σε παρέμβασή της, η Αναπληρώτρια Υπουργός, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου ανέφερε τα εξής:

«Όπως είναι γνωστό σε όλους μας γιατί το βιώνουμε καθημερινά η ανεργία είναι ένα πρόβλημα, το οποίο πλήττει σχεδόν κάθε νοικοκυριό. Όμως θέλω να επισημάνω και να επαναλάβω ότι μέσα στο 2015 ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε καθαρές καινούργιες θέσεις εργασίας που φτάνουν τις 99.700 οι οποίες είναι περισσότερες από τον προηγούμενο χρόνο που ήταν το «success story» όπως κάποιοι το έλεγαν. Να πω λοιπόν το εξής όσον αφορά τους αριθμούς για το σύνολο των ανέργων στον ΟΑΕΔ. Είναι πολύ τεχνικό το θέμα αλλά υπήρχε μονίμως μια απόκλιση ανάμεσα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΑΕΔ.

Όσο καλύτερα κάνει τη δουλειά του ο ΟΑΕΔ τόσο περισσότεροι από τους ανέργους που δεν εγγράφονται μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται και έτσι ο ΟΑΕΔ έχει το περιθώριο να διαμορφώνει ένα ατομικό σχέδιο δράσης, όχι μόνο για τους εργαζόμενους οι οποίοι παραδοσιακά πήγαιναν για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας, αλλά και για όλους τους πολίτες οι οποίοι πλήττονται. Για αυτό λοιπόν οι αριθμοί όταν παρουσιάζονται επιλεκτικά και δεν επικεντρωνόμαστε στην πραγματικότητα και τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα δημιουργούμε λάθος εντύπωση. Η απασχόληση βρίσκεται σε άνοδο, η ανεργία απομειώνεται, αλλά φυσικά όχι στους ρυθμούς οι οποίοι χρειάζονται για να μπορέσουμε όλοι στην Ελλάδα να πούμε ότι έχουμε θετικά αποτελέσματα. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και θέλω να επαναλάβω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης η κ. Thyssen και το γραφείο της συνεργάστηκαν πολύ στενά με την Ελλάδα, με τους εκπροσώπους μας εδώ και με το υπουργείο ώστε πραγματικά να χρησιμοποιούμε κάθε ευρώ το οποίο είναι διαθέσιμο για την υποστήριξη της απασχόλησης και των ανέργων».

Σχετικές ειδήσεις